Eenzame oudere ‘adopteren’ via een app

Met de nieuwe app ‘Omapost’ kan de gebruiker vanaf zijn telefoon kaartjes versturen naar zijn offline opa of oma. Vanaf maandag 26 september, tijdens de nationale week van de eenzaamheid, is het ook mogelijk ‘oma’s te adopteren’. Oprichter Wilbert van de Kamp: “Het idee van de app is dat we op een leuke manier eenzaamheid bestrijden. Als je zelf geen opa of oma hebt die je weinig spreekt, kunnen we je nu koppelen aan een oudere die weinig contacten heeft.”

 

Omapost vindt het belangrijk dat ouderen in contact blijven met jonge mensen. Volgens onderzoek van TNS/NIPO uit 2012 zijn meer dan een miljoen ouderen eenzaam. Jongeren zijn vaak te druk om met regelmaat aan hun grootouders te denken. Omapost brengt op eenvoudige manier jongeren met hun grootouders samen.

 

Tegen eenzaamheid

Omdat een grote groep ouderen geen (klein)kinderen heeft of daar niet mee in contact is, voegt Omapost een extra functie toe in de app. Wilbert: “Via de optie adopteer-een-oma kun je een kaartje sturen naar iemand die eenzaam is. Diegene krijgt jouw telefoonnummer en adres, zodat hij of zij contact kan opnemen. De privacy van deze ouderen wordt dus gewaarborgd. Mensen kunnen zelf eenzame ouderen aandragen via onze website.”

 

Ontstaan Omapost

Omapost is in oktober 2014 gestart tijdens een Startup Weekend in Groningen. Via een crowdfundingsactie werd het sociale initiatief opgezet en de app gebouwd, die begin september gelanceerd werd. Op dit moment heeft Omapost 1256 regelmatige gebruikers en worden er maandelijks meer dan 1000 kaartjes verzonden. 

 

Week tegen Eenzaamheid

Coalitie Erbij organiseert jaarlijks in september de Week tegen Eenzaamheid. Om het onderwerp bespreekbaar te maken, informatie te bieden en mensen die kampen met gevoelens van eenzaamheid te steunen. Iedereen, organisatie of individu, wordt uitgenodigd en uitgedaagd om mee te doen. Om samen te eten, praten, ervaringen en ideeën uit te wisselen of een van de vele andere activiteiten te bezoeken of zelf te organiseren. Dit jaar loopt de week van donderdag 22 tot en met zaterdag 1 oktober.