- Gegevens

Als beste onderzoeksuniversiteit van Nederland leverde Utrecht niet alleen twaalf Nobelprijswinnaars op, ze vonden er ook de Wifi uit en zijn pionier in 3D-printing en technologieën. Maar Utrecht is vooral een bruisende stad met een rijk middeleeuws verleden, vol authentieke steegjes, moderne musea, hippe koffiebars, leuke winkeltjes, zalige terrasjes aan het water en fietsen… heel veel fietsen. Bovendien ligt Utrecht kortbij, ideaal dus voor een dag of weekendje uit.
Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes en Frans Oyen.
Als fervente treinreiziger en ook omdat Utrecht op loopafstand te verkennen is, kiezen we voor de trein. Bij aankomst in het grootste en één van de mooiste stations in Nederland, voelen we ons direct in vakantiestemming. Aansluitend op het stationsgebouw doorkruisen we een heel aanlokkelijke indoor shopping center, de grootste van Nederland, om naar ons hotel te gaan op amper 10 minuten lopen.
De Dom, de trots van Utrecht
Het eerste wat opvalt en waar we onze ontdekkingstocht starten, is de Dom, die overal boven uittorent. Na een heuse tornado stortte het schip van de kerk in, maar de Domtoren bleef trots overeind en is met zijn 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland en hét symbool van de stad. Samen met een gids beklimmen we de 465 treden. De beloning die volgt – een spectaculair uitzicht over de stad – is die inspanning meer dan waard. De gids vertelt ons een mooi verhaal over de 14 klokken. De oudste klok is meer dan 500 jaar oud en heeft een klepel in de vorm van een appelpit. Salvador de zwaarste weegt 8.200 kg en er zijn vier man nodig om die te luiden. Met nieuwjaar en bij de opening van het festival worden alle klokken samen geluid door 26 klokkenluiders. Alleen de Dom van Keulen kan nog harder bulderen.
Bootje varen
Utrecht kan je niet bezoeken zonder een boottocht te maken. Je bekijkt de stad dan niet alleen vanuit een ander perspectief, maar in een notendop krijg je er ook de geschiedenis van Utrecht en zijn legendarische grachten. Zo vernemen we dat Utrecht de enige middeleeuwse stadshaven is die intact is gebleven. Het begon met de Oudegracht, die stamt uit de 12de eeuw en de Oude Rijn verbond met de Vecht. De gracht gaf kooplieden zo een goede verbinding over het water. Utrecht is ook de enige stad ter wereld waar langs grachten en kanaaltjes werven liggen. Dat zijn verlaagde kaden, vlak aan het water, met directe toegang tot stapelplaatsen, beneden het straatniveau. De stapelplaatsen zijn nu het dankbaar decor voor eethuisjes en cafés en de verlaagde kades terrassen die vanaf het eerste zonnestraaltje gezellig vol zitten. Ook de stad herontdekte het comfort van hun grachten. Tijdens de boottocht kruisen we de bierboot, aangekocht door de gemeente en verhuurd aan brouwerijen die nu de leveringen rechtstreeks via het water naar de horecazaken brengen zodat er niet meer moet gesleurd worden langs de smalle trapjes. Ook het huisvuil wordt via boten opgehaald.
Afstappen aan het Nijntjemuseum
Handig zo’n boottocht want er is een stop voorzien aan het Museumkwartier. Als Nijntjesfan willen we absoluut het Dick Brunahuis bezoeken, het atelier waar Dick Bruna tot vlak voor zijn dood op 97-jarige leeftijd bleef tekenen. Samen met de leukste speeltuin voor peuters en kleuters die Dick Bruna zelf ontworpen heeft, maakt het deel uit van het Centraal Museum dat een grote collectie schilderijen, mode, meubels, smeedwerk en stadsgeschiedenis herbergt. Het is een mooi museum dat we met veel plezier doorlopen, maar Dick Bruna de geestelijke vader van Nijntje intrigeert ons toch meer. Wie is toch deze man die het heel eenvoudige konijntje (voor ons Nijntje, maar voor de rest van de wereld Miffy) wereld beroemd maakte en de meest gelezen kinderboeken van de wereld schreef? Via twee filmpjes over zijn leven en werk leren we hoeveel tijd en energie het vergt om een tekening tot de essentie uit te puren zodat er geen lijn teveel staat.
