Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Gérard Bertrand: Cigalus Blanc 2019

cigalus

Onlangs was er een online-proeverij van Gérard Bertrand wijnen. De producent stuurde proefflessen aan internationale wijnjournalisten die in hun eigen tempo de wijnen goed kunnen proeven.

 


De Gérard Bertrand Groep is het speerpunt van een wijnbouw die zich inzet voor een betere toekomst onder leiding van zijn stichter, de gelijknamige wijnbouwer. Met de benchmark biodynamische wijnjaren van de Languedoc creërt hij grote wijnen met alle nuances van hun terroir. Erkend voor zijn grote talent als monteur, maar ook voor zijn durf en creativiteit, werkt hij samen met zijn teams aan het laten schitteren van de wijnen van Zuid-Frankrijk over de hele wereld.

Gerard Bertrand was een rugbyspeler en ging het ouderlijke wijnhuis in de Midi binnen na het voltooien van zijn carrière. Het zuiden van Frankrijk, de Midi, is voor Gerard Bertrand de 'Nieuwe Wereld' van Europa, Gérard was al heel vroeg overtuigd dat de wijnbouw in harmonie met de natuur de beste manier is om de typiciteit van een terroir te onthullen en de Grote Wijnen uit te werken. Hij zet zich sinds 2002 in voor het pad van de biodynamische wijnbouw in Cigalus. Deze cultuur maakt het mogelijk om het evenwicht van de wijnstok en zijn omgeving te versterken. Het versterkt de kwaliteitsaanpak die hij bijna 30 jaar geleden begon. Vandaag de dag werken er binnen de groep 300 mensen om de Grote Wijnen van deze regio te onthullen. Een wijngaard in uitstekende gezondheid, een behouden omgeving en uitvergrote wijnen tonen de relevantie van de aanpak aan.



Cigalus Blanc 2019
Als derde witte wijn beschrijf ik de Cigalus Blanc 2019 IGP Aude Hauterive


Terroir

Cigalus geniet van een hete, zonnige Middellandse Zee klimaat (beschreven als "semi-aride met gematigd voorjaarsvarianten” zorgen voor een vroege rijping van alle druivensoorten. Dit dorre klimaat (weinig regenval) is gecompenseerd door de zeer diepe bodems (afgezette sedimenten bij de Aussou, een beekje aan de rand van het landgoed) die de winterregens langer opslaat, maar zijn minder vruchtbaar door de aanwezigheid van een licht kalkachtige zandsteen in de ondergrond, daterend uit de Campanien (secundair tijdperk, voorafgaand aan de opkomst van de Pyreneeën).

 

Wijn maken

De wijngaard wordt beheerd volgens het biodynamische systeem waar de energie van de bodem de kern van het proces vormt. De wijngaard is ontworpen voor de ontwikkeling van een topwijn: keuze uit kwalitatieve klonen en hoge plantdichtheid van meer dan 5.000 wijnstokken per hectare; hoge glijstangen om een ​​hoog bladoppervlak te verkrijgen voor een optimale fotosynthese en rijping. Er wordt veel zorg en aandacht besteed de wijngaard om een ​​gezonde oogst te verkrijgen met matige opbrengsten (25 hl/ha). Zo haalt Gérard Bertrand het beste uit de druiven. De oogstdatum wordt per druivensoort bepaald en alleen als de druiven de optimale rijpheid bereikt hebben en nadat ze zorgvuldig zijn geproefd. De met de hand geplukte druiven worden pneumatisch geperst zodra ze bij de wijnmakerij aankomen. Na een lichte statische bezinking ondergaat een deel van het sap alcoholisch fermentatie in nieuwe eikenhouten vaten (70%), de rest wordt gevinifieerd in roestvrijstalen vaten (30%). Vervolgens volgt de malolactische fermentatie. Temperatuurcontrole wordt gebruikt om alle versheid en integriteit van de aroma's te behouden. Rijping in vaten duurt 7 tot 8 maanden met regelmatig roeren van de wijnmoer tot de lente-equinox. Hierna wordt de wijn gebotteld.

Proefnotities

Kleur: Goudgele kleur, briljant en helder.

Neus: Intens en complexe neus van rijpe citrusvruchten (grapefruit), witte perzik, honing, gedroogd fruit met een geroosterde

Smaak: Vol en zijdezacht, rijp, ruime mond met tonen van vanille, toast, boter en exotisch fruit. Mooie lange afdronk.

Alcohol: 14.5
Appellation: BGA Aude Hauterive
Druivenras: Chardonnay|Viognier|Sauvignon Blanc

Serveer op 10 - 12 ° C met gebakken coquilles, vis gekookt in saus, of als aperitief.

Deze wijn kost voor de consument EUR 31,- per fles. 

Zie voor verkoopadressen: https://tinyurl.com/6jhdvtts