Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

OORKAAN genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017

Op dinsdagmiddag 13 juni heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de negen nomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017 bekend gemaakt. OORKAAN is één van de genomineerden in de categorie ‘Beste Prestatie’. De andere genomineerden in deze categorie zijn documentairemakers Peter en Petra Lataster en muziekfestival Appelsap. Oorkaan beschouwt deze eervolle nominatie als een bijzondere erkenning en waardering voor haar activiteiten en de bijdrage die zij hiermee aan de stad Amsterdam mag leveren.

 

Namens de jury maakte voorzitter Tracy Metz de genomineerden bekend met bijbehorende motivatie:

Oorkaan is een Amsterdamse instelling die op een onnavolgbare manier een rol speelt in het maken van hoogwaardige theaterconcerten voor jonge kinderen en het opleiden van musici en ensembles. Ze zijn gespecialiseerd in het maken van muziekvoorstellingen voor kinderen tot 12 jaar. Een taak die ze al jaren op een sublieme manier vervullen in Amsterdam – en daarbuiten.

Naast het maken van een groot aantal concerten heeft Oorkaan ook een duidelijke makelaarsfunctie en leren ze topmusici met theatrale werkvormen te werken. Een werkwijze waar deze musici levenslang profijt van hebben. Ook zijn ze partnerships aangegaan met de belangrijke culturele instellingen in de stad en werken ze momenteel samen met het Koninklijk Concertgebouworkest. Oorkaan vervult binnen het huidige Amsterdamse culturele veld een onmisbare rol.”

Naast voorzitter Tracy Metz maken Janneke van Wijk, Vincent van Velsen, Robbert van Heuven en Monique Duurvoort deel uit van de jury.

 

Amsterdamprijs voor de Kunst| Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. Deze belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt uitgereikt in drie categorieën: ‘vernieuwende kunstenaars en initiatieven’, ‘beste culturele prestatie’ en ‘bewezen kwaliteit’. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000. De prijs werd vorig jaar gewonnen door theatermaker Daria Bukvić, Joris Laarman Lab (design) en schrijver Annejet van der Zijl. www.afk.nl

OORKAAN maakt met topmusici concerten voor kinderen. Onze missie is om zoveel mogelijk kleine en grote oren de oneindige wereld van muziek te laten ontdekken in verrassende en theatrale vormen. Oorkaan richt zich op het mondiale klassieke repertoire met muziek uit de hele wereld van vroeger en nu. Wij presenteren zo’n 200 voorstellingen op grote en kleinere (concert)podia in Nederland en in diverse concertzalen in Europa, Amerika en China. Oorkaan biedt musici en (theater)makers de kans hun ideeën over concerten voor een jong publiek in de Oorkaan-werkplaats te ontwikkelen volgens de Oorkaan-methode. Daarnaast heeft Oorkaan een uitgebreid educatieprogramma. www.oorkaan.nl

 

Oorkaan en Amsterdam
Oorkaan vond in 2000 haar oorsprong in het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam en is sindsdien uitgegroeid tot een zelfstandig, internationaal opererend en award winning muziekgezelschap. Oorkaan werkt samen met topmusici, waaronder uit Amsterdam het Koninklijk Concertgebouworkest, Calefax, Cello8ctet Amsterdam, Dudok Kwartet Amsterdam, Het Nederlands Kamerorkest en het Ragazze Kwartet. Daarnaast is Oorkaan één van de initiatiefnemers van de Amsterdamse Muziekeducatie Alliantie (AMA) bestaande uit Het Koninklijk Concertgebouw, Nationale Opera & Ballet, Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest, Muziekgebouw aan ’t IJ, Bimhuis en Oorkaan, die samenwerken met drie Amsterdamse muziekscholen. Tevens is Oorkaan vaste bespeler van Podium Mozaïek en is vaste partner van Cello Biënnale Amsterdam.

 

Ook in 2013 werd Oorkaan genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie ‘Beste Culturele Prestatie.’
Op donderdag 24 augustus 2017 vindt de uitreiking plaats van de Amsterdamprijs in de Paradiso.

Voor de programmering van Oorkaan voor seizoen 2017-2018 zie de AGENDA.