Terwijl andere Griekse eilanden kreunen onder de crisis en de massale toevloed van bootvluchtelingen is daar op  Zakynthos niks van te merken. Het meest Zuidelijk Ionische eiland is een zalige vakantieplek met een groen binnenland, een azuurblauwe zee, prachtige stranden, grillige steile rotsformaties en de mooiste baaien ter wereld. Reuzenschildpadden weten waarom.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes.

 

Zwemmen tussen de zeeschildpadden

 

Een duik in het water en plots het gezelschap krijgen van een reuzegrote waterschildpad, alleen deze ervaring maakt een verblijf op Zakynthos al onvergetelijk. De Caretta caretta of onechte karetschildpad – zowat hét symbool van het eiland – had eeuwenlang strand en zee voor zich alleen. Met duizenden zwommen ze in de Ionische zee en maakten op het strand hun nesten waarin ze honderden eieren legden en toedekten. Tot de toeristen arriveerden en de stranden gedeeltelijk werden ingenomen door hotels en bars. Gedreven door hun instinct keren de schildpadden terug naar de plaats waar ze geboren zijn. Als dat toevallig de druk bezochtste kust van Laganas is, vluchten ze ofwel terug in zee en vernietigen hun eieren ofwel maken ze toch hun nest. Hopelijk ligt er dan geen verleidelijke plastieken zak, die de schildpad als een lekker hapje aanziet, maar even later zijn dood betekent. Wanneer de meer dan tweehonderd kleine schildpadjes uit het nest zijn uitgebroed, moeten ze zo snel mogelijk het water bereiken. Velen geraken verdwaald in een achtergelaten zandkasteel of lopen, aangetrokken door de vele lichtjes, de verkeerde richting op en hun dood tegemoet. Op die manier is de populatie waterschildpadden enorm geslonken. Gelukkig komt er nu een kentering. Een groep vrijwilligers struint ieder avond de stranden af om zandkastelen te ontmantelen en plastieken rommel op te ruimen. Aan hotels- en baruitbaters wordt gevraagd hun lichten tijdens de broeiperiode te doven. Toeristen worden met folders en welkomvideo's gesensibiliseerd om met die dieren rekening te houden en hun strandstoelen niet te dicht bij het water te plaatsen. Sedert het Nationaal Marine Park is aangelegd, kunnen de zeeschildpadden er ongestoord hun nesten graven en eieren leggen. Die worden dan zorgvuldig afgebakend met een omheining van takken en aan de bezoekers wordt gevraagd afstand te houden. Wie hierover meer wilt weten, moet zeker het Thematic Exhibition Center bezoeken waar je aan de hand van filmen, maquettes, pancardes...alles te weten komt over deze prachtige dieren, maar ook over de zeehonden en de vele vogels, die op het eiland hun habitat hebben.

 

Navagio, één van de mooiste stranden ter wereld

 

De meeste toeristen trekken naar de bekende badplaatsen ten zuiden van het eiland. Met zijn idyllische baaien, azuur blauwe zee en uitgestrekte stranden is het een walhalla voor wie van zee, zon en strandgeneugtes houdt. Wij zijn vooral nieuwsgierig naar Navagio beach ook wel Shipwrech beach genoemd, die door de Lonely Planet werd genomineerd tot één van de tien mooiste stranden ter wereld. Het kleine strandje, dat je alleen via de zee kunt bereiken, is gelegen tussen kalkstenen rotsen en torenhoge kliffen. Aangezien het dé topattractie is van Zakynthos vertrekken er dagelijks boottochten naartoe. Het kreeg de naam Sipwreck beach omdat een schip er in 1985 schipbreuk liep. Omdat het werd gebruikt om sigaretten te smokkelen van Turkije naar Italië verdween de bemanning met de noorderzon. Een mooie kans voor de plaatselijke bevolking om via kleine bootjes het schip te bereiken en de sigaretten te plunderen. Mettertijd spoelde het schip aan op het kleine strandje en wordt ieder jaar wat meer ontmanteld. De eerste aanblik is surrealistisch. Boven het water hangt een soort mist, die voor witte spots op het water zorgt. De blauwe kleur van het water wordt gereflecteerd op de rotsen en het spookachtig schip maakt het plaatje nog hallucinanter. 

 

Het blauwste water ter wereld

 

Het mooiste beeld van het eiland zie je vanop het water. De boottochten rond het eiland zijn dan ook heel populair. Bovendien beschikken de meeste boten over een glazen bodem zodat je ook het onderwaterspektakel kan gadeslaan. Doordat het water zo helder is, zie je op sommige plaatsen tot op de bodem van de zee. Bij een eerste boottocht verkennen we de baai van Laganas. We varen langs  het Kameo eiland, het Marathonissie eiland – die vooral ecologisch van grote betekenis is – de zee kelders van Spilies en de indrukwekkende Myzithres rots. In de verte zien we de grootste vlag van de wereld – 600 m² – vermeld in het Record book of guinness. Onze tweede boottocht, die langs de kaap Skinari gaat, is nog indrukwekkender. Hierbij passeren we de legendarische Blauwe grotten. Het is aanschuiven met de boten om van dit spectaculair natuurfenomeen te genieten. Door de eeuwenlange erosie zijn er bogen ontstaan in de rotsen en de reflecties van het zonlicht op het zeewater zorgen voor blauwe schakeringen.

 

Dionysos

 

Ondanks de verschrikkelijke aardbeving in 1953 toen de oude Zakynthosstad voor 70%  werd vernield –  waaronder vele mooie Venetiaanse huizen en Byzantijnse kerkjes – heeft de stad nog een prachtige en gezellige uitstraling. Hoe erg het eiland toen werd getroffen, zie je op de oude foto's in het Byzantijns museum waarin ook een 1.600 iconen werden ondergebracht die de aardbeving overleefden. Gelukkig bleef de belangrijkste kerk de Agios Dionysos gespaard. Het is een overdadig met veel goud versierde kerk. Hier ligt de heilige Dionysos in een mooi gesculpteerde zilveren kist. Het verhaal wil dat bij opgravingen het lijk van de heilige intact was. Tweemaal per jaar, op 24 augustus en 17 december, wordt Dionysos herdacht. De zilveren kist wordt dan door de stad gedragen gevolgd door politici, bisschoppen, priesters en legercommandanten uit heel Griekenland. Er is ononderbroken vuurwerk en alle veerboten in de haven toeteren voor hun beschermheer en held. Nadien wordt de kist geopend en het lijk tentoongesteld, wat voor heel wat emotionele reacties zorgt. Velen zijn er rotsvast van overtuigd dat Dionysos op een dag zal terug komen. In de kloosterkerk van Anafonitria staat in een glazen kast een paar mooie schoenen voor hem klaar. Ieder jaar worden er nieuwe gemaakt. De oude schoenen worden in stukken geknipt en en als relikwie en geluksbrenger onder de gelovigen verdeeld. Op verzoek van de gids opent de priester de kist en krijgen we een lugubere aanblik op een grauw verschrompeld hoofd. Mij lijkt het gebalsemd maar dat ontkent onze gelovige gidse met klem. In een minimum van tijd is er een menigte ontstaan, die ook een kijkje wilt nemen op hun geliefde heilige en de priester een briefje toestopt met de namen op van hun geliefde doden en de vraag voor hen te bidden. Dat Dionysos enorm populair merk je aan het feit dat één op de twee mannen in Zakynthos Dionysos heet.

 

Verrassend markt bezoek

 

In de Zuiderse landen blijft een markt een speciale attractie. Je ontmoet er niet alleen de lokale bevolking, maar leert er ook hun lekkernijen kennen. Voor Zakynthos zijn dat de reuzeajuinen, die niet alleen veel groter zijn dan de onze, maar ook een fijnere smaak hebben. Een marktbezoek is hier een hele belevenis. Twee mannen als vrouw verkleed bestijgen een klein podium en steken een hele redevoering af. We verstaan er niks van, maar alleen al hun lichaamstaal gadeslaan is de moeite waard. De omstaanders gieren het uit van de pret. Het zijn meestal sketches die over seks of politiek gaan, legt onze gids uit. Het is een traditie uit de 16de eeuw, de tijd van de Venetiaanse overheersing, toen alleen mannen toneel mochten spelen. Even later komt een gepensioneerde chef-kok en zijn vrouw aan. De marktkramers geven hen tomaten, aardappelen, ajuin, kruiden... Ze beginnen te koken in een geïmproviseerde keuken en trakteren nadien de marktbezoekers op enkele snacks: grofgesneden frieten met heel wat kruiden op en tomaten met ajuin rijkelijk besprenkeld met hun overheerlijke olijfolie.

Een vakantie in Zakynthos is niet compleet zonder genoten te hebben van een zonsondergang. Daarvoor trekken we naar Keri waar er zelfs speciale zitjes zijn voorzien om te genieten van dit spectaculair natuurfenomeen.

En als goede Belg moet je zeker de standbeelden van Vesalius gaan groeten, één van de bekendste Belgen die hier de laatste jaren van zijn leven doorbracht en er ook stierf.

 

-(In kadertje)

De lekkernijen van Zakynthos

– Zakynthos heeft niet alleen een prachtige natuur, zon en strand, maar ook heel wat typische lekkernijen zoals Mantolato, een ambachtelijke nougat gemaakt volgens een eeuwenoud recept met eiwitten, amandelen en veel honing. Zelika Kotsoni verkoopt ze met veel animo en passie in een kleine winkeltje dat haar grootvader 105 jaar geleden opstartte in het centrum van de hoofdstad. Ze laat toeristen en klanten graag het kleine ateliertje achter de winkel zien waar manlief en enkele familieleden die fameuze nougat, maar ook andere lekkernijen zoals Pasteli, gemaakt van sesamzaad, amandelen en honing, ambachtelijk bereiden.

– Proef ook zeker eens het gebak Frigania, gemaakt van cake doordrenkt met ouzo en pudding

– Een ander lekkernij zijn de reuzeajuinen, verkrijgbaar op de markten. Ze zijn niet alleen veel groter, maar ook fijner van smaak

– Zakynthos is het land van de olijven. Op het eiland staan 2 miljoen olijfbomen  waarvan de oudste meer dan 2000 jaar oud is. Fan van olijfolie? Bezoek dan zeker de Aristeon olijfoliefabriek, opgericht in 1850. De helft van het bedrijf is als museum ingericht. Een gids loodst je doorheen de geschiedenis van de olijfolieproductie vanaf de manuele persen uit de middeleeuwen tot en met de computergestuurde machines uit de 21ste eeuw.

– Ook de wijnen zijn niet te versmaden. Het familiebedrijfje Solomos Winery specialiseerde zich in biologische wijn van wel 50 verschillende lokale druifsoorten waarmee ze 16 types wijn maken. Toeristen kunnen er genieten van een uitgebreide wijnproeverij.

Praktisch

Ligging

Zakynthos, ook wel Zante genoemd, is het derde grootste Ionisch eiland. Het ligt ongeveer op 20 km van het Griekse vasteland en 15 km ten zuiden van het eiland Kefalonia.

 

Erheen:

Met Jetairfly vanuit Brussel-Nationale-Luchthaven

Logeren:

Atlantica  Eleon Grand Resort & Spa.

Een all inclusive hotel, gelegen aan een idyllische baai op 3 kilometer van de badplaats Tsilivi. Naast twee grote zwembaden zijn er ook familiekamers met privé zwembad.

Www.atlanticahotels.com

Logothetis Organic Farm

Een oude in de oorspronkelijke stijl gerestaureerde hoeve in het Nationaal Marine Park van Zakynthos op 700 km van het strand. Men kan er een kamer huren, maar ook vakantiehuisjes voor 1 tot 7 personen. Angela en Dionysis, die de honderdjarige hoeve erfden, schakelden over op organisch voedsel; fetakaas, honing, wijn, fruit. Ze zijn tevens de grootste producent van biologische olijfolie op het eiland en organiseren proefsessies. Je kan er één van hun 7 paarden berijden en ze stellen hun mountainbikes gratis ter beschikking.

www.logothetisfarm.gr

Eten en drinken:

– Taverna Stavros-Panagiota Kladi' in Kampi

Hier kan je proeven van de typische gerechten van Zakynthos. Op zondag spelen plaatselijke muzikanten de traditionele romantische muziek van Zakynthos

– Taverna Sunst in Keri gespecialiseerd in mezze.

-Restaurant Alesta , Markos square Zakynthos.

Italiaans restaurant gespecialiseerd in pizza's.

-Café Diethnes in Boxali.

Gespecialiseerd in het typische gebak Frigania.