Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Jaap Drupsteen Stills uit 'The Rythmn Painter'

Vormgever Jaap Drupsteen, grooots art design en galerie Bos Fine Art zijn een gezamenlijk project gestart met Stills uit de installatie ‘The Rhythm Painter’ van Jaap Drupsteen.In 2016 had de vormgever Jaap Drupsteen (NL,1942) een grote tentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe (RMT) in Enschede onder de naam “The Rhythm Painter”. Het RMT had daarmee de wereldpremière. In deze installaties, toont hij beelden die ‘pulseren op het ritme van verschillende muziekstromen. Deze zijn gesynchroniseerd op één tempo. Beeld en muziek vloeien samen tot één sublieme ervaring ofwel synchresis. Het beeld swingt, net als de muziek.


Het museum heeft de installaties van Jaap Drupsteen aangekocht. In de nabije toekomst wordt ‘The Rythmn Painter’ opnieuw geprogrammeerd in het RMT.

Jaap Drupsteen is opgeleid aan de Akademie voor Kunst en Industrie te Enschede. Hij werkte als grafisch ontwerper onder meer voor de NTS, NOS, VPRO en VARA. Hij was toonaangevend in het maken van leaders van succesvolle programma’s zoals Het Gat van Nederland en Machiavelli. Nationale bekendheid kreeg Jaap Drupsteen met het ontwerp van het Nederlandse paspoort, een serie bankbiljetten voor de Nederlandse Bank en een serie postzegels.


De Stills
Drupsteen heeft diverse animaties gemaakt waarin beeld en geluid perfect samenvallen. Op het ritme van de muziek, volgen de beelden elkaar in een rap tempo op. Steeds als je een beeld wilt vasthouden is het alweer helemaal anders geworden en word je meegezogen in het vormgevingsproces. Iedere milliseconde is uniek. Met de Stills uit de animatie wordt een beeld als het ware  ‘vastgepakt’ en vastgelegd.

 

Er is een keuze gemaakt uit drie animaties:  “Move over Laws”, “Over Trangle” en “Ovokare Red”. Uit die animaties zijn een drietal beelden ‘gepakt’ en als Still beschikbaar. De beelden worden vervolgens als foto’s verwerkt. Dat kan met een printtechniek, maar ook met een fotografische proces.

Er zijn twee gerenommeerde bedrijven gekozen die verantwoordelijk zijn voor de kwalitatief hoogwaardige afwerking. De afmetingen en verdere afwerking zijn geheel naar de wensen van de afnemer. Eén en ander is afhankelijk van de gebruikte techniek. Een voorbeeld: een Chromaluxe uitvoering kan maximaal 122 x 244 cm worden.


Unieke werken en gesigneerd door Jaap Drupsteen
De uiteindelijke werken zijn uniek. Ieder beeld wordt slechts één keer gebruikt. Het werk wordt na het beoordelen van ‘de proef’ door Jaap Drupsteen digitaal gesigneerd.