Het enorm Horeca-aanbod in en om Valkenburg, het uitgestrekt Landal-bungalowpark op de Cauberg en de vele campings aan de rand van dit Nederlands Limburg stadje getuigen van een intense toeristische activiteit in deze regio. De bouwstijl en de inrichting van sommige hotels verraden haar jarenlange traditie als elitair wellnessoord. Om het massatoerisme van de jaren’70 te diversifiëren en in de tijd te spreiden, transformeert gans Valkenburg zich in het najaar tot Kerststad.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

Regen en koude zijn wel eens pretbedervers van kerstmarkten in open lucht. De standhouders in de Valkenburgse grotten hoeven dit alvast niet te vrezen. Met dank aan de Romeinen, die zo’n 2000 jaar geleden begonnen met de ontginning van de uit fossielen en schelpen ontstane mergellaag. Deze in de zachte kalksteen uitgehouwen gangen vormen vandaag het feeëriek decor voor twee kerstmarkten. 

 

Ondergrondse kerstmarkten

 

Het volledige grottenstelsel bestaat uit meer dan 250 km gangen. Sommige sculpturen, muurtekeningen en inscripties zijn de stille getuigen van een eeuwenoud boeiend verleden. Enkele grotere gangenstelsels worden vandaag als toeristische bezienswaardigheid geëxploiteerd en zijn het jaar door toegankelijk. Tijdens Kerststad Valkenburg bieden de Gemeentegrot en de Fluweelengrot onderdak aan twee kerstmarkten.

Sinds haar eerste editie in 1985 is de kerstmarkt in de Gemeentegrot de grootste, oudste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa. De laatste jaren noteert men om en bij de 125.000 bezoekers.

Om – mede uit veiligheidsoverwegingen – het gestaag groeiend aantal bezoekers op een verantwoorde wijze te kunnen ontvangen, vinden sinds 1997 een 50-tal stands met kerst- en cadeauartikelen en een gezellige horecagelegenheid nu ook een onderkomen in de Fluweelengrot. Ondertussen tikt de teller al 250.000 bezoekers aan. Daarom raden we mensen die lijden aan claustrofobie aan om de grotten op weekdagen te bezoeken want in de weekends loop je er over de koppen. Vergeet zeker niet de tekeningen op de  muren in de grotten te bekijken die veel vertellen over hun historisch verleden.

 

MergelRijk

 

Wie op één van die markten in de ban geraakt van het reilen en zeilen in deze grotten door de jaren heen, kan hierover heel wat te weten komen in Daelhemergroeve. De permanente tentoonstelling MergelRijk met talloze prachtige sculpturen en heel wat achtergrondinformatie baadt tijdens Kerststad Valkenburg in een intieme kerstsfeer. De Nederlandse kampioenen ‘Kerstdorpjes bouwen’  creëerden er samen een feeëriek miniatuurwereld. In een unieke film vertelt een bekende mergeltekenaar het kerstverhaal. Omdat een eigenhandig gesculpteerd cadeautje altijd nog dat tikkeltje meer heeft, kan groot en klein in het atelier zelf een stukje mergelsteen bewerken.

 

Route d’Amuse

 

Omwille van het groot succes zijn er voor wandelaars die het bovengrondse stadje aan de voet van de indrukwekkende ruïne van de hoogste burcht van Nederland willen verkennen nu al drie verschillende parcours van een 6 km langs de mooiste plekjes van het pittoreske stadje en de natuur eromheen. Bourgondiërs kunnen een Route d’Amuse kaart aankopen, waarmee ze op elk parcours in 5 zorgvuldig geselecteerde eetgelegenheden de benen even onder tafel kunnen steken om te genieten van een met zorg bereide amuse geule, een wel erg toepasselijke naam voor een kleine lekkernij aan de oevers van de Geul, het riviertje dat deze stad bevloeit. Jaarlijks maken ongeveer 35.000 bezoekers gebruik van dit aanbod. Op zondag kan het dus erg druk zijn.

 

De Christmas parade

 

Elke woensdag- en zaterdagavond trekken sprookjesachtig verlichte praalwagens en dansers in prachtige kostuums in stoet door de mooi verlichte en versierde straten van het centrum van de stad. Regelmatig houden ze halt om op de tonen van een speciaal voor deze parade gecomponeerde soundtrack het massaal opgekomen publiek te begeesteren met hun dansjes. Op de ruime verwarmde terrassen van de restaurants langs dit traject is het al vanaf 18u00 een drukte van vanjewelste. We reserveerden een plaatsje op het verwarmde terras van restaurant valkenhof, van waaruit je een prachtig zicht hebt op de parade. Twee dames verkleed als kerstboom zorgden niet alleen voor een vlotte bediening, maar ook voor de nodige animo. Op het Walramplein komt de stoet zelfs tweemaal voorbij.

 

Landal Kasteeldomein

 

Het bovenstaande is slechts een greep uit een nog veel ruimer aanbod gaande van een klassieke ambachtelijke open lucht markt, via een zingende kerstboom, de slaapkamer van de kerstman en een sprookjesbos voor kinderen tot schitterende concerten en opvoeringen voor volwassenen.

Voor wie er dus echt van wil genieten is een meerdaagse een aanrader. Aan de bezetting van de 146 mooi ingerichte en comfortabele vakantiehuisjes en de 51 appartementen van het Landal Kasteeldomein de Cauberg te zien, nemen er heel wat mensen terecht hun tijd voor. De kersttijd is dan ook de tijd bij uitstek om met familie en vrienden samen te cocoonen bij een houtvuur. Voor ontbijt, middag- en avondmaal kan men desgewenst terecht in het restaurant De zoete zoen aan de ingang van park of kan men het gewenste aan huis laten leveren.

 

 

Praktische info

 

Op de VVV-Limburg winkel, Th. Dorrenplein 5, kan je terecht voor informatie en het kopen van ticketten


www.vvvzuidlimburg.nl

www.landal.be/cauberg

www.kerststadvalkenburg.nl

www.vvvzuidlimburg.nl/