Praag, een prachtige stad die voor Wenen niet moet onderdoen, kennen de meeste globetrotters al. Maar zo bekend als Praag als stad is, zo onbekend is Tsjechië als land. Daarom trokken we op verkenning  naar steden die in schoonheid niet moeten onderdoen voor Praag. We bezochten er barokke paleizen, kastelen omringd door immense kasteeltuinen, prachtige kloosters en waanden ons permanent in een droomdecor.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes.

 

 

Tsjechië, een land met een bewogen geschiedenis

Omdat we zo weinig van Tsjechië afweten – het was immers lange tijd één van die mysterieuze Oostbloklanden achter het IJzeren Gordijn – duiken we eerst even in de geschiedenisboeken. Het minste wat je ervan kan zeggen, is dat het een gebied is met een heel bewogen geschiedenis. Ooit maakte het deel uit van het machtige Heilige Roomse Rijk dat door allerlei godsdienstoorlogen uiteenviel. Later kwam het gebied in de macht van de Habsburgers en maakte het deel uit van het grote Oostenrijk-Hongarije. Uit de periode dateren de vele paleizen, kastelen, kloosters en kerken waarvan er bijna 2000 werden gebouwd of verbouwd in barokke stijl. Na de Eerste Wereldoorlog sloegen de Tsjechen en de Slowaken de handen in elkaar en richtten de onafhankelijke republiek Tsjecho-Slowakije op. Dertig jaar later in 1948, na een communistische staatsgreep,  moesten ze hun democratisch bestel weer inruilen voor een communistische dictatuur. Met de Fluwelen  Revolutie in 1989 werd een eind gemaakt aan de alleenheerschappij van de communistische partij en de democratie hersteld. Adellijke families die gevlucht waren, namen opnieuw intrek in hun prachtige kastelen en paleizen. In 1993 werden Tsjechië en Slowakije twee afzonderlijke landen. Sinds 2004 behoren beide tot de Europese Unie. Dank zij Europese steun werden vele barokke relikwieën in sneltempo gerestaureerd. De eigenaars laten het grote publiek nu meegenieten van al hun cultuurschatten die van generatie op generatie werden gekoesterd.

 

Dobříš Castle, één van de mooiste kastelen van Tsjechië

Dobříš Castle is een van de beroemdste en mooiste kastelen in Tsjechië. Het ligt op amper 35 kilometer van Praag en is gemakkelijk met bus of trein te bereiken. Het indrukwekkende rococo-kasteel met een Franse tuin en een Engels park, is het stulpje van de schatrijke familie Colloredo-Mansfeld. Van 1942 tot 1945 werd het kasteel bezet door de nazi’s en nadien tot 1998 was het ‘Het Huis van de Schrijvers’. Vele beroemde schrijvers verbleven er in één van de 14 kamers die speciaal voor hen werd ingericht en waarvan enkelen nog steeds te bezoeken zijn. In 1998 werd het kasteel teruggegeven aan de rechtmatige erfgenamen. Telgen uit rijke families huren het kasteel en de tuinen af voor exuberante huwelijkspartijen. Maar ook de toerist en het gewone volk kunnen meegenieten van de rijk gedecoreerde zalen tijdens de vele concerten, optredens en festivals die er worden georganiseerd. Heel populair is het beroemde Wenceslav Fest waarop de gewone Tsjechen, die zich dan uitdossen in barokke klederdrachten, worden uitgenodigd om mee te feesten en te genieten van muziek, dans en optredens. Het kasteel en de tuinen zijn dagelijks te bezoeken en er is een leuk restaurant aan verbonden waar je lekker en goedkoop kunt eten.

 

Koninklijk logeren in kasteel Jemniště

 Wat is er romantischer dan logeren in een echt kasteel? Dat is mogelijk in het kasteel Jemniště, ook wel de barok parel van het centraal-Bohemen genoemd. Het kasteel is eigendom van de familie Sternberg, die de linkervleugel bewoont. De rest is te bezoeken en leent zich voor bruidsfeesten en evenementen. In een knusse taverne kan je genieten van heerlijke drankjes en lekkere toetjes. Je kan er in één van de drie suites logeren, waaronder een bruidssuite.

