Van onbekend Waals dorpje tot toeristische topper

Zoals in meer Waalse dorpjes was er op het einde van de vorige eeuw voor jongeren in Rochehaut weinig toekomst. Het dorp liep leeg tot Elvire Boreux als één van de eerste met hoevetoerisme begon en gasten in haar boerderij een onvergetelijke vakantie bezorgde. Haar zoon Michel nam de fakkel over en maakte van het kleine, onbekende dorpje een compleet vakantieparadijs.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

Rochehaut is een deelgemeente van Bouillon in de Belgische provincie Luxemburg. Het schilderachtig plaatsje met amper 230 inwoners ligt op een rotsplateau met schitterende vergezichten onder andere op het pittoreske geklasseerde Frahan in een meander van de Semois. De omgeving leent zich dan ook voor prachtige wandelingen. Bovendien ligt Rochehaut op 16 km van de historische stad Bouillon, op 30 km van het imposante kasteel van Sedan in Frankrijk en op 45 km van de Grotten van Han met zijn Wildpark, PrehistoHan en Han1900. Maar ook in het dorp zelf is er van alles te beleven.

 

Het DNA van de familie Boreux

Het creëren en organiseren zitten blijkbaar in het DNA van de familie Boreux. Elvire Boreux was de perfecte gastvrouw die haar gasten verwende met de lekkerste gerechten. Vader Boreux organiseerde de jaarlijks oogstfeesten voor zijn dorpsgenoten en verwierf naam en faam met zijn door paardenkracht aangedreven dorstmachine, waarmee hij op de landbouwbeurs in Parijs stond. Toen zoon Michel en zijn vrouw Patricia de fakkel overnamen, maakten ze van de hoeve een eigentijds hotel met een gastronomisch restaurant, een wijnkelder en 19 kamers waarvan 4 suites, voorzien van badkamer met jacuzzi, een grote Italiaanse inloopdouche, een terras van waaruit je een prachtig zicht hebt op de streek. Maar Patricia en Michel zagen het grootser. Ze kochten één na één oude huizen en gebouwen in het dorp op en verbouwden die tot gastenkamers, vakantiewoningen, appart’hotels, chalets voor groepen en gezinnen van 4 tot 16 personen, een wellness-chalet, een winkeltje met streekproducten, een bakkerszaak met tearoom, accommodaties voor zakenmensen. Michel en Patricia ontwierpen een interactief museum over de geschiedenis van het dorp en Michel richtte samen met broer Marc een wildpark op dat je met een treintje kunt bezoeken. Kortom in Rochehaut is alles aanwezig voor een deugddoende vakantie in een prachtig natuurdecor.

 

Culinair genieten op hoog niveau

Michel is niet alleen het brein achter de verwezenlijkingen in Rochehaut, maar in Wallonië ook bekend van het tv-programma Table & Terroir en zijn succesvolle kookboeken in het Frans en het Nederlands. Dineren in het gastronomisch restaurant Auberge de la Ferme, waar chef-kok Michel de scepter zwaait, is culinair genieten op hoog niveau. Maandelijks stelt hij een gastronomisch menu samen op basis van streekproducten met keuze tussen een drie tot zeven gangenmenu al dan niet met aangepaste wijnen. Zo’n diner begint steevast met een bezoek aan de uitgebreide wijnkelder, waar 50.000 flessen liggen te rijpen en waar je ook terecht kunt voor een degustatie. Tijdens een deskundige uitleg over wijnen word je er verwend met de Apéritif de la Ferme en warme en koude hapjes waaronder Ardense hesp van eigen dieren. Voor de pousse-café word je verwacht bij de open haard in het salon. Na een verkwikkende nachtrust staat het uitgebreid ontbijtbuffet, voorafgegaan door een glaasje Crémant d’Alsace, garant voor een nieuw culinair beleven.

 

Taverne de la Fermette en P’tite Auberge

Voor een middagsnack of voor wie het liever eenvoudig houdt, is er de Taverne de la Fermette die zich specialiseerde als ‘Brasserie met streekproducten’. Voor zoetebekken is P’tite Auberge de uitgelezen locatie voor liefhebbers van warme en koude zoetigheden, alle soorten koffies, verrukkelijke ijsjes, huisgemaakte sorbets, chocoladedranken, thee met bijzondere aroma’s, verse fruitsappen ..

 

Het dierenpark ‘Entre Ferme et Forêt’

Gepassioneerd door dieren toverde Michel Boreux samen met zijn broer Marc de grasweiden op de hellingen van de vallei om tot een groot natuurreservaat en wildpark. Er leven meer dan 40 diersoorten: boerderijdieren, wild uit de Ardense wouden en meer exotische rassen uit alle hoeken van de wereld. Het park is te bezoeken met een toeristisch treintje, dat meermaals per dag voor de Taverne de la Fermette vertrekt. Een rit door Rochehaut en het park duurt ongeveer 70 minuten.

 

Het landbouwmuseum

In een groot houten gebouw langs de invalsweg naar het dorp hebben Patricia en Michel als eerbetoon aan hun grootouders en de vroegere boerenbevolking van Rochehaut in 2008 een uniek landbouwmuseum geopend. Honderden oude landbouwwerktuigen en gerestaureerde machines zijn er verzameld en tentoongesteld. Via een wandelparcours met een audioguide in verschillende talen waaronder Nederlands, kom je langs een twintigtal becommentarieerde taferelen met decors, mannequins, illustraties, films, machines en gereedschap en ontdek je het rijke landbouwverleden maar ook de ambachten uit de vorige eeuw in de vallei van de Semois: tabakskweker, schrijnwerker, smid, kaasmaker, molenaar, bakker, zadelmaker, wasvrouw … Groepen kunnen er in de grote zaal terecht voor een kom soep, een boerderijbord, een keuze aan gepekeld vlees en charcuterie met een slaatje of zelfs een warm of koud buffet of een speenvarken of een everzwijntje aan het spit.

 

Een delicatesse voor de thuisblijvers

Wie graag iets meeneemt voor de thuisblijvers kan terecht in de Ardense winkel waar je de keus hebt tussen de beste streekproducten en delicatessen ‘van het huis’. De winkel kwam tot stand op vraag van de gasten, die tijdens de maaltijden in de Aubertge of de Taverne regelmatig vroegen waar ze de geproefde producten konden kopen. Dit bracht Patricia en Michel op het idee om er de producten van het huis en andere ambachtelijke streekproducten te verkopen. Je vindt er ook boeken, kaders, foto’s en tal van kleine voorwerpen uit het plattelandsleven.

 

www.aubergedelaferme.com