Het beroemde Engelse tafelzilver van Carrs is deze maand voor het eerst in Nederland te koop. Sinds de grootste zilverfabriek van de wereld in 2009 het ruim driehonderd jaar oude merk van Osborne tafelbestek overnam, heeft Carrs de grootste collectie tafelzilver van Europa. Behalve in beroemde Londense warenhuizen als Selfridges en Harrods, mag de collectie voortaan ook verkocht worden door Old Memories in Broek en Waterland.De antiquair en zilverwinkel is door Carrs geselecteerd als enige Nederlandse dealer voor het verzilverde bestek. Alleen zilverspecialisten met voldoende kennis en expertise op het gebied van tafelbestek worden hiervoor uitgekozen. Wel zijn er andere winkels die de zilveren fotolijsten, sieraden en geboortegeschenken van Carrs in Nederland mogen verkopen.


Carrs werd in 1976 opgericht in de Engelse zilverstad bij uitstek: Sheffield. In de afgelopen dertig jaar is het uitgegroeid tot een prestigieus zilvermerk dat overal in de wereld wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit. Het bijzondere aan het merk is dat de hele productie in eigen huis plaatsvindt. Alles wordt door eigen zilversmeden ontworpen en gemaakt in de eigen fabrieken. Van het zilver smelten en rollen aan de ene zijde van de fabriek tot het smeden, polijsten en afwerken aan de andere zijde.


In 2009 nam Carrs Osborne Tableware over, een van de oudste en beroemdste bestekfabrieken uit Sheffield, dat in 1709 werd opgericht door zilversmid en meester-messenmaker Joshua Osborne. Doordat Carss de mallen, gereedschappen en apparaten van Osborne heeft overgenomen, kan het driehonderd jaar oude merk worden voortgezet. Bovendien is Carrs na de overname de grootste zelfstandige producent van tafelzilver.
In de collectie zitten onder meer modellen als het Victoriaanse Albany, Coburg - uit de koninklijke ateliers van zilversmid Paul Storr - , Bead - ontworpen door de beroemde vrouwelijke zilversmid Hester Bateman uit de 18e eeuw - , het oud-Engelse Plain Fiddle en Baguette uit de jaren '20. Onder de noemer Carrs Bespoke kunnen klanten hun eigen tafelzilver laten ontwerpen en maken.Bij de keuze voor Old Memories speelde de expertise en de klantenkring van de winkel een belangrijke rol. ,,Wij zijn zelf helemaal idolaat van bestek en tafelzilver. We weten er veel van en kunnen onze klanten goed laten zien wat bijzonder en historisch is," zegt Ursula Boonstra van Old Memories. ,,Op tafelzilvergebied is Carrs het hoogst haalbare. We voelen ons dan ook zeer bevoorrecht. Bestek was de basis van ons bedrijf, dus nu zeggen we gekscherend dat we toch weer in de vorken, messen en lepels terecht zijn gekomen."


Boonstra en haar partner Michel de Jonge begonnen in 1991 als gepassioneerde zilververzamelaars hun zilverwinkel. Old Memories verkoopt zilveren voorwerpen uit de 18e, 19e en 20e eeuw, voormalig zilver uit de museumcollectie van het Van Kempen & Begeer museum in Schoonhoven en collecties van diverse zilversmeden. De eerste levering van het Carrs tafelzilver wordt de komende weken verwacht. Tot die tijd kunnen mensen zich aanmelden voor het bijzondere bestek via www.zilver.nl.