Eerste wedstrijd voor Nederlandse merkkazen

Het NNKC organiseert voor het eerst in Nederland een wedstrijd ter bepaling van de lekkerste merkkazen van Nederland. Nederland staat wereldwijd bekend om de kwaliteit van zijn kazen en is zelfs de grootste exporteur van kaas naar landen buiten de Europese Unie! Helaas kunnen de Russische consumenten even door de boycot wat minder genieten van onze kazen, maar de rest van de wereld des te meer.


Nederlandse kazen vallen geregeld in de prijzen bij de diverse internationale kaaswedstrijden. Een mooie beloning voor het eeuwenoude Nederlandse vakmanschap. Nederland als vooraanstaand kaasland met zijn excellente half harde kazen verdient daarom zijn eigen kaaswedstrijd.
En dat gaat nu gebeuren.

Er wordt gestart met een eigen kaaskeuring voor de beste en lekkerste nationale, half harde fabriekskazen: de Holland Kaaskeuring. De competitie gaat van start met drie categorieën: type Goudse en Edammer kaas mild en gerijpt en het type kaas met minder vet. Alle merkaanbieders (producenten, handelsbedrijven, detailhandel) kunnen met hun merkkazen deelnemen aan de Holland Kaaskeuring.

Aan de uitreiking van fraaie prijzen gaat medio september een eerste technische keuring vooraf door een Vakjury. De daaruit genomineerde kazen - de lekkerste van Nederland in hun categorie - gaan door naar de finale, gehouden op 1 oktober tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten.

Een Smaakjury met onder meer tv kok Sandra Ysbrandy en andere bijzondere kaasliefhebbers zullen daar "dubbelblind" hun oordeel vellen. De ogen van de Smaakjury worden afgedekt bij het proeven. Dit zogeheten blind proeven is volgens Bob Cramwinckel de meest zuivere vorm van het vergelijken van smaken. Cramwinckel is de smaakautoriteit van Nederland en zal de Smaakjury begeleiden.
Het is in beperkte mate mogelijk de bijeenkomst van de Smaakjury bij te wonen op 1 oktober a.s.

De prijsuitreiking voor de lekkerste kazen van Nederland vindt plaats op 9 oktober 2014 in Hilversum. Tegelijkertijd met de prijsuitreiking voor de beste kaaskeurders van Nederland.

Over het NNKC
Het NNKC is een instituut in de kaassector en organiseert dit jaar voor de 55e keer de nationale kaaskeuringen. De deelnemers aan dit professionele kaaskeurconcours kijken, ruiken, voelen en proeven "blind" 10 kaasmonsters. Vakmanschap en kennis van de persoon staan voorop en jaarlijks wordt bepaald wie zich de beste kaaskenners van Nederland mogen noemen.
De wedstrijd om de lekkerste kaas - Holland Kaaskeuring - is een nieuwe activiteit van het NNKC.