Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Ontwikkelmogelijkheden apps groeit

Er zijn nog steeds bedrijven die alleen native apps ontwikkelen. Dit zijn apps die voor een specifiek platform zijn ontwikkeld. Denk hierbij onder andere aan iOS of Android. Op zich is daar niks mis mee, maar tegenwoordig zijn er diverse mogelijkheden om apps te ontwikkelen die op meerdere platformen kunnen draaien. Concreet bespaar je daar enorm veel ontwikkeltijd en dus geld mee.Hybrid apps
Het tegenovergestelde van native apps zijn hybrid apps. Eenvoudig gezegd zijn dit websites in de vorm van een app voor je mobiel, waardoor de app ongeveer hetzelfde oogt als wanneer je een website in je browser op je mobiel bekijkt. Hybrid apps kunnen op meerdere platformen draaien, of dat nu iOS, Android of een Windows Phone is.

Het juiste ontwikkelplatform kiezen
Voor de ontwikkeling van een app die op meerdere platformen functioneert, heb je keuze uit diverse crossplatform ontwikkeltools. In principe zijn die tools in te delen in 5 categorieën ontwikkelplatformen (naast native mobiele app development):
 

  1. Do It Yourself
  2. Xamarin
  3. Cordova Based tools (bijvoorbeeld Ionic)
  4. Low code tools
  5. React Native

Nu vraag je je natuurlijk af welke ontwikkelplatform je het beste zou kunnen kiezen, maar daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Iedere platform heeft namelijk zijn eigen voordelen. Om te bepalen welke je het beste kunt kiezen, kun je jezelf een aantal vragen stellen:

Welk platform gebruikt mijn doelgroep?
Wanneer dat bijvoorbeeld alleen iOS is, dan kun je het beste voor een native app kiezen. Een app die voor een specifiek platform is gebouwd, presteert technisch gezien vrijwel altijd beter dan een app die voor meerdere platformen is gebouwd. Een ander voordeel is dat je altijd beschikking hebt over de laatste functies die het ontwikkelplatform biedt. Dat komt doordat je gebruik maakt van de ontwikkeltool die is afgestemd op een specifiek platform. React Native en Xamarin zijn twee ontwikkelplatformen die heel dicht tegen native aanliggen. Je krijgt hierbij ook een native app maar met het voordeel dat je met 1x ontwikkelen een app hebt voor beide platformen.

Welke eisen en wensen stel ik aan de app?
Stel dat je app een functie moet hebben om foto’s te bewerken. In dat geval kan een native app weleens de juiste keuze zijn, omdat dit type apps dergelijke functionaliteiten ondersteunt. Maar zoals eerdere gezegd is een native app weer geen goede keuze als je doelgroep meerdere platformen gebruikt.

Wat is de lange termijn strategie van de app?
Heb je de ambitie om jouw app in de toekomst op meerdere platformen beschikbaar te stellen? In dat geval valt de keuze voor een native app af en zijn React Native en/of Cordova based tools mogelijk een betere keuze.

Laat je adviseren
Zoals je hebt kunnen lezen is een app laten maken het gevolg van een denkproces over op welk platform de app ontwikkelt moet worden. Maar misschien ben je niet op de hoogte wat de genoemde ontwikkelplatformen precies aan mogelijkheden bieden. Laat je daarom altijd goed voorlichten door bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van apps. Zo voorkom je dat je achteraf de verkeerde investering doet en straks een app hebt die niet aan je verwachtingen voldoet.