Vanochtend is de nieuwe composteerbare koffieverpakking van Peeze van de band gerold. "Een wereldprimeur", zegt Patrick Gerritsen van Bio4Pack. "Een unicum in de koffiewereld, deze drielaagse combinatie is nog niet eerder vertoond." Voor de koffiebranderij is deze ontwikkeling een enorme stap in het realiseren van hun circulaire droom. Deze nieuwe verpakking is een vervolg op de biobased verpakking die Peeze in 2016 introduceerde.

 

De nieuwe composteerbare verpakking kan na gebruik bij het gft-afval. Daardoor is de milieu-impact vele malen kleiner. De verpakking is gemaakt uit drie lagen: een bedrukte buitenlaag, een barrièrelaag en een seallaag, hiervoor is gebruikgemaakt van Europese suikerbieten en cellulose. Ook het overdrukventiel en de inkt zijn gemaakt van volledig composteerbaar materiaal.
 
Het zijn deze drie lagen die de verpakking uniek imaakt. "Twee lagen is gebruikelijk, maar dan is de barrièrefunctie minder groot", aldus Patrick. "De triplex laminaten hebben dezelfde eigenschappen als een conventionele folie, maar dan volledig composteerbaar én met optimaal behoud van barrière."
 
De verpakking is het resultaat van acht jaar onderzoek met alle partijen in de keten. Patrick: "Het is prachtig om betrokken te zijn geweest bij deze zeer bijzondere verpakking, waarbij elk detail nauwkeurig is besproken én ontwikkeld. Het resultaat is iets om trots op te zijn." Hij ziet ook toepassingen voor andere droge kruidenierswaren.