Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Mosselwijn 2017 in Philippine verkozen

In Philippine in Zeeuws-Vlaanderen is woensdag de Picpoul de Pinet 2016 van Domaine Guillemarine uit de Languedoc in Frankrijk, verkozen. Deze wijn wordt geïmporteerd door Kwast Wijnkopers uit Nieuw-Vennep. Dit gebeurde tijdens de wijnproeverij waar – na een voorselectie - acht wijnen werden geproefd door een gezelschap van deskundige proevers. Aan twaalf bekende wijnkopers is gevraagd om hun ultieme mosselwijn in te zenden. Tijdens de proeverij werden vanzelfsprekend Zeeuwse mosselen geserveerd.

 

Nieuwe tradities
Voorheen werd het evenement georganiseerd door de Stichting Mosselfeesten, maar enkele jaren geleden namen de gezamenlijke restaurateurs uit Philippine het vaandel van de stichting over. Erik de Bruijne : “Philippine is van oudsher (omstreeks 1820) één van de belangrijkste mosselsteden van Zeeland, met name voor de Belgische- en Zeeuwse markt. De afgelopen jaren is daar minder ruchtbaarheid aan gegeven, maar nu willen wij dat nieuw leven inblazen, omdat onze mosselroots van generatie op generatie in ons bloed zit en dus ook in het samenwerkingsverband “Culinair Mosselgezelschap.”


Mosselwijn 2017-2018
De wijnen die de beste wijn-spijs combinatie met de mosselen heeft, werden blind en in een willekeurige volgorde geproefd. Al vele jaren was de Philippiense mosselwijn een Pinot Blanc uit de Alsace. Dit jaar werd de traditie gebroken en is de Picpoul de Pinet 2016 van Domaine Guillemarine uit de Languedoc in Frankrijk, als de mosselwijn van 2017 verkozen. Leverancier van de winnaar, Alfons Kiljan van Kwast Wijnkopers: “De Picpoul de Pinet is een zinnenprikkelende wijn als mosselbegeleider in optima forma. In het herkomst gebied van deze wijn, kom je hem tegen bij elke mosselkraam, waar hij naar hartenlust wordt gedronken bij zilte zaligheden”, aldus de Kiljan. De winnende wijn wordt het hele mosselseizoen door alle deelnemende restaurants in Philippine geschonken. Van de Picpoul de pinet maakte ik de volgende beschrijving: deze wijn heeft een briljant gouden kleur, primair fruit van aroma’s van appel, peer en citrus, een florale toets van acacia en frisse zuren. De naam picpoul refereert aan de frisse stijl van de wijn die de 'bek' (poule) 'prikkelt' (pic). Picpoul de Pinet is de enige AOC in Frankrijk die vernoemd is naar een druif.

 

Mosselstad
Vroeger een vissersstad met heuse mosselhaven, nu is Philippine het gehele jaar door, maar met name tijdens het mosselseizoen, een publiekstrekker. Over de mosselen hebben de ondernemers een rotsvaste afspraak; ze serveren uitsluitend de beste kwaliteit. Samen houden zij hiermee de naam en faam van Philippine als mosselstad hoog.

 

Culinair gezelschap
De wijnproeverij werd geleid door de Vlaamse cabaretier Joost van Hyfte die zorgde voor het nodige entertainment. Op de gastenlijst bevonden zich veel Vlaamse gasten, wijnkenners, fijnproevers, burgemeesters en de regionale zakenwereld. Het dorp waarin de horecaondernemers dagelijks hun kunsten vertonen is van oudsher een gewilde lunch- en dinerlocatie. Vlamingen en Nederlanders vinden elkaar er in hun voorkeur voor pure streekgeoriënteerde gerechten zoals mosselen, oesters, kreeft en andere Zeeuwse klassiekers.

 

Samenwerkingsverband ‘Culinair Mosselgezelschap’
Burgemeester Lonink van Terneuzen sprak over deze bijeenkomst: “Dit is de ontmoeting van het jaar en voor mij een thuiswedstrijd, want Ik woon in deze stad. Het gaat goed met Philippine, Vele mensen vinden de weg naar Philippine, de stad staat op de kaart door de samenwerking van jonge en oude ondernemers en restaurateurs. Toen het mosselkantoor vorige week meldde dat het mosselseizoen was geopend en dat op de Belgische tv werd verkondigd, spoedden veel Vlamingen zich naar Philippine om de lekkernij te proeven. Helaas voldeden de mosselen nog niet aan de kwaliteit die de restaurants in Philippine verlangen en leverden zij nog geen mosselen aan hun bezoekers. Het samenwerkingsverband is voor de ondernemers van grote waarde: Zij wonen in één van de meest bourgondische regio’s van Nederland met een hoog gehalte ‘culinair bewustzijn’ en een grote mate van gastvrijheid. Daarom is er geen Vlaming dit niet weet waar Philippine ligt. Ten noorden van Philippine in ons eigen land is dat nog niet overal doorgedrongen. Daarom is samen een evenement als dit organiseren een mooie manier om de krachten te bundelen en daarbij Phjilippine op de kaart te zetten in Nederland. Wij volgen jullie vanuit het gemeente bestuur om dit in het voordeel van de gemeenschap mee te bevorderen”, aldus Lonink.