Onlangs was persbijeenkomst op de Deens ambassade. De aanwezigen kregen een Goodiebag mee naar huis met daarin enkele wijnen. Wij proefden de wijnen, die in meer afleveringen worden besproken. Dit keer de wijn Rös Cabernet Cantor Rosé 2019 van Dyrehøj Vingaard website: dyrehoj-vingaard.dk

 Deze rose wijn wordt gemaakt van 100% Cabernet Cantor. Dyrehøj Vingaard ligt op het zonnige Røsnæs bij Kalundborg en is de grootste wijngaard van Denemarken met meer dan 30.000 planten. In 2008 zijn de eerste planten geplant. De kalkrijke hellingen en het koele klimaat vormen een prima basis voor de druiventeelt. In de wijnkelder wordt RÖS gecreëerd door de wijnmaker en het hele team achter de wijngaard.

 

Het klimaat bij Røsnæs is een van de droogste en zonnigste in Denemarken. Gemiddeld valt er slechts 523 mm neerslag per. jaar tegen het landgemiddelde van 664 mm. pr. jaar en meestal is Røsnæs ongeveer. 100 zonuren boven het landelijk gemiddelde van 1.730 per jaar. Het schiereiland Røsnæs is een heuvel van klei, zand, grind en steen die tijdens de laatste ijstijd omhoog is geduwd. Røsnæs is het oostelijke deel van een morene die onder water doorloopt tot aan de noordpunt van Funen. De kalkrijke weiden op Røsnæs zijn uniek en worden sinds 1924 beschermd - een van de eerste natuurreservaten van Denemarken. De wal, die tussen de velden en de fjord ligt, is een van de beschermde gebieden.

 

De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd in het veld. Bij de wijngaard worden de druiventrossen eerst gesteeld en daarna voorzichtig maar snel geperst om te voorkomen dat de most te veel kleur en tannines uit de druivenschillen krijgt. De most wordt vervolgens op natuurlijke wijze geklaard en gefermenteerd op 18 graden in gesloten roestvrijstalen tanks met behulp van een speciaal geselecteerde giststam die de frisse en fruitige tonen in de wijn bevordert. Na de fermentatie heeft de wijn slechts een korte tijd op de gist gehad om het frisse fruitige karakter te behouden, daarna wordt de wijn overgebracht naar een gesloten tank. De wijn heeft vier tot vijf maanden gerijpt, is koud gestabiliseerd en gefilterd voor het bottelen. Mooie en intense rode kleur. De geur heeft een intens aroma van verse rijpe aardbeien, frambozen en rabarber. In de mond frisse rode bessen en geven samen met een mooie zuurgraad een harmonieuze wijn. De smaak is zacht, licht mineralig en fris met een kruidige afdronk.

 

De wijn is zeer aangenaam en plezierig om te drinken. Alcohol 11,5%. Zuren 5,9 gram/liter, restsuiker 4,8 gram/liter.

 

Er is nog geen importeur in Nederland. De online winkel van de wijngaard is website: https://dyrehoj-vingaard.dk/kategorier/7-dansk-rosevin/334-ros-cabernet-cantor-2020/. De consumentenprijs in Denemarken is DKK 195,-, dat is ongeveer EUR 26,- per fles.