Alles over klokken en horloges

Op 9 mei 2017 wordt in het Venduehuis Den Haag de Huygenszaal in gebruik genomen. Deze historische zaal staat onder de bezielende leiding van Antoon Gaemers, autoriteit op het gebied van mechanische uurwerken. Antoon Gaemers is als expert en ambassadeur sinds enige tijd verbonden aan het Venduehuis.Het doel van de Huygenszaal is geïnteresseerden vertrouwd te maken met het ontstaan en de ontwikkeling van klokken en horloges door de eeuwen heen. Er kan ter plaatse ook advies worden ingewonnen op het gebied van taxaties, reparaties en verkoop of hoe het veilen van uurwerken bij het Venduehuis in zijn werk gaat. 

Vanaf de opening is er een kleine overzichtstentoonstelling te zien over de 140-jarige geschiedenis van A. Gaemers Chronometrie. In de toekomst zullen andere exposities worden ingericht met thema’s uit de uurwerkgeschiedenis. 

Den Haag kent naast Antoon Gaemers nog twee Kwartiermakers, te weten Joost Albers en Jeroen Trimbos. Via de opgerichte ‘Stichting Haegsche Tijd’ zet dit drietal zich in om een museale collectie op te bouwen van uurwerken van Haagse klokkenmakers. Er zijn ook andere, reeds bestaande stichtingen die zich bezighouden met de promotie van historische uurwerken. Het streven van de Haagse stichting is om de Residentie te laten uitgroeien tot ‘de stad van de Tijd’.  

Het Venduehuis is de meest logische plaats om te starten met dit initiatief. Het veilinghuis is immers gelegen aan de Nobelstraat, dezelfde straat waar ooit Christiaan Huygens, de uitvinder van het slingeruurwerk, woonde. Met ‘zijn’ eigen Huygenszaal wordt deze Nederlander van formaat op een bijzondere wijze geëerd.