Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Mozarts Don Giovanni in twee nieuwe versies tegelijk

Vanaf 6 november 2015 speelt BarokOpera Amsterdam een nieuwe variatie op Mozarts klassieker Don Giovanni. Niet in de originele versie van 1787 met het libretto van Da Ponte, maar in een Franse vertaling en herinterpretatie uit het begin van de 19de eeuw. Twee verschillende versies; een compleet ander tijdsbeeld. Don Giovanni was in de originele uitvoering verboden in het Napoleontische Parijs. De componisten Kalkbrenner en Castil-Blaze vertaalden de opera, en herschreven het libretto voor de ‘moderne’ normen en waarden. In december 1815 mocht Mozarts opera voor het eerst ten gehore gebracht worden in de schouwburg in Den Haag, maar in het Frans. 200 jaar later neemt BarokOpera Amsterdam deze uitvoering onder de loep en zet deze nieuwe Don Giovanni in historisch perspectief. De première vindt plaats in de Koninklijke Schouwburg in De Haag op 6 november. De voorstelling speelt tot en met 25 januari 2016 in 13 theaters.

De toeschouwer wordt tijdens de voorstelling meegenomen naar een repetitie voor de première van Don Giovanni in 1815. Men zingt in het Frans, want dat is in de mode. De tijd sinds de première van Mozarts Don Giovanni is echter al lang voorbij. In de tussenliggende periode is veel veranderd, en de held uit de opera is een stuk minder libertijns dan vóór de Franse Revolutie. Don Giovanni heeft geen 1003 minnaressen maar ‘slechts’ 105 en er wordt niet geduelleerd, maar de politie grijpt in.

Twee componisten; twee nieuwe versies

BarokOpera Amsterdam voegt de twee versies van latere Franse bewerkingen samen tot een geheel. Geënsceneerd tijdens een repetitie wikken en wegen de zangers de verschillende versies af. De ‘brave’ Kalkbrenner tegenover Castil-Blaze, die natuurlijkgetrouwer het origineel van Mozart volgt. Verweven door het verhaal van Don Giovanni krijgt de toeschouwer een beeld van de vroege 19de eeuw in Den Haag, het einde van de Napoleontische tijd, en het begin van de monarchie in Nederland.

Théâtre Français de La Haye

Meer dan 300 jaar lang werden de Parijse premières in Den Haag hernomen door één theatergezelschap: Het Théâtre Françaisde La Haye. Meer dan 300 jaar voerde dit gezelschap honderden opera’s en toneelstukken op. Vertalingen van klassiekers en bewerkingen van contemporaine stukken werden in het Frans gebracht voor het Haagse publiek. Don Giovanni ging in Den Haag in première op 7 december 1815.

BarokOpera Amsterdam

BarokOpera Amsterdam speelt muziek op originele vroeg 19de-eeuwse instrumenten of kopieën daarvan. Onder artistieke leiding van Frédérique Chauvet brengt het gezelschap ieder jaar een nieuwe opera. BarokOpera combineert de historisch authentieke uitvoeringen met modern muziektheater. Don Giovanni speelt in 13 theaters door het hele land. Tevens wordt in 2015 de opera ‘King Arthur’ van Henry Purcell uitgevoerd in Heerenveen en Gent (B).