Onlangs was er een proeverij van wijnen uit De Marken, begeleidt door Fred Nijhuis. Wij proefden zes wijnen, die in meer afleveringen worden besproken. Ik begin met de Vigneti B, een Verdicchio di Matelica DOC van Cantina Belisario (www.belisario.it/).

 

Verdicchio di Matelica DOC Vigneti B 2020., de wijn wordt gemaakt van 100% Verdicchio. Deze druiven van deze biologische wijn uit Upper Esino Valley tussen de provincies AN en MC (loc. Lancioni Calle - Matelica) groeien op een gemengde kalk- en kleibodem. De wijngaarden liggen een hoogte van de wijngaarden 500 - 700 meter boven zeeniveau en er staan 1666 wijnstokken per hectare. Het snoeien gebeurt volgens de Guyot-methode.

 

De druiven krijgen een witte vinificatie in totale afwezigheid van toegevoegde zwavel volgens de regels van biowijnen, met de eigenaardige en complexe hyperoxygenatietechniek. De rijping is gedurende 5 maanden in RVS en een flesrijping van 1 maand. Dat resulteert in een alcoholgehalte van 13%. De zuurgraad is 6,1 gram per liter en de restsuiker 1 gram per liter. De bewaartermijn van deze wijn ligt tussen de 5 en 7 jaar.

 

De kleur is goudgeel, in de neus gele bloemen, amandelen, de smaak is met dezelfde aroma’s complex met een mooie structuur en een lange afdronk. De wijn past uitstekend als aperitief, bij warme hapjes, uitgebreide pastagerechten en vis.

 

De consumentenprijs van de wijn in Italië is EUR 7,40. De producent zoekt nog een importeur in Nederland.