Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Kinderen leren steeds vroeger sorteren

Nog voor kinderen kunnen schrijven en lezen… leren ouders hen al om milieubewust om te gaan met afval. Dat blijkt uit een intern onderzoek van Brabantia. Met de nieuwe afvalemmer Bo Pedal Bin, met tot drie losse binnenemmers, wordt sorteren voortaan écht kinderspel. In alle stijl uiteraard.

 

Brabantia polste bij een 500-tal gezinnen hoe het met hun sorteergedrag thuis gesteld is. Opvallend goed, zo blijkt, want 47% sorteert alles nauwgezet, van plastic tot kga. De andere helft van de deelnemers beperkt zich voornamelijk tot het sorteren van pmd, gft, papier & karton – de fracties die aan huis worden opgehaald.

 

Maar liefst 98% van de ouders leert zijn kinderen sorteren. In eerste instantie om kinderen bewust te maken van het belang van sorteren en de milieuvriendelijke impact, maar ook omdat ze zelf zo zijn opgevoed. Eén op de vier ouders maakt er een verhaal of spelletje van, of werkt met kleuren en stickers; drie op de vier ouders wijzen simpelweg aan waar welk soort afval thuishoort.

 

Meest opmerkelijke conclusie is de jonge leeftijd waarop kinderen leren sorteren. Bijna de helft (49%) start als kleuter (3 tot 5 jaar), maar ruim 4 op de tien kindjes krijgen als peuter (1,5 tot 3 jaar) al sorteerlessen van mama en papa. Het zijn trouwens de mama’s (71%) die het best sorteren binnen het gezin.

 

Als grote struikelblok bij het sorteren, schuiven deelnemers de nood aan afzonderlijke afvalemmers naar voor. Brabantia lost dit probleem stijlvol op met de nieuwe Bo Pedal Bin, een ruimtebesparende afvalemmer die toch makkelijk drie soorten afval aankan dankzij de aparte binnenemmers. De antislipbodem beschermt de vloer en houdt de afvalemmer op zijn plaats – ideaal voor kleine maar enthousiaste sorteerders! –, terwijl de ‘soft closure’-techniek het deksel zacht sluit en de bediening heel licht maakt.

 

Slimme sorteertips van GoodPlanet Belgium voor mama & papa:

  • Mier, papier! José, pmd! Modest, rest! Of Jerom, de compostworm! Geef afvalemmers een klinkende naam of een opvallende kleur, dat maakt het onthouden veel gemakkelijker én leuker. Ook een eenvoudige prent van de verschillende soorten afval kan helpen. Laat je gerust inspireren door de school of kinderopvang.
  • Kies voor een afvalemmer die je kind makkelijk zelf kan bedienen: deksel zelf optillen, grote opening…
  • Twijfel je soms wat in welke vuilbak hoort? Op de website van de afvalintercommunale (www.interafval.be) vind je alle info over correct sorteren.
  • Kijk eens met je kind op het einde van de week hoeveel afval je verzamelde. Kan je de week erop een kleinere zak buiten zetten? Ga samen op zoek naar oplossingen voor minder afval.