Onlangs was een proeverij van wijnen uit De Marken, begeleidt door Fred Nijhuis. Wij proefden zes wijnen, die in meer afleveringen worden besproken. Dit keer de wijn Fructus Rosso Conero DOC 2020 van Conte Leopardi website: https://www.conteleopardi.com/home-en

 

Deze rode wijn wordt gemaakt van 100% Montepulciano-druiven. De wijngaard ligt op 40 meter boven zeeniveau. Deze druiven komen van de wijngaard Cartoceto Colli al Metauro. De wijngaard ligt op 300 meter boven zeeniveau op de westelijke helling. Het snoeien gebeurt volgens de Guyot-methode.De op rijpheid geselecteerde druiven worden met de hand geplukt, in de eerste week van oktober van de 17 jaar oude stokken. De druiven worden ontsteeld en voorzichtig gekneusd. De most wordt gefermenteerd met geselecteerde gisten bij een gecontroleerde temperatuur. De maceratie op de schil wordt gedurende een korte periode uitgevoerd. De wijn wordt, na malolactische gisting, eerst gerijpt in gebruikte Frans eiken barriques, gevolgd door een opvoeding in roestvrijstalen tanks. Na het bottelen rijpt Fructus vier maanden op fles voordat die wordt vrijgegeven. De wijn kan lang in de kelder bewaard worden en vertoont een goede bewaarbaarheid.

 

De wijn opent met aardse aroma's van bewerkte kalkhoudende grond samen met tonen van kersen, zwart fruit en espresso. De smaak levert heldere rode kersen, tonen van mokka en een goede rijpe tanninestructuur, waardoor de wijn zeer aangenaam en plezierig is om te drinken. Alcohol 13,5%. Het is een echte eetwijn.Importeur in Nederland is Piumarche online winkel, website: www.piumarche.nl/online-winkel/  De consumentenprijs is ongeveer EUR 11,- per fles.