Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Met smartphone te openen slot maakt duurzaam deelfietssystemen mogelijk

Het elektronische fietsslot van Mobilock, dat via een app op de smartphone wordt geopend, heeft als eerste ter wereld een ART 4-sterren keurmerk gekregen. Daarmee is het slot officieel het veiligste fietsslot ter wereld. Voor Mobilock is deze toekenning het startsein om met nog meer bedrijven en OV-aanbieders samen te werken om de inzet van fietsdeelsystemen mogelijk te maken
 


Om vervoer te verduurzamen en uitstoot van verkeer terug te dringen, voeren steeds meer binnen- en buitenlandse steden fietsdeelsystemen in. Het grote voordeel van Mobilock hierbij is dat bedrijven en gemeenten niet hoeven te investeren in nieuwe fietsen, fietsklemmen, betaalzuilen of extra stallingen. Het slot past op alle fietsen waardoor het eenvoudig is om fietsen te delen zonder dat een infrastructuur nodig is om fietsen op een vaste plek te stallen. Via de app van Mobilock kunnen gebruikers zien waar ze een fiets op kunnen halen en terugbrengen, de eventuele betaling regelen en het slot openen en sluiten. ,,Wij maken juist bestaande fietsen deelbaar, waardoor meer mensen mobiel worden zonder nog meer fietsen te hoeven aanschaffen”, legt Walter Nieuwendijk, directeur en medeoprichter van Mobilock, uit.

De app van Mobilock is gebaseerd op het Microsoft Azure-platform en ontwikkeld in samenwerking met ICT-dienstverlener Info Support. Bij de ontwikkeling van de app was het vooral belangrijk om een gebruikersvriendelijke interface te creëren die tegelijkertijd veilig en betrouwbaar is. Mobilock is met behulp van de ontwikkelde en professioneel geteste software van Info Support, naast het veiligste slot ook het enige slot ter wereld dat via LORA-technologie veilig verbonden is aan het Internet of Things (IoT). Hierdoor kunnen de deelfietsen overal en altijd real time gevolgd en gelokaliseerd worden. Dat maakt het zeer eenvoudig om fietsen te reserveren, op te halen en terug te brengen op een geautoriseerde plek die door de eigenaar van de fiets is aangewezen. Nieuwenwijk: ,,Op deze manier kunnen we goed in de gaten houden of de fiets op de juiste manier en op de juiste plek wordt teruggebracht. Daarmee voorkom je de problemen van zwerf- of strooifietsen die met name Chinese aanbieders de laatste tijd in verschillende steden veroorzaken.”

De eerste gebruikers van Mobilock zijn vervoersbedrijf Syntus, die zijn KeoBike deelfietsen op de Veluwe met de sloten heeft uitgerust, en de Duitse ontwikkelaar van het grootste Europese deelsysteem voor elektrische bakfietsen Donk-EE.

Mobilock heeft de ambitie zich internationaal verder uit te rollen en praat daarom met diverse internationale bedrijven die fietsdeelsystemen voor hun werknemers willen invoeren. Een belangrijk aspect hierbij is de veiligheid van het slot. Jaarlijks worden alleen al in Nederland naar schatting tussen de 500.000 en 750.000 fietsen gestolen. Het slot van Mobilock is gemaakt van gehard gereedschapsstaal en heeft een stalen ketting met sluitpin om de fiets ergens aan vast te kunnen maken. Door de kwaliteit van het staal en de dikte van het materiaal is het onmogelijk het slot te breken met een zaag of betonschaar. ,,Het gebruik van deelfietsen kan alleen als het slot echt veilig is, zeker als je bijvoorbeeld elektrische fietsen van hoge waarde gebruikt. Daarom is het ART4+ keurmerk van grote waarde en een wereldprimeur”, aldus Nieuwendijk.