Onlangs was het dan eindelijk zover. Tijdens de barbecue voor het personeel van de brouwerij en de abdij presenteerde abt Bernardus een gloednieuw bier: La Trappe Nillis, het allereerste 0.0% trappistenbier ter wereld.

 

Nillis, het eerste alcoholvrije trappistenbier

Meer dan twee jaar is er achter de schermen hard gewerkt aan de ontwikkeling van het 0.0% trappistenbier. “Het was een grote wens van de kloostergemeenschap om aan de vraag vanuit de markt naar een alcoholvrij bier tegemoet te komen”, vertelt abt Bernardus. “We voelen hierin ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wat ons betreft moest het nieuwe bier volledig alcoholvrij, biologisch en smaakvol zijn. Dat leidde tot dit 0.0% trappistenbier, gemaakt op basis van de La Trappe Dubbel.”


Naam vol symboliek

Het unieke bier kreeg de naam Nillis, naar de Latijnse woorden ‘nihil’(= niets) en ‘nullus’ (= geen). ‘Nillis’ verwijst ook naar de rivier de Nijl die ontspringt in Oeganda. “En zoals velen weten, gaat een deel van de brouwerij-opbrengst naar ons Oegandese dochterhuis, Our Lady of Victoria. De naam van dit bier symboliseert dus ook de verbondenheid die we hebben met dat land.” Sinds de lancering loopt het storm. Voorlopig is La Trappe Nillis 0.0% alleen verkrijgbaar in het Proeflokaal en in de Kloosterwinkel, ook online. Het is de bedoeling dat het bier in een later stadium ook op andere plaatsen verkrijgbaar wordt.