Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Hertog Jan lanceert gelimiteerd bier met 5 hopsoorten

Het voorjaar staat weer voor de deur! Het moment waarop de bierdrinker de donkere bieren inruilt voor meer frisse, hoppige bieren. Brouwer Han Wolbers en fanatiek verzamelaar van bieritems heeft bij het brouwen van het laatste, gelimiteerde bier in de Hertog Jan Ongekend-reeks, HJA16/3, maar liefst 5 hopsoorten gebruikt tijdens het brouwproces. Daarbij zijn ook meerdere hoptechnieken toegepast waaronder dry-hopping. Het is voor het eerst dat Hertog Jan een bier met dry-hopping en zoveel verschillende hopsoorten op de markt brengt. Net als tijdens de vorige twee introducties verwacht Hertog Jan een run op het bier. Bierliefhebbers kunnen morgen, 27 februari, zolang de voorraad strekt een kruik bemachtigen bij Café De Dikke in Leusden tussen 11.00 en 16.00 uur.

 

Van dit derde gelimiteerde bier is slechts 1 ketel gebrouwen. Aangezien Han een fanatiek verzamelaar is van bieritems is het bier 300 keer afgevuld in witte kruiken, een echt collectors item. Op zaterdag 27 februari 2016 kunnen bierliefhebbers van 11.00 tot 16.00 uur bij Café De Dikke in Leusden het derde bier in de Ongekend reeks bemachtigen. Wie zich inschrijft voor één van de drie tasting sessies met de brouwers Han en Gerard krijgen de mogelijkheid om HJA16/3 in één van de witte kruiken te kopen. Vanaf 29/2 is slechts in beperkte oplage HJA16/3 te koop bij supermarkt Jan Linders en de Mitra Slijterijen.

 

Hop en verzamelen de inspiratiebron


Han: "Al ruim 20 jaar ben ik brouwer bij Hertog Jan en nog zelfs langer verzamel ik fanatiek allerlei bieritems. Uiteraard zijn bieretiketten en -recepten voor mij ook een belangrijke inspiratiebron. De laatste jaren is de techniek dry-hopping een brouwmethode die terug is van weggeweest en in veel bieritems ook centraal staat. Dat inspireerde mij om voor HJA16/3 de bij ons nog niet eerder gebruikte dry-hopping toe te passen. Natuurlijk is het daar niet bij gebleven en ben ik een stap verder gegaan. De gekozen hopsoorten onder andere Cascade, Citra en Mount Hood zorgen voor een ongekend verrassend smaakresultaat."

 

Start verkoop HJA16/3 in Café De Dikke in Leusden


Op de eerste en tweede gelimiteerde oplage in de Hertog Jan Ongekend reeks, HJA15/1 en HJA15/2, ontstond een ware run. Tijdens de openstelling van de brouwerij in november 2015 voor de lancering van de tweede editie verbleven zelfs meerdere bierliefhebbers al een dag eerder in een tent bij de brouwerij om een kruik te bemachtigen. Dit keer is gekozen om de start van de verkoop van het derde bier in de Hertog Jan Ongekend reeks centraal in Nederland te laten plaatsvinden. Meer informatie en aanmelding voor de bijzondere tasting sessies is te vinden via www.facebook.com/HertogJan/

Hertog Jan Ongekend
De brouwers hebben een bier gebrouwen met de focus op smaak, huidige trends, kennis en expertise. Ze hebben hun eigen emotie in het bier gelegd. De brouwer is als een kok en experimenteert in de ketel van Hertog Jan om tot een mooi nieuw bier te komen. Het levert een ongekende reeks bieren op die eenmalig in beperkte oplage, namelijk slechts één ketel, is gebrouwen. Iedere brouwer geeft zijn eigen invulling. De reeks bestaat uit 3 bieren waarbij nu het derde en laatste bier met type aanduiding HJA16/3 is gebrouwen door Han.

 

Stenen kruik
Het bier zit in een stenen kruik die speciaal ontwikkeld is voor Hertog Jan. Van tevoren weet je niet wat voor bier er in de kruik zit, aan de buitenkant is er niets zichtbaar dat dat duidelijk maakt. Op de kruik staat zelfs alleen een neutrale type-aanduiding, de HJA16/3. Het is de bedoeling dat je pas nadat je het geproefd (en de smaak ervaren) hebt de bijbehorende notitie van de brouwer leest. Daar staat in wat voor bier het is, de smaak van het bier, de gebruikte ingrediënten en waarom het bijzonder is. De brouwer wil dat de bierliefhebber bier gaat proeven zoals het bedoeld is, zonder direct te worden afgeleid door een naam of een label. De brouwers hebben zich bij het brouwen van het bier laten inspireren door de smaak. Dit is wat zij willen overbrengen op de consument, neem de tijd, proef bier en geniet.


Hertog Jan Ongekend zal op zeer beperkte schaal verkocht worden.

Vanaf 27 februari 2016 is het bier in beperkte oplage verkrijgbaar in Leusden en Arcen, daarna vanaf 29/2 beperkt bij Mitra en Jan Linders. Daar blijft het bij voor de retail. Tot slot is de reeks ook verkrijgbaar bij diverse Hertog Jan Vriendenkring cafés en enkele op bier georiënteerde zaken.