Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

MICHELIN-gids België en Luxemburg 2018

De MICHELIN-gids België en Luxemburg 2018 onderscheidt 144 restaurants met één of meerdere sterren. Drie bedrijven krijgen er een tweede ster bij, veertien restaurants krijgen hun eerste ster. Gent bevestigt zijn opmars op culinair gebied: voor het eerst heeft een Gents restaurant twee sterren en er komen ook nog eens twee restaurants met één ster bij.

 

Klik hier voor het overzicht met sterrenrestaurants in België en Luxemburg.

 

 

De absolute top van de Belgische gastronomie wordt opnieuw aangevoerd door Hof van Cleve in Kruishoutem en Hertog Jan in Zedelgem. Peter GOOSSENS en Gert DE MANGELEER behouden ook dit jaar hun drie sterren. Dankzij de beleving die zij met hun signatuurkeukens telkens weer weten te bieden, blijven zij meespelen met de culinaire wereldtop.

 

Achter deze twee toppers werken jonge talenten hard aan hun carrière, en dat wordt beloond met twee sterren. De keukens van Tim BOURY in Roeselare en Michael VRIJMOED in Gent, die beide hun achternaam hebben gegeven aan hun restaurant, weten hun creativiteit nog beter te beheersen en hebben een stap vooruit gezet. Dat geldt ook voor La Source in Neerharen. De gerechten van Ralf BERENDSEN zijn nog meer uitgepuurd en nog fijner geworden. “Deze chefs hebben de afgelopen jaren veel aan maturiteit gewonnen,” vertelt Michael ELLIS, internationaal directeur van de MICHELIN gidsen. “Ze bezitten het talent om hun stempel te drukken op gerechten. Dankzij hun techniek en creativiteit weten ze producten te sublimeren en prachtig in balans te brengen.”

 

Veertien restaurants worden in de selectie 2018 onderscheiden met één ster. L’Écailler du Palais Royal is een instituut van de Brusselse gastronomie en wordt opn euw met een ster onderscheiden dankzij zijn heerlijke visgerechten. En wat dan gezegd van Geert VAN HECKE van Zet’Joe by Geert Van Hecke in Brugge en Luc BELLINGS van De Vork van Luc Bellings in Hasselt. Beide heren kunnen het koken maar niet laten en serveren hun typerende keukens op nieuwe locaties. Kobe DESRAMAULTS van Chambre Séparée in Gent en Thomas LOCUS van Brasserie Julie in Sint-Martens-Bodegem hebben eveneens hun concept aangepast. Ze werken met passie en weten hoe je een product zo goed mogelijk tot zijn recht laat komen.

 

Voor hoogwaardige producten zijn Carcasse in Sint-Idesbald en The Butcher’s Son in Antwerpen topadressen. Men herontdekt er hoe lekker vlees wel kan zijn. Jeugdige creativiteit typeert dan weer Altermezzo uit Tongeren, OAK uit Gent en M-Bistro uit Nieuwpoort; waar verrassing gepaard gaat met uitgesproken smaken. En dan zijn er nog, last but not least, Dôme uit Antwerpen en Goffin uit Brugge: de bevestiging dat het talent van ervaren chefs altijd boven komt drijven.

 

Wallonië krijgt er dit jaar één nieuwe ster bij: Bistro Racine uit Braine-Le-Château. Jean-Marie BUCUMI et Jimmy COLLODORO tonen er aan dat enkele goed bereide producten volstaan om sterke gerechten op het bord te brengen. Het Groothertogdom Luxemburg heeft er met Fani uit Roeser eveneens één nieuwe ster bij. De Italiaanse keuken wordt er in al zijn finesse geëerd. Op dit adres lijkt het zuiden even zeer dichtbij.

 

Deze gids beloont eveneens 181 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool =), waarvan 24 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoensgebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar alle restaurants zich aan houden. Maar de chefs geven daar hun eigen invulling aan. Ze bewijzen hoe rijk en divers de gastronomie in België en Luxemburg wel is.

 

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2018 is te koop vanaf donderdag 23 november voor de prijs van € 23,95 in België en € 23,27 in Luxemburg. In deze 62ste editie vindt u 1416 adressen, namelijk 328 hotels (waaronder 86 gastkamers) en 1088 restaurants waaronder:

  • 144 sterrenrestaurants
    • 2 driesterren restaurants
    • 23 tweesterren restaurants, waarvan 3 nieuwe
    • 119 eenster restaurants, waarvan 14 nieuwe
  • 181 Bib Gourmand restaurants, waarvan 24 nieuwe

 

Over de MICHELIN gids

 

De MICHELIN gids selecteert de beste restaurants en hotels in de 28 landen waar het aanwezig is. Het is een vitrine van de mondiale gastronomie en zet zowel de culinaire dynamiek van een land, nieuwe tendensen als de talenten van morgen in de schijnwerpers. De MICHELIN gids creëert waarde voor restaurants dankzij de onderscheidingen die het jaarlijks uitdeelt. Het draagt bij tot de uitstraling van de lokale gastronomie en de toeristische aantrekkingskracht van regio’s. Dankzij zijn rigoureuze selectiemethode en historische kennis van de hotel- en restaurantsector, biedt de MICHELIN gids aan zijn klanten een expertise die uniek is in de wereld en daardoor ook een service die kwaliteitsvol is. De selecties zijn op papier en online beschikbaar. Ze zijn zowel toegankelijk op het internet als op andere mobiele dragers die een navigatie aanbieden, maar ook via online reservatie. Met de MICHELIN gids blijft de Groep miljoenen reizigers begeleiden in hun verplaatsingen, om hen een unieke mobiliteitservaring te laten beleven.