Boeken algemeen

Skiliften en -pistes openen eerder dan voorgaande jaren

Het wintersportseizoen is dit jaar uitzonderlijk goed begonnen in de Alpen. Zelfs zo goed dat skigebieden al veel eerder dan voorgaande jaren hun skiliften en pistes kunnen openen. Het is een droomstart van het seizoen en het lijkt alleen maar beter te worden. Dit weekend is er namelijk nog meer sneeuw op komst.

De afgelopen jaren is de start van het wintersportseizoen niet ideaal geweest in de Alpen. Dankzij de kunstmatige sneeuwproductie kon er wel geskied worden, maar lang niet alle skiliften en pistes konden direct bij de start van het seizoen geopend worden. Dit jaar is alles anders. Er ligt bijzonder veel sneeuw voor de tijd van het jaar. Daardoor kunnen skigebieden nu al liften en pistes openen die de afgelopen jaren pas in januari opengingen.

 

Extreem goede condities
De sneeuwval is dit jaar vroeg gekomen voor de skigebieden in de Alpen. Bijna wekelijks kwam er nieuwe sneeuw naar beneden zetten in november en ook begin deze maand was het weer raak. Vanwege de vroeg gevallen sneeuw openden sommige skigebieden zelfs eerder hun deuren dan gepland. Voor veel skigebieden in de Alpen was echter afgelopen weekend het startschot van het skiseizoen. De skiliften draaiden voor het eerst en de eerste skiërs werden verwelkomd op de pistes. 

De wintersporters die deze week in de Alpen op de pistes te vinden zijn genieten van extreem goede pistecondities en hebben daarbij een ècht winters uitzicht. De Nederlandse Martijn Schoufour woont al jaren in Gerlos en is lyrisch over de huidige omstandigheden: "Per seizoen zitten er een paar dagen tussen waarvan je denkt dat het de beste dagen van het seizoen zijn. Hier in de Zillertal Arena is het seizoen nog geen week oud en ik heb nu al vier dagen gehad die je normaal zou kunnen bestempelen als de beste dag van het seizoen. Waaronder ook de openingsdag van het skigebied." 

 

Vroege opening liften en pistes
In de eerste weken van het wintersportseizoen zijn in de skigebieden vaak niet alle pistes en liften geopend. Pas als er genoeg sneeuw gevallen is kunnen alle pistes openen. Vooral de lagergelegen afdalingen en pistes die niet kunstmatig besneeuwd kunnen worden zijn aan het begin van het seizoen nog dicht, maar die kunnen dit jaar wel al vroeg open.

Het grootste skigebied van het Zillertal, de Zillertal Arena, loopt van Zell am Ziller tot aan Hochkrimml. Om die tocht te kunnen maken moet de verbinding tussen Zell am Ziller en Gerlos open zijn. Omdat daar niet kunstmatig besneeuwd kan worden, opent deze vaak als laatste piste van het skigebied. Vorig seizoen gingen de verbindingspiste en verbindingslift (Krimml X-Press) op 7 januari open. Dit seizoen was dat maar liefst een maand eerder, op 7 december. Daardoor kun je nu heerlijk lange tochten maken in het skigebied.