Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Een op de drie Nederlanders drinkt te weinig

Ruim een derde van alle Nederlanders drinkt minder dan de aanbevolen 1,5 liter per dag. Hoewel 96% de richtlijn kent, vergeten veel mensen door drukte voldoende te drinken. 53% van de Nederlanders zou graag meer water willen drinken, gezondheid is daarbij de belangrijkste drijfveer. Natuurlijk mineraalwater kan aan deze wens een belangrijke bijdrage leveren. Zo drinkt men buitenshuis graag water uit een fles (36%), ziet men mineraalwater als een goede impuls om kinderen meer water te laten drinken (36%) en drinkt 1 op de 5 Nederlanders meer water als hij of zij een flesje mineraalwater bij de hand heeft. Dit zijn de opvallendste conclusies uit een representatief onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Spa onder 1000 respondenten.Groot verschil tussen denken en drinken
Vindt de helft (51%) van de Nederlanders 16+ het (zeer) belangrijk gezond te drinken, een veel kleiner deel (33%) vindt van zichzelf dat hij daadwerkelijk gezond drinkt. Vrouwen vinden een gezond drinkpatroon belangrijker dan mannen. Alle richtlijnen ten spijt, redden we het in grote getale niet om dagelijks 1,5 liter te drinken. Hoewel we de afgelopen twee jaar beduidend meer water zijn gaan drinken staat meer water drinken op de wensenlijst van 53% van de Nederlanders. De redenen hiervoor? 44% vindt dat hij door water te drinken werkt aan zijn gezondheid.

Water heeft een gezond imago
Met het oog op onze gezondheid drinken we vooral water:
1. Water (leidingwater+mineraalwater): 72%
2. Thee: 29%
3. Melk: 22%

Ook als we specifiek op de calorieën willen letten, heeft water onze voorkeur. Maar liefst 72% vindt het inruilen van suikerhoudende frisdranken voor water de beste optie voor de slanke lijn. 17% wil zijn suiker of melk in de koffie of thee wel opgeven en 6% ruilt suikerhoudende frisdranken in voor de light-variant.

Veel watermomenten op een dag
Als we water drinken, doen we dat de hele dag door. Opvallend is dat we bij het opstaan vaak een glaasje water nemen (34%) en dat bijna 20% 's nachts water drinkt. 1 op de 4 Nederlanders heeft altijd onderweg een flesje water bij zich: in de auto, de trein of het vliegtuig. Na het avondeten drinken we geregeld een glas water (29%). Bij de avondmaaltijd zelf wordt maar weinig water gedronken (23%). En ook het glaasje water naast de koffie of thee, zoals we in zuidelijke landen vaak zien, is in Nederland - nog - geen usance (6%). Vrouwen bouwen over het algemeen meer watermomenten in gedurende de dag dan mannen.

Weinig waterkennis
Veel Nederlanders zijn onbekend met de verschillende typen water die gedronken kunnen worden: leidingwater, bronwater en natuurlijk mineraalwater. Voor 60% van de ondervraagden is er geen of weinig verschil tussen mineraalwater en leidingwater. Toch vindt ruim 1 op de 5 Nederlanders het belangrijk tot zeer belangrijk te weten waar het water dat hij drinkt vandaan komt. Leidingwater, bronwater en mineraalwater zijn verschillend. Dit heeft te maken met hun oorsprong (bron), samenstelling, kwaliteit en verbruik. Spa ziet het als haar taak om de kennis over het waarom van water drinken en de verschillen tussen de watertypen te vergroten. Om die reden heeft Spa begin dit jaar een gloednieuw informatiecentrum geopend in de bottelarij te Spa: het Eaudyssée de Spa.

Meer drinken met mineraalwater
Natuurlijk mineraalwater kan helpen om gemakkelijker aan de dagelijkse vochtbehoefte te komen. Vooral buitenshuis drinken we geregeld water uit een fles (36%). Mineraalwater wordt ook gezien als goede impuls om kinderen meer water te laten drinken: volgens 36% zorgen ouders ervoor dat kinderen meer water drinken door ze een flesje water aan te bieden. Bovendien drinkt 1 op de 5 Nederlanders meer water als hij of zij een flesje mineraalwater bij de hand heeft. 21% ziet mineraalwater met bubbels als een goed alternatief voor frisdrank.

Spa stimuleert voldoende drinken
Spa onderschrijft het belang van een gezonde levensstijl waarin voldoende water drinken een belangrijke rol speelt. Door het bieden van natuurzuiver mineraalwater in verschillende formaten die passen bij diverse drinkmomenten, helpt Spa de consument te voorzien in zijn dagelijkse vochtbehoefte. Van een 33 cl flesje speciaal voor de allerkleinsten, een sportfles met handige klikdop tot een 1 liter formaat voor op het werk en een 2 liter fles voor het hele gezin: Spa is er voor iedereen en elk moment. En door het bieden van variatie (intens bruisend en licht bruisend mineraalwater en bruisend mineraalwater met een vleugje citroen of munt) maakt Spa water drinken leuker én gemakkelijker. Spa realiseert zich dat een gezond leef- en drinkpatroon begint bij de jeugd en sluit zich daarom aan bij JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht).

Natuurzuiver Spa
Spa verfrist met al het goede uit de natuur. Het natuurzuivere mineraalwater is afkomstig uit een uniek natuurgebied van ruim 13.000 hectare in het hart van de Belgische Ardennen dat al sinds de 18e eeuw wordt beschermd. Spa mineraalwater is buitengewoon zuiver en laag gemineraliseerd. Daardoor kan iedereen, op elk moment van de dag onbeperkt genieten van Spa. Spa natuurlijk mineraalwater is verkrijgbaar als Spa Reine (koolzuurvrij) en Spa Bruisend (licht bruisend, intens bruisend en Spa Bruisend & Citroen of Munt).
Het mineraalwater is tevens de basis voor een breed assortiment fruitige frisdranken onder de naam Spa Fruit.


Overige uitslagen onderzoek:

Dranken top 3
Mannen
1. Koffie
2. Thee
3. Bier

Vrouwen
1. Thee
2. Koffie
3. Koolzuurvrij mineraalwater


Vrouwen drinken het liefst thee, mannen koffie. Plaats 3 wordt bij mannen ingenomen door bier, vrouwen maken de gezondere keuze met koolzuurvrij mineraalwater.

Wat vinden we van water?
1. Water lest mijn dorst (65%)
2. Water zuivert mijn lichaam (46%)
3. Door water te drinken werk ik aan mijn gezondheid (44%)
4. Water vervoert voedingsstoffen door mijn lichaam (44%)
5. Water regelt de lichaamstemperatuur (22%)


Mineraalwater: zuiver, lekker en dorstlessend

Belangrijkste eigenschappen van mineraalwater:
1. Zuiver, puur natuur (15%)
2. Betere smaak t.o.v. kraanwater (14%)
3. Dorstlessend effect (11%)