Boeken algemeen

Expositie fotojournalist Raymond Rutting in Duvelhok

Raymond Rutting is misschien wel de bekendste fotojournalist van Nederland. Hij versloeg tijdens zijn lange carrière talloze onderwerpen – van de val van het Roemeense communisme en de conflicten in Afghanistan en Irak tot internationale sportevenementen en veel binnenlands nieuws. Voor National Geographic Traveler maakte hij een prachtige reisreportage over Guatemala. De expositie Kleurrijk Guatamala is te zien van 20 december 2017 tot en met 2 maart 2018 in Duvelhok Tilburg.

 

 

 

Raymond Rutting: ‘Snel reageren en midden in je onderwerp staan is wel een kenmerk van mijn fotostijl. Ik wil mensen centraal in de foto, en de compositie en kleuren moeten een mooie balans vormen voor de ideale reisfoto met een journalistieke inslag. Guatemala leent zich goed voor zulke fotografie. Kleurrijke en vooral heel aardige mensen die er over het algemeen totaal geen probleem van maken als ze worden gefotografeerd. Mijn 17-35mm groothoek kon ik volop gebruiken, en hiermee kon ik bijna onder de huid van de geportretteerden kruipen. Doortastendheid, charme en overwicht: die probeer ik altijd in te zetten om een foto te maken zonder respect te verliezen voor het onderwerp. Dat is mijn recept.’

 

Indrukwekkend oeuvre
Fotojournalist Raymond Rutting (1962) viel met zijn werk veelvuldig in de prijzen. Zo werd hij op basis van zijn oeuvre uitgeroepen tot Fotograaf van het Jaar 1997 en 2004 en won hij tientallen prijzen in de wedstrijd om de Zilveren Camera. Een jaar later volgde een onderscheiding als Officier in de Orde van Oranje Nassau voor zijn gehele oeuvre.
In 2005 richtte hij de Art of News Foundation op, waarbij projecten in onder andere Afrika worden ondersteund. Rutting heeft ook vele museale exposities op zijn naam staan. De laatste jaren is hij ook actief in de commerciële fotografie.

 

Informatie
De expositie van Raymond Rutting in Duvelhok loopt van 20 december tot en met 2 maart. De fotograaf zal ook een aantal lezingen verzorgen die begeleid worden met muziek van Nol Havens, Eric van der Westen en Johan Hendriksen. Ga voor data en informatie hierover naar www.duvelhok.com.

Bezoekadres: Duvelhok, St. Josephstraat 133 in Tilburg. Meer informatie over de kunstenaar vind je op www.raymondrutting.com.

Op woensdag 20 december om 19:00 uur wordt de expositie feestelijk geopend en is iedereen van harte welkom. Raymond Rutting zal vertellen over zijn reis naar Guatamala en daarna, samen met Nol Havens, optreden met live muziek. De expositie wordt mede mogelijk gemaakt door Museum Hilversum.

 

GGZ Breburg in Duvelhok
Vanaf 4 december heeft GGZ Breburg in het Duvelhok een nieuwe werkplaats gekregen, in de keuken. Zij zullen voortaan de lunch en drankjes verzorgen en vanaf januari ook catering. Ook tijdens de expositie van Raymond Rutting.

 

Over Duvelhok
Duvelhok is een wereld van kunst, cultuur, wetenschap en sociaal ondernemerschap, bijeengebracht in een historische textielfabriek in het hart van Tilburg. Het is een initiatief van sociaal cultureel onderneemster, schrijfster en cabaretière Karin Bruers die het pand in 2014 kocht en renoveerde. De naam is afgeleid van duvelen wat zoveel betekent als wol bewerken. Duvelhok is een extravert en voor iedereen toegankelijk rijksmonument dat in juni 2016 haar deuren opende. Je vindt er onder andere het imposante mozaïekatelier van Social Sofa en expositie- en vergaderruimtes.