Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Club Prosper Montagné blaast 65 kaarsjes uit

Vandaag viert Club Prosper Montagné samen met haar leden en sponsors de 65ste verjaardag van de gastronomische vereniging. Het evenement vindt plaats op de site van brouwerij De Koninck te Antwerpen. “Sinds 1952 organiseert onze vereniging, zonder onderbreking, de wedstrijd ‘Eerste Kok van België’. Dit is uniek in de wereld van de gastronomie”, aldus Robert Van Landeghem, voorzitter van Club Prosper Montagné. “Onze vzw is sedert 1960 tevens organisator van het concours ‘Eerste Sommelier van België’. Vorig jaar kwam er nog de wedstrijd ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ bij. Deze drie wedstrijden zijn bij koninklijk besluit erkend en beschermd als officiële meesterschapswedstrijden. De Minister bevoegd voor Middenstand duidde Club Prosper Montagné aan om deze kook- en servicewedstrijden te organiseren.”


Club Prosper Montagné werd in 1952 gesticht door Roger De Ramée, concessiehouder van het Casino Kursaal te Oostende. Hij wou een culinaire wedstrijd organiseren, gevolgd door een banket, waarop de uitslag van de kokswedstrijd zou bekendgemaakt worden.


De nieuwe competitie moest geloofwaardig zijn en prestige uitstralen. Daarom besloot Roger De Ramée een beroep te doen op Julien Vermeersch, chef van restaurant Carlton in Brussel en de eerste tweesterrenchef in België. Vermeersch had een stevige reputatie want meerdere grote chefs zoals Eddie Van Maele, huidig provoost-generaal van Club Prosper Montagné, en ereprovoost Michel Coppens werden door hem opgeleid.


De Ramée en Vermeersch slaagden in hun opzet. De beste Belgische kokstalenten namen de handschoen op en de wedstrijd werd al gauw een absolute referentie voor de professionele culinaire wereld. De lijst met winnaars, met o.a. namen als baron Pierre Romeyer en Pierre Wynants, is er het mooiste bewijs van.


In 1974 werd de heer Manu Desutter, toenmalig burgemeester van Knokke-Heist, de nieuwe voorzitter. Hij leidde tot 2013 de club op een doeltreffende wijze in nieuwe banen en werd daarbij sterk gesteund door chef Eddie Van Maele, die zijn inmiddels overleden leermeester Julien Vermeersch verving. Desutter en Van Maele omringden zich met een aantal provoosten, één van elke culinaire specialiteit. Stuk voor stuk mensen met een uitstekende reputatie. Tot op de dag van vandaag vormen de voorzitter, de provoost-generaal en het comité van provoosten het bestuur. Zij dragen er zorg voor dat alle culinaire beroepen binnen Club Prosper Montagné aan bod komen.


Sinds 2014 is Robert Van Landeghem, chef van het sterrenrestaurant Michel in Groot-Bijgaarden, voorzitter van Club Prosper Montagné. Eddie Van Maele is nog steeds provoost-generaal. Peter Goossens van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve, is provoost van de keukenchefs.

 

Huidig bestuur van Club Prosper Montagné:

Voorzitter:

Robert VAN LANDEGHEM  

Provoost-generaal: 

Eddie VAN MAELE 

Provoosten: 
 

Peter GOOSSENS - Meester Keukenchefs
Dirk CORNELIS - Meester Spekslagers
Frans SAINT GERMAIN - Meester Tafelhouders
Pierre SAEY - Meester Banketbakkers
Jacques MARIT - Meester Restauranthouders
Marc RENAER - Meester Visconsulenten
Alain THOON - Maîtres d'hôtel
Gido VAN IMSCHOOT - Meester Sommeliers
Michel VAN TRICHT - Meester Kaasmeesters 

Erevoorzitter:

Manu DESUTTER 

Ereprovoosten:


 

Michel COPPENS
Marc DEBAILLEUL
 
Paul PUISSANT
Jean VAN BRABANT 

Secretaris:

Marc DUYNSLAEGER