Met de start van een nieuw seizoen is het weer tijd voor frisse drankjes in de voorzichtige lentezon. Het nieuwe Crisp Emmertje Blond bier is gemaakt van een bijzonder oergraan uit de Haarlemmermeer: emmertarwe. Deze biologische, Hollandse tarwesoort zit boordevol smaak, maar wordt in Nederland niet meer verbouwd. Het levert te weinig op en wordt daarom met culinair uitsterven bedreigd. Zonde, vonden craft bierbrouwerij Jopen en supermarkt-app Crisp. Want een goede smaak, afkomstig van lokale makers, is de moeite waard om te behouden. En daar was de jury van de European Beer Star Awards het mee eens: het biertje werd bekroond met zilver. Laat Koningsdag maar komen.

 

Ark van Smaak: bedreigd culinair erfgoed

Emmertarwe is een vroege voorloper van de huidige tarwesoorten. Het werd al in 7.000 voor Christus geteeld, maar is inmiddels in Nederland van de akkers verdwenen. Vanwege de relatief lage opbrengst per hectare is emmer commercieel niet interessant genoeg. Het ingrediënt staat daarom opgenomen in de Ark van de Smaak, een initiatief van Slow Food Nederland waarmee beoogd wordt de nationale biodiversiteit te behouden en te herstellen. Het is een lijst van kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar bijzonder zijn omdat zij specifiek horen bij de cultuur, historie of traditie van een streek of land.

Boer Pieter Bijlsma is op dit moment de enige die het oergraan verbouwt en dat doet hij in de Haarlemmermeerpolder. Van zijn biologisch geteelde emmertarwe brouwt Jopen op initiatief van Crisp het Emmertje Blond. Het resultaat? Een licht fruitig blondbier met een zacht en vol karakter, die je het hele jaar door kan drinken. Berend Brugts, category manager bij Crisp vertelt: “Met de lokale emmertarwe van Pieter Bijlsma en de expertise van Jopen zijn we samen aan de slag gegaan om een smaakvol bier te brouwen. Door Emmertarwe te gebruiken is het bier zacht, vol en niet te bitter geworden. En door de licht fruitige tonen is het biertje goed doordrinkbaar. Proost!”

  • Emmertje Blond is voor EUR 2,49 via de Crisp-app verkrijgbaar
  • Alcoholpercentage: 6%
  • Geniet, maar drink met mate: nix18
  • Tip: van zaterdag 23 tot en met dinsdag 26 maart ontvang je bij vier Emmertje Blond biertjes een gratis bierglas cadeau

 

Over Crisp

Crisp is de supermarkt-app voor knettervers eten. Ontzettend lekkere producten, volop in het seizoen en ook nog goed geprijsd. Dat krijgt Crisp voor elkaar door rechtstreeks in te kopen bij honderden kleine makers, kwekers en telers. Met de handige app haal je heel gemakkelijk je boodschappen in huis. En wat je vóór 22.00 uur bestelt, wordt morgen in heel Nederland bezorgd.