Onlangs was er een online-proeverij van Gérard Bertrand wijnen. De producent stuurde proefflessen aan internationale wijnjournalisten die in hun eigen tempo de wijnen goed kunnen proeven.

 


De Gérard Bertrand Groep is het speerpunt van een wijnbouw die zich inzet voor een betere toekomst onder leiding van zijn stichter, de gelijknamige wijnbouwer. Met de benchmark biodynamische wijnjaren van de Languedoc creërt hij grote wijnen met alle nuances van hun terroir. Erkend voor zijn grote talent als monteur, maar ook voor zijn durf en creativiteit, werkt hij samen met zijn teams aan het laten schitteren van de wijnen van Zuid-Frankrijk over de hele wereld.

 

Gerard Bertrand was een rugbyspeler en ging het ouderlijke wijnhuis in de Midi binnen na het voltooien van zijn carrière. Het zuiden van Frankrijk, de Midi, is voor Gerard Bertrand de 'Nieuwe Wereld' van Europa, Gérard was al heel vroeg overtuigd dat de wijnbouw in harmonie met de natuur de beste manier is om de typiciteit van een terroir te onthullen en de Grote Wijnen uit te werken. Hij zet zich sinds 2002 in voor het pad van de biodynamische wijnbouw in Cigalus. Deze cultuur maakt het mogelijk om het evenwicht van de wijnstok en zijn omgeving te versterken. Het versterkt de kwaliteitsaanpak die hij bijna 30 jaar geleden begon. Vandaag de dag werken er binnen de groep 300 mensen om de Grote Wijnen van deze regio te onthullen. Een wijngaard in uitstekende gezondheid, een behouden omgeving en uitvergrote wijnen tonen de relevantie van de aanpak aan.Château La Sauvageonne Grand Vin Wit 2019
Als tweede witte wijn beschrijf ik de Château La Sauvageonne Grand Vin Wit 2019


Terroir
Château la Sauvageonne is een legendarische wijngaard. Zijn blootstelling, zijn ligging en zijn uitzonderlijke terroir geven het een uniek karakter. Deze Cuvée Grand Vin vindt zijn oorsprong in de ontmoeting tussen een uitzonderlijk terroir, originele druivensoorten en de knowhow van de wijnboer. De regio van deze appellatie Terrasses du Larzac ligt in het noordelijke centrum van Hérault en steunt op de reliëfs van de Causse du Larzac. De klimaatzone kent de grootste thermische amplitudes: de afstand tot de zee en de nabijheid van de Causse zorgen voor een zekere frisheid van zomeravonden die de kleur van de bessen ten goede komt dankzij een langzame en progressieve rijping. Château la Sauvageonne Grand Vin is een selectie van de beste wijnstokken van het kasteel.

 

Vinificatie
De verschillende druivensoorten (Grenache blanc, Vermentino, Viognier en Roussanne) worden apart geoogst om voor elk optimale rijpheid te bereiken. De vinificaties zijn in feite aangepast om de specifieke kenmerken van de druivenrassen te respecteren en de capaciteiten van de terroirs. Het oogsten is handmatig. De druiven zijn ontsteeld, afgekoeld tot 8 °C en naar de pers gestuurd om te extraheren het vereiste. Bijzondere aandacht wordt besteed aan persen om alleen de beste kwalitateit eerste sappen te bewaren. De sappen worden dan min of meer volgens het aromatische profiel bezonken. Fermentaties duren tussen de 15 en meer dan 30 dagen, afhankelijk van de mate van klaring en de toegepaste temperatuur. Tijdens de fermentatie wordt een deel van de most in vaten gedaan van 225 liter, gevolgd door een rijping van 6 maanden sur lis onder geregeld roeren. Eindelijk, na een korte lagering, vindt het bottelen rustig plaats om het frisse en fruitige karakter van de wijnen te behouden.

 

Degustatie
Château La Sauvageonne Grand Vin Wit 2019 heeft een mooie gouden kleur. De neus is zeer complex en zeer geurig en onthult aroma's van meidoorn, amandel en bloemige tonen van violet en geel fruit (mango en abrikoos). De houtachtige kant van deze cuvée is erg delicaat met hints van peperkoek en tabak. De smaak is rijk en romig met veel vet, volheid en een mooie frisheid. Om van te genieten als aperitief of bij gegrilde vis en schaaldieren.

Deze mooie witte wijn heeft een consumentenprijs van EUR 25,- per fles

 

Zie voor verkoopadressen: nl.gerard-bertrand.com