Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Gérard Bertrand - Château de Villemajou Grand Vin Rood 2017

Onlangs was een online-proeverij van Gérard Bertrand wijnen. De producent stuurde proefflessen aan internationale wijnjournalisten die in hun eigen tempo de wijnen goed kunnen proeven. De Gérard Bertrand Groep is het speerpunt van een wijnbouw die zich inzet voor een betere toekomst onder leiding van zijn stichter, de gelijknamige wijnbouwer. Met de benchmark biodynamische wijnjaren van de Languedoc creëert hij grote wijnen met alle nuances van hun terroir. Erkend voor zijn grote talent als monteur, maar ook voor zijn durf en creativiteit, werkt hij samen met zijn teams aan het laten schitteren van de wijnen van Zuid-Frankrijk over de hele wereld.

 

Gerard Bertrand was een rugbyspeler en ging het ouderlijke wijnhuis in de Midi binnen na het voltooien van zijn carrière. Het zuiden van Frankrijk, de Midi, is voor Gerard Bertrand de 'Nieuwe Wereld' van Europa, Gérard was al heel vroeg overtuigd dat de wijnbouw in harmonie met de natuur de beste manier is om de typiciteit van een terroir te onthullen en de Grote Wijnen uit te werken. Hij zet zich sinds 2002 in voor het pad van de biodynamische wijnbouw in Cigalus. Deze cultuur maakt het mogelijk om het evenwicht van de wijnstok en zijn omgeving te versterken. Het versterkt de kwaliteitsaanpak die hij bijna 30 jaar geleden begon. Vandaag de dag werken er binnen de groep 300 mensen om de Grote Wijnen van deze regio te onthullen. Een wijngaard in uitstekende gezondheid, een behouden omgeving en uitvergrote wijnen tonen de relevantie van de aanpak aan.Als zesde wijn beschrijf ik de Château de Villemajou Grand Vin Rood 2017

Beschrijving van het chateau

Villemajou, Villa Major, is een Romeinse villa, die zijn reputatie te danken heeft aan de Latijnse dichter Sidoine Apollinaire die al in de vijfde eeuw zong over de kwaliteit van de wijnen van het landgoed. In 1973 kocht Georges Bertrand het Domaine de Villemajou. In 1975 nam hij zijn zoon Gérard, toen tien jaar oud, mee om zijn eerste oogst te doen. "Je hebt geluk", zei hij, "als je vijftig bent, heb je veertig jaar ervaring". "Hij had zo gelijk." Gerard Bertrand glimlacht vandaag. Want het avontuur begon hier, hier in Villemajou op het terroir van Boutenac. De opmerkelijke kwaliteit van deze cuvée ligt in de uitzonderlijke kwaliteit van de oude Carignan en Syrah wijnstokken. De oogst is handmatig en begint wanneer de bessen rijp zijn. Een deel van de Syrah en Carignan druiven worden gevinifieerd door hele trossen te macereren. Een traditionele maceratie wordt uitgevoerd op de andere druivensoorten. De wijnen worden na de malolactische gisting gemengd en vervolgens in 225 liter Bordeauxvaten in de kelder gelegd voor een rijpingstijd van 12 maanden. De wijn wordt die tijd bewaard voordat hij op de markt wordt gebracht.

 

Terroir

In Corbières is de bodem net zo ruw als de heuvels rond zijn, overgegeven aan de wind en een droog klimaat. In het hart van de Boutenac cru wordt het terroir van Villemajou gekenmerkt door een bodem van gerolde steentjes, blokken kalksteen die door gletsjerrivieren uit de Pyreneeën worden gedragen en gepolijst, op een ondergrond van klei en zandsteen. Deze unieke en homogene bodem is de thuisbasis van de eeuwenoude Carignan wijnstokken, de emblematische druivensoort van de Boutenac cru. Door het rijden met de bokaal kunnen ze deze respectabele leeftijd bereiken, om hun wortels diep te laten zinken op zoek naar water en kracht tegen de wind in. Ze geven dan het leven aan druiven met een ongeëvenaarde concentratie en evenwicht. In Villemajou, zoals nergens anders, geven de mediterrane mengsels al hun maten van vrijgevigheid en elegantie, zowel in het rood als in het wit. In het rood onderscheidt Carignan zich door de harmonie die zijn handtekening draagt, tussen de zachtheid van de tannines, de frisheid van het gehemelte en de kracht van de geconcentreerde materie van de oude wijnstoksappen. Daarnaast versterken de oude wijnstokken van Grenache, Syrah en meer recentelijk Mourvèdre de complexiteit van het mengsel, de hoeksteen van het Grand Vin en zijn unieke karakter. Elk druivenras en elk perceel wordt afzonderlijk gevinifieerd en in januari gemengd. De wijn wordt vervolgens gedurende twaalf maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten. Na het bottelen laat men hem enkele maanden rusten in onze kelders voordat hij wordt gedeeld met onze klanten.

 

Vinificatie

De handtekening van Villemajou-wijnen, zowel rood als wit, is de concentratie van hun druiven, die de wijnen een unieke dichtheid en fluweelachtige textuur geeft. Onder de warme vrijgevigheid van de opgerolde kiezelstenen putten de wijnstokken echter schatten van frisheid en elegantie uit de klei- en zandsteengrond. In het rood brengen Syrah, Grenache en Mourvèdre hun touch in de mix met Carignan, uitzonderlijke diepte en elegantie. De complexiteit, op het kruispunt van deze doordrenkte persoonlijkheden, vormt de hoeksteen van het Grand Vin en zijn unieke karakter. Elk druivenras en elk perceel wordt afzonderlijk gevinifieerd en in januari gemengd. De wijn wordt vervolgens gedurende 12 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten en na het bottelen wordt hij enkele maanden in de kelder gelaten om te rusten. In het Grand Vin wit vullen Marsanne, Roussanne en Vermentino elkaar aan, fermenteren in vaten en rijpen dan in hout tot de lente-equinox. Regelmatig roeren van hun moer brengt vetheid in de mond en geroosterde noten die de complexiteit ervan vergroten.Proefnotities


Kleur: diep granaatrood


Neus: Tonen van toast, zoethout en kruidnagel. Krachtige en elegante aroma's van gekonfijt fruit, zoete kruiden en braden.


Smaak: Rond in de mond en de tannines zijn versmolten, het eindigt op een lange en aromatische afdronk.

Alcohol: 15%


Druivenrassen: Carignan Syrah Mourvèdre Grenache


Te decanteren en te serveren bij 16°C met lamskotelet, wild of gerijpte kazen
Deze wijn kost voor de consument EUR 25,00 per fles.Zie voor verkoopadressen: https://tinyurl.com/54sj8vxu