Onlangs was er een online-proeverij van Gérard Bertrand wijnen. De producent stuurde proefflessen aan internationale wijnjournalisten die in hun eigen tempo de wijnen goed kunnen proeven.

 

 

De Gérard Bertrand Groep is het speerpunt van een wijnbouw die zich inzet voor een betere toekomst onder leiding van zijn stichter, de gelijknamige wijnbouwer. Met de benchmark biodynamische wijnjaren van de Languedoc creërt hij grote wijnen met alle nuances van hun terroir. Erkend voor zijn grote talent als monteur, maar ook voor zijn durf en creativiteit, werkt hij samen met zijn teams aan het laten schitteren van de wijnen van Zuid-Frankrijk over de hele wereld.

 

Gerard Bertrand was een rugbyspeler en ging het ouderlijke wijnhuis in de Midi binnen na het voltooien van zijn carrière. Het zuiden van Frankrijk, de Midi, is voor Gerard Bertrand de 'Nieuwe Wereld' van Europa, Gérard was al heel vroeg overtuigd dat de wijnbouw in harmonie met de natuur de beste manier is om de typiciteit van een terroir te onthullen en de Grote Wijnen uit te werken. Hij zet zich sinds 2002 in voor het pad van de biodynamische wijnbouw in Cigalus. Deze cultuur maakt het mogelijk om het evenwicht van de wijnstok en zijn omgeving te versterken. Het versterkt de kwaliteitsaanpak die hij bijna 30 jaar geleden begon. Vandaag de dag werken er binnen de groep 300 mensen om de Grote Wijnen van deze regio te onthullen. Een wijngaard in uitstekende gezondheid, een behouden omgeving en uitvergrote wijnen tonen de relevantie van de aanpak aan.

 

Rosé Clos du Temple 2019

Laat ik beginnen met de Clos du Temple 2019. Die werd op de Global Rosé Masters of Drinks Business geëerd met de titel “Beste Rosé van de Wereld”.

 

Terroir
Clos du Temple, gelegen in het hart van de Languedoc in het zuiden van Frankrijk, is geboren in het historische terroir van Cabrières, de bakermat van de roséwijnen. Het terroir dankt zijn eigenheid aan zijn geologische oorsprong. Het contact tussen schalie, kalksteen en het heuvelachtige reliëf vormt de oorsprong van een complex grondwatercirculatienetwerk, dat een uitzonderlijke natuurlijke watervoorziening naar de wijngaard bevordert en het ontstaan van een waterbron. van grote zuiverheid. De hoogte van 240 meter in combinatie met de zuidwestelijke ligging dragen bij tot de ontwikkeling van een perfect uitgebalanceerde wijn met een grote aromatische frisheid. Bij Clos du Temple besloten ze om de wijnstokken biodynamisch te telen en het paard en de muilezel te gebruiken om de verbinding tussen het mineraal, de plant, het dier en de mens te bevorderen.

 

Vinificatie
De unieke mix van 4 rode druivensoorten (GRENACHE, CINSAULT, SYRAH, MOURVÈDRE) en een witte druivensoort (VIOGNIER) geeft deze rosé zijn unieke karakter. Een perfecte balans, ruim, met grote lengte, gedragen door een mooie frisheid. Aangezien de wijnmakerij in het hart van de wijngaard ligt, is de transporttijd minimaal. De beste sappen worden dan geselecteerd. Door de koude persing (5°C) blijven de aroma's en de versheid behouden en wordt voorkomen dat het sap gaat kleuren, doordat de natuurlijke pigmenten (anthocyanen) worden geblokkeerd. Voor de gisting bij lage temperatuur wordt een bezinking van de most gedurende 24 uur bij een gecontroleerde temperatuur tussen 8 en 10°C uitgevoerd zonder toevoeging van zwavel. De wijn wordt gerijpt in nieuwe Franse eikenhouten vaten (eikenhout uit het bos van Tronçais en Jupilles) gedurende 6 tot 8 maanden op fijne moer met roeren. De wijnen worden op een dag gemengd met fruit, volgens de biologisch-dynamische astrale kalender, die gunstig is voor het proeven.

 

Degustatie
Clos du Temple is een heel bleke en sprankelende rosé. De neus onthult tonen van rijp fruit (abrikoos, witte perzik), bloemige tonen van roos en kruidige aroma's van groene peper. In de mond vinden we dezelfde geuren, verfraaid met een delicate lange afdronk van blonde tabak. Deze wijn kan jarenlang rijpen.

 

Deze prachtige rosé heeft een forse prijs, maar de wijn is die volledig waard. De consumentenprijs is EUR 190,- per fles.

 

Zie voor verkoopadressen: https://nl.gerard-bertrand.com