 

Ždár nad Sázavou met zijn wereldberoemde kapel

Meneer Kinský, telg van één van de oudste en belangrijkste adellijke Bohemische familie stond er op om ons persoonlijk te verwelkomen. Hij erfde een immens gebied, ooit eigendom van een groot Cisterciënzenklooster, van zijn over-overgrootmoeder. Nu is het een geliefde dagbestemming voor toeristen waar van alles te bezoeken en te beleven valt. Brengt eerst een bezoek aan het museum waar een audioguide je in verschillende talen de geschiedenis vertelt van het klooster, maar ook een beeld geeft van die tijd en hun kennis op het vlak van wetenschappen, wiskunde, astronomie, litteratuur...Na een wandeling doorhet prachtig domein met een panoramisch zicht op de streek, kom je aan de wereldberoemdeSt.John of Nepomuk bedevaartkerkdat in 1994 UNESCO- Werelderfgoed werd.Het is een indrukwekkend kerkelijk monument in barok-gotische stijl dat in het begin van de 18e eeuw gebouwd werd ter ere van de Tsjechische martelaar. De bekende architect Jan Blasius Santini koos het symbool van de vijfpuntige ster, die terug te vinden is in de plattegrond van de kerk, maar ook in het interieur met vijf kapellen en vijf altaren. De bedevaartkerk vormde een onderdeel van het cisterciënzer klooster, dat later werd omgebouwd tot een kasteel en waar nu enkele musea zijn ondergebracht. Wat verderop is er een leuke tearoom gespecialiseerd in ijscrème en drankjes gemaakt met één van de vele kruidensiropen.

 

Kroměříž een levend filmdecor

De volgende dag trekken we naar Kroměříž, dat als decor diende voor heel wat filmen waaronder Amadeus. Midden de stad staat het majestueuze kasteel van de aartsbisschop, een UNESCO-werelderfgoed van een ongeziene pracht. Onvoorstelbaar met welke rijkdommen de kerk zich toen omringde: Veertig immense zalen met kristallen lusters, het allerfijnste parket, muurschilderingen, gouden ornamenten... De tuin er rond is nu een landschapspark met visvijvers, waterstromen, romantische bouwwerken en zeldzame bomen. In een van die gebouwen vind je een kopie van de Foucault Pendulum van Parijs. Uniek in de wereld en eveneens beschermd als UNESCO- Werelderfgoed zijn de bloementuinen uitgewerkt in een unieke barokke tuinarchitectuur. Ze werden midden de 17de eeuw ontworpen door een Italiaanse architect en zijn een van de enige tuinen die sindsdien onveranderd bleven. Zeventien tuinmannen werken er het jaar door om ze in alle seizoenen te laten schitteren.

 

Oloumoc : Klein Praag maar zonder toeristen

Volgens Lonely Planet is niet Praag, maar Oloumoc de mooiste stad van Tsjechië. De binnenstad barst van de indrukwekkende bouwwerken, barokarchitectuur, mooi opgezette pleinen en fonteinen. Daarnaast zijn er veel musea, theaters, clubs en de stad dient als decor voor verschillende evenementen en festivals. De Horní Náměstí is na Staroměstské Náměstí in Praag het mooiste plein in Tsjechië. Ook hier is er een astronomische klok in een nis van het stadhuis. Het opmerkelijkste bouwwerk is de zandstenen drievuldigheidszuil, die als een van de eerste monumenten in Tsjechië op de UNESCO – wereld erfgoedlijst belandde omwille van zijn grote complexiteit, gesofistikeerde sculpturen en versieringen die geen gelijke heeft in de wereld. Met zijn 32 meter hoogte is ze de hoogste baroksculptuur in centraal Europa. Hoewel het geen pestzuil is, startte de bouw ervan in 1717 toen de pestgolf, die de regio teisterde, voorbij was. Het duurde zevenendertig jaar vooraleer de bouw, waaraan enkel de inwoners van Oloumouc aan meewerkten, af was. Niemand weet of er binnenin al of niet een kapel is. In de St. Mauritiuskerk uit de 15de eeuw, waarvan de zuidelijke toren dienst doet als uitkijktoren van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over Olomouc, staat het grootste kerkorgel van Centraal Europa. De Kathedraal van St- Wencelasis is de hoogste van Moravië en de tweede hoogste van de Tsjechische republiek.

 

Kutná Hora, de zilverstad

Ooit wedijverde Kutná met Praag om de hoofdstad van Tsjechië te worden. De stad dankt haar rijkdom aan een zilvermijn 500 meter onder de grond. