Tot ver over de grenzen zijn Kruisherenhotel in Maastricht en Chateau St. Gerlach in Valkenburg geroemd als gerenommeerde vijfsterrenhotels. Minder bekend is Winselerhof in Landgraaf, eveneens in zuidelijk Limburg. Jammer want die ene ster minder wordt ruimschoots gecompenseerd door een gepassioneerd team, dat na jarenlang samenwerken, elke gast het gevoel geeft een VIP te zijn.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen

 

Ambassadeurs van het Limburgs culturele erfgoed

De Oostwegel Collection is uniek in zijn soort. Het werd 43-jaar geleden opgericht door Camille Oostwegel sr. , die drie jaar geleden de fakkel doorgaf aan zijn oudste zoon en naamgenoot Camille Oostwegel jr. . Onlangs verscheen de herwerkte versie van het boek ‘Alles moet bevochten worden’ over hoe een eenmanszaak uitgroeide tot een familiebedrijf en over ‘de strijd’ die gevoerd moet worden om droom en ambities waar te maken. De warme belangstelling van Camille Oostwegel sr. voor de geschiedenis, cultuur en natuur van zijn geboortestreek Zuid-Limburg komt tot uiting in de respectvolle manier waarop hij de historische gebouwen restaureert en omvormt tot luxe hotels. Zo geraakte Camille Oostwegel ook gepassioneerd door de geschiedenis van Winselerhof, één van de oudste hoeven in de omgeving van Kerkrade waarvan enkel een ruïne overbleef, maar niettemin nog bewoond was door een oudere dame, die de overname wel heel erg moeilijk maakte ondanks royale compensaties. Ook hier moest voor de transformatie van een vervallen historische site naar een Luxe hotel heel wat bevochten worden.

 

In het teken van de wijn

Duitsers noemen een wijnboer ‘ein Winzer’ . Winselerhof verwijst dan ook naar de oorspronkelijke hoofdactiviteit in deze 16de eeuwse heerehoeve nl. wijnbouw, die verdreven werd door de latere mijnexploitaties. Het is een schitterend cultureel erfgoed dat in zijn oude glorie werd hersteld met respect voor de geschiedenis en tradities. Zo hangt er in de ontvangstruimte een 17de-eeuwse crucifix aan de muur, dat gered werd uit een verwoest houten kapelletje en geschonken werd door de vorige eigenaar Keybets van de heerehoeve. Vondsten uit de Romeinse tijd worden bewaard en tentoongesteld in het voormalige museum van kasteel Oud Ehrenstein. Om ook de omgeving zoveel mogelijk in ere te herstellen, kocht Camille Oostwegel sr. regelmatig landerijen op, die hij deels met wijnranken en fruitbomen beplantte. Voor de verwerking werkt Oostwegel Collection samen met het Limburgse wijnhuis Sint Martinus.

 

Een warm welkom

Via de hardstenen poort, met in een van de sluitstenen een afbeelding van een os – het klassieke teken voor macht en welvaart – komen we op het binnenplein van wat ze in Limburg een carré-boerderij noemen. Niet alleen de vele lichtjes van de winterversiering, de vuurkorven, maar vooral de warme begroeting van de personeelsleden – die hun jaarlijks kerstfeest voorbereiden – geven het gevoel van ‘thuiskomen’. Later zullen we vernemen dat de directeur Stefan Hazen, op het kerstfeest ‘s avonds, verscheen als kerstman en voor de nodige sfeer en pakjes zorgde. Ook het sinterklaasfeest luisterde hij op door als de heilige man voor de 70 personeelsleden een aangepast sinterklaasgedicht voor te dragen. Dezelfde gedrevenheid ervoeren we ook tijdens de verwelkoming en rondleiding door Dennis Lemmens, de Food & Beverage Manager. In de keuken vertelt de vrouw die de afwas doet heel fier dat ze hier al 28 jaar lang elke dag met plezier komt werken. Jammer dat dit bij de toekenning van de sterren niet meetelt.In de ban van La Bella Italia

 

De 49 naar Italiaanse grootheden genoemde kamers liggen rondom de centrale binnenplaats. Alles werd er gerestaureerd met respect voor het verleden. De grotere en kleinere zalen kregen namen van beroemde cultuursteden of streken van La Bella Italia. Oorspronkelijke stenen gewelven en houten spanten bezorgen elke kamer een eigen sfeer en zijn gedecoreerd met marmer uit Carrara. Geïnspireerd door de afbeelding van een os in een van de sluitstenen in de poort kocht Camille Oostwegel een levensgrote bronzen os als trekpleister op de binnenplaats gemaakt door de kunstenaar Pieter d’Hont. Net zoals in de andere hotels van Oostwegel Collection is er bij de decoratie in de zalen en restaurants veel aandacht voor kunst.Twee toprestaurants in Italiaanse stijl

De liefde van Camille Oostwegel voor Italië vindt zijn oorsprong in een bekend Italiaans restaurant in Aken, waar hij vroeger regelmatig met vrienden ging eten en er geen alternatief voor vond in de eigen omgeving. Dit inspireerde hem om de Italiaanse sfeer te hanteren niet alleen in de decoraties, maar ook in de twee restaurants van Winselerhof. In de gotische gewelvenkelder bevindt zich het kleine lunchrestaurant Luigi’s Troattoria restaurant & bar. Daar bevindt zich nog steeds een antieke put, ter hoogte van de bron waaruit de Strijthagerbeek ontspringt. In het grotere restaurant Pirandello, met groot terras van waaruit je een prachtig zicht hebt op het landgoed, zorgt chef-kok Raoul Goovaert, al meer dan 12 jaar voor de verfijnde, originele Italiaanse gerechten, die kunnen concurreren met die van menig sterrenrestaurant. Hij gaat er prat op dat hij hoofdzakelijk gebruik maakt van regionale en veelal biologische ingrediënten. Het meergangen verrassingsmenu met aangepaste wijnen is beslist een aanrader voor fijnproevers. Gault & Milau bekroonde zijn creaties met een verdiende 14 op 20.

 

Oog voor duurzaamheid

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen maakt een belangrijk onderdeel uit van de bedrijfscultuur van de Oostwegel Collection. Daarbij staat duurzaamheid met beheersing van de belasting van het milieu en het beperken van milieurisico’s hoog in hun vaandel. Hun ambitieus plan is om tegen 2026 20% minder waterverbruik, minder elektriciteitsverbruik en minder gasverbruik te genereren.

 

Toeristisch aanbod

Gelegen in het Strijthagendal waarin diverse wandelwegen zijn aangelegd, is het een ideale bestemming voor mensen die van wandelen en fietsen in de natuur houden. Een rij fietsen staan ter beschikking van de gasten en in houten kisten staan een reeks rubberen laarzen in alle maten klaar voor de wandelaars. Op loopafstand kan je van daaruit de wereldtuinen Mondo Verde of de Gaia Zoo bezoeken. Skifanaten kunnen er winter en zomer op de latten in de indoor skibaan van Snowworld. Voor shoppers en citytrippers liggen Aken en Maastricht op een boogscheut. Het hele jaar door biedt het hotel aantrekkelijke arrangementen aan.

 

www.winselerhof.nl