van links naar rechts: burgemeester Gemeente Echt-Susteren Jos Hessels, deken Geert Lauvenberg en Visit Zuid-limburg directeur Anya Niewierra. Foto: Rob Dijksman.

 

De Amerikaanse trendwatcher Faith Popcorn benoemt zeventien culturele en sociale onderstromen die de toekomst van de Westerse mens gaan bepalen. Eén van die trends is onze groeiende zoektocht naar ‘spirituele ankers’. Visit Zuid-Limburg haakt hier nu toeristisch op in en lanceerde vorige maand in de Heilige Amelbergabasiliek in Susteren de vernieuwde campagne ‘Bezin in Zuid-Limburg’. Ze deed dit samen met de gemeente Echt-Susteren die bezinning en kwaliteit van leven als speerpunt heeft benoemd en dit verbindt met haar identiteit. Want, zo stelt burgemeester Jos Hessels: “In Echt-Susteren koesteren we de kunst van het onthaasten van oudsher. We nemen de tijd voor elkaar, laten ons niet gek maken door druk van buitenaf. Eigenschappen die in ‘het nieuwe normaal’ van grote waarde zijn en blijven. En waar we de rest van Nederland graag deelgenoot van maken.”

 

 

Bezin in Zuid-Limburg

Onderdeel van de campagne is de nieuwe brochure ‘Bezin in Zuid-Limburg’. Hierin vind je verschillende tips voor mindfullness en onthaasten, informatie over bijzondere en onbekende plekken, wonderlijke gebeurtenissen en typisch Zuid-Limburg tradities. Eveneens is er en een verwijzing naar de 11 thematische Camini’s of mini Camino’s , mini pelgrimservaringen. Het zijn korte rondwandelmogelijkheden van 5 tot 15 kilometer die deels over het Jacobspad lopen of dit raken. Het Jacobspad is het deel van de Camino de Santiago dat door Zuid-Limburg loopt en 10 Zuid-Limburgse gemeenten (Echt-Susteren, Sittard-Geleen, Beekdaelen, Meerssen, Valkenburg, Gulpen-Wittem, Vaals, Maastricht, Eijsden-Margraten, Beek) raakt. Elke wandeling is gebaseerd op het vinden van bezinning en bewustwording. Het is zowel geschikt voor inwoners die graag ‘veilig’ willen onthaasten, als voor pelgrims die in Zuid-Limburg willen oefenen voor het grotere werk naar Santiago de Compostella. Voor elke route kan je een stempel verdienen. Wie de 11 stempels in het boekje verzameld heeft, ontvangt een attentie in een van de Visit Zuid-Limburg Shops.

 

Spiritueel toerisme in Zuid-Limburg

Reeds in 2008 startte Visit Zuid-Limburg met het uitdiepen van het ‘spirituele’ toerisme in Zuid-Limburg en ontwikkelde tal van nieuwe initiatieven, die ook internationaal opvielen. Zo won de regio in 2018 de tweede prijs bij de Europese competitie om de European Cultural Tourism Destination Award met het project ‘South-Limburg, a spiritual awakening’. In juni 2018 werd Zuid-Limburg lid van de European Federation Saint James Way, de organisatie die het gebruik van de oudste culturele route van Europa bevordert: de Camino naar Santiago de Compostella. Doel van deze federatie is onder andere om ook de minder bekende routes naar Santiago in Europa te promoten en om deze middeleeuwse pelgrimsroute zo breed mogelijk toegankelijk te maken. Zuid-Limburg is één van de weinige regio’s in Europa die – zowel door een noord-zuid traject als een oost-west traject – door dit beroemde Europese pelgrimspad wordt doorkruist.

Anya Niewierra, directeur Visit Zuid-Limburg besluit: “Onze strategische ligging aan deze Europese culturele route in combinatie met ons religieuze erfgoed, onze prachtige natuur en onze katholieke tradities maken Zuid-Limburg geschikt om het bezinningstoerisme verder te promoten om zo ook het bezoek aan onze toeristische bedrijven te stimuleren. Zowel met religieus, spiritueel, spa en zakelijke toerisme”.

Meer informatie

De inspiratiebrochure is te verkrijgen bij de Visit Zuid-Limburg Shops of te bestellen via de webshop. Algemene informatie over Bezin in Zuid-Limburg vindt u op www.visitzuidimburg.nl/bezin en voor meer informatie over de camini’s kijkt u op: www.visitzuidlimburg.nl/camini.