Museum speelklok, het vrolijkste museum van Nederland
Dat Utrecht nog meer troeven heeft om de stad met kinderen te bezoeken, ontdekken we in het ‘Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement’. Ieder uur biedt men er een gratis Muzikale Rondleiding aan, waar we gretig bij aansluiten. Met passie vertelt de gids de verhalen achter de mooie speeldozen, jukeboxen en pianola’s. Al die paradepaardjes spelen nog, meestal opwekkende deuntjes waar iedereen vrolijk van wordt. Je mag er verschillende draaiorgels uitproberen en kinderen kunnen in de plingplongzaal hun eigen speeldoosmuziek uittesten.
Naar museum Oude Amelisweerd met de fiets
Utrecht is dé fietsstad per uitstek. Dagelijks rijden er zo’n 100.000 fietsen van en naar de binnenstad. Omdat er ook in de omgeving van Utrecht heel wat burchten, forten en kastelen te bezoeken zijn, huren we een fiets om de omgeving te verkennen. Onze gids raadt ons het museum Oude Amelisweerd (MOA) aan, dat omschreven wordt als: ‘Een huis van kunst midden in de natuur’. De villa van een voormalige baron, die meer dan 1.500.000 bezoekers per jaar lokt, is prachtig gerestaureerd. Om de drie samenhangende kunstcollecties die er worden tentoongesteld volledig tot hun recht te laten komen, zijn de kamers volledig leeg. Oude Amelisweerd is vooral bekend voor zijn unieke Chinese en andere historische behangsels die goed bewaard en nagenoeg intact zijn gebleven. Lunchen doen we in het Landgoedcafé en restaurant van de Veldkeuken, dat gevestigd is in het prachtig gerestaureerd koetshuis. Je hebt er een ruime keuze tussen een mooi assortiment soepen, broodjes, salades en taarten. Alles is home-made met biologische producten van heel wat oude gewassen die ze zelf kweken in hun moestuin. Ooit zijn René en Juliette heel kleinschalig begonnen met een fietskarretje waar ze zelfgemaakte soep en belegde broodjes verkochten. Nu hebben ze 50 medewerkers
Het Rietveld Schröderhuis
Onze boeiend verblijf in Utrecht zit er helaas bijna op. Toch staat er nog een laatste punt op ons verlanglijstje: Een bezoek aan het Rietveld-Schröderhuis in de Prins-Hendriklaan buiten het centrum. Het huis dat de wereldberoemde Utrechtse architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld in opdracht van Truus Schröder in 1924 ontwierp, is zo baanbrekend en visionair dat het op de werelderfgoedlijst belandde en door de Unesco omschreven wordt als: “Een belangrijk icoon in de westerse architectuurgeschiedenis en een meesterwerk van menselijk scheppend vermogen”.
Na tachtig jaar oogt het huis moderner dan veel hedendaagse huizen. Het is er piepklein, maar toch duurt een rondleiding anderhalf uur omdat er zoveel opklapbare en verschuifbare elementen in de woonst zijn verwerkt bv een leeshoek wordt ‘s avonds omgetoverd tot een slaapkamer.
Praktische informatie
Hoe er naartoe?
– Met de wagen:
Utrecht ligt op een 180 km van Brussel, 120 km van Antwerpen en is dus gemakkelijk met de wagen te bereiken.
– Met de trein:
Vanuit Brussel bereik je Utrecht in 2u.05 met één overstap in Rotterdam.
Een biljet kopen kan op www.b-europe.com
Heel handig je print het thuis af of laadt het op via een ap
– Met de Flixbus:
Nog goedkoper is de Flixbus die je vanop het Astridplein in 1u.50 uur naar Utrecht brengt.
Overnachten
– Eye hotel:
Een viersterrenhotel in het midden van de stad in een historisch gebouw uit de 17de eeuw. De naam en de inrichting is vrij origineel. Overal liggen of hangen oude brillen en (oude) attributen en instrumenten van oogartsen. Hier was immers de oogkliniek van de bekende oogarts F.C. Donders.
Wijde Begijnestraat1-3 | eyehotel.nl
Eten en drinken
– Daens:
Een origineel adresje voor een drankje en snelle hap en je kan er meteen ook een nieuwe outfit aanschaffen.
Korte Minre Broederstraat 11-13 | daens.nl
– Vis en Meer:
Een heerlijk visrestaurant , gelegen in de drieharingstraat, de culinaire hoofdstraat van Utrecht.
Drieharingstraat| | visenmeer.nl
– Karel V:
Het restaurant van vijfsterrenhotel Karel V is het enige van Utrecht met een Michelin-ster. Maar er is ook een heel gezellige goedkopere brasserie aan verbonden;
Geertebolwerk 1, (ook ingang langs Springweg).
Www.karelv.nl