Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Aguardente Vínica Velha XO 40% Arcos do Rei – Portugal

 

Verrassing! Bij een bezoek van Anja en Gommair Schouten van Saan deze wijnproducent werden zij blij verrast door iets bijzonders. Rui Ribeiro heeft in 1985 het wijnbedrijf overgenomen van zijn vader, die destijds het wijnbedrijf van zijn grootvader had voortgezet. De huidige kelders liggen vol met eiken vaten, en een klein deel van de kelders wordt niet gebruikt. Bij inspectie van die kelders bleken er een aantal vaten vol te liggen met… Aguardente!

 

Een distillaat dat in Frankrijk cognac genoemd wordt. De etiketten die destijds gedrukt zijn vermelden VSOP, de kwaliteit die in 1985 de juiste aanduiding was. Inmiddels is de kwaliteit door de lange rijping in eiken vaten veranderd in XO en wel een zeer oude XO (minimaal 25 jaar oud). Een extra sticker achterop de fles geeft de juiste vermelding aan. Geniet van deze XO uit 1985 of ouder (de exacte datum is niet na te gaan omdat de grootvader van Rui is overleden). Hiervan hebben wij de alleen verkoop kunnen bemachtigen.

 

Dus laat u verrassen, de prijs is een lachertje!

 

Aguardente (letterlijk: vuurwater) is een algemene benaming voor alcoholische dranken. Meestal staat het voor een gedistilleerde drank uit wijn. De kleur kan gaan van helder en kleurloos tot lichtbruin, afhankelijk van de rijping op vat. Deze Aguardente is bijna donkerbruin, hetgeen een héél lange rijping op eiken vaten bewijst.

 

 

Verklaring van Rui Ribeiro, eigenaar van Caves Arcos do Rei:

Deze "Aguardente Vínico Velha", in Frankrijk noemen ze het Cognac, komt uit de kelder van mijn grootvader en is in 1995 overgebracht naar de kelders van Caves Arcos do Rei. We veronderstellen dat deze Aguardente van tenminste 1985 is, maar waarschijnlijk ouder. Mijn grootvader is overleden en we hebben niet de kans gekregen om de juiste jaargang te achterhalen, de boekhouding gaat terug tot 1985. Mijn grootvader handelde in wijnen en gedistilleerde dranken en koos alleen de beste kwaliteit! Een volle en extreem zachte XO. Deze "Aguardente Vínico Velha" is een erfenis van, de grote wijnmaker die mijn grootvader was.

 

Deze Aguardente is te koop bij Schouten Wijn & Gedistilleerd Import B.V.  in Den Haag.. Zie voor meer informatie: www.schoutenimport.nl