Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Welke brander neem je mee?

Als je een outdoortrip voor de boeg hebt is het goed om vooraf na te denken over de voedselbereiding. En natuurlijk over de brander die past bij jouw specifieke behoeften. Omdat er een groot aanbod is hebben we Per Wååg, productmanager van Primus, gevraagd om advies te geven over de juiste brander per situatie.

 

 

Per: "Er zijn veel criteria die een rol spelen bij de keuze van de meest geschikte brander. Denk aan weersomstandigheden, locatie, beschikbaarheid van verschillende brandstoffen,  aantal mensen dat meereist, snelheid van reizen, lengte van de reis, budget en last but not least je kookstijl. Laten we eens kijken.

 

Weersomstandigheden
Wind en lage temperaturen kunnen de prestaties van een brander behoorlijk beïnvloeden. Verwacht je veel wind onderweg, neem dan een kook-unit met geïntegreerd windscherm mee, zoals onze branders met Eta Technology. Heb je al een brander, dan heeft Primus een los windscherm dat soelaas biedt. Koude omstandigheden beperken de prestaties van LPG-branders. Afhankelijk van het gasmengsel vermindert de prestatie al rond het vriespunt. Dien je voedsel te bereiden onder extreem koude omstandigheden, kies dan een brander die werkt op Primus Powerfuel of kerosine. En denk eraan, om sneeuw te smelten heb je een grote pot en een krachtige brander nodig.

 

Beschikbaarheid van verschillende brandstoffen
LPG is mijn favoriete brandstof. Het bevat de hoogste hoeveelheid energie, brandt schoon en is super eenvoudig te bedienen. Het nadeel is echter de ontoereikende werking onder zeer koude temperaturen en het feit dat je veel cartridges (vol en leeg) moet meesjouwen. Zorg er in ieder geval voor dat de brandstof die je nodig hebt beschikbaar is daar waar je heen gaat. Ga je op wereldreis, neem dan een ​​multi-brander als OmniFuel of OmnliLite Ti mee. Ze werken op zowat alle soorten brandstof: LPG, Primus Powerfuel, kerosine, benzine en diesel.

 

Afgelegen bestemming
Aan het einde van de wereld wil je niet in de problemen komen omdat de brander niet meer werkt. In bepaalde omstandigheden, denk aan de poolgebieden, kan dit leiden tot levensbedreigende situaties. De modellen in de expeditie-serie van Primus zijn ontworpen om je altijd van dienst te zijn. Mocht er desondanks toch een probleem zijn, dan kun je de brander volledig demonteren en eenvoudig repareren. Deze branders bestaan uit een minimaal aantal onderdelen die alle vervangbaar zijn, en reparaties en onderhoud gemakkelijk maken. Zorg er wel voor dat je altijd een onderhoudskit meeneemt.

 

Duur van de tocht
Hoe verder je van de bewoonde wereld verwijderd bent, hoe meer brandstof je dient mee te nemen. Voor lange tochten raden we aan om branders met Eta-technologie te gebruiken. Eta staat in de natuurkunde voor efficiëntie. Deze branders produceren meer warm water en gekookt voedsel met dezelfde hoeveelheid brandstof dan gewone branders. Tot twee keer zoveel zelfs als een conventionele brander. Er zijn verschillende sets beschikbaar voor één tot vier personen.

 

Reissnelheid
Tijdens een endurance race is er geen tijd voor gastronomisch koken. Je wilt zo min mogelijk meesjouwen en zo snel mogelijk je maaltijd bereiden. Een ultralichtgewicht brander en pot zijn dan een must. Deze zijn meestal gemaakt van titanium.

 

Aantal medereizigers
Hoe meer monden te voeden zijn, hoe meer kookpower er nodig is. Gebruik je een OmniFuel met drie liter pot, dan kun je water aan de kook brengen voor gevriesdroogd voedsel voor maximaal zes personen. Een backpack-brander is meestal geschikt voor maximaal vier personen.

 

Budget
Een van onze meest betaalbare branders is de Mimer. Het is een eenvoudige en betrouwbare houder op een brander. Ze levert voldoende vermogen om te koken voor drie personen. Het is geen super spaarzame brander en niet heel erg verfijnd, maar wel stevig en betrouwbaar in al zijn eenvoud en voldoet uitstekend.

 

Kookstijl
Er zijn mensen die alleen maar calorieën willen innemen. Anderen genieten juist van smaakvol koken. In plaats van gevriesdroogd voedsel nemen ze verse ingrediënten mee en maken van de maaltijd een gezellig moment. Ben je een echte outdoor-chef, zorg er dan voor dat je een brander hebt waarmee je kunt bakken en stoven. Neem ook een aantal verschillende potten en kommen mee. Als ikzelf ga kajakken kan ik bijvoorbeeld wat extra gewicht meenemen. Soms neem ik dan een tweepits gasfornuis als Njord mee.

 

Buiten koken en eten vind ik heerlijk. Het lijkt ook of eten in de buitenlucht beter smaakt. Het maakt een oergevoel in je los als je een maaltijd bereidt midden in de natuur.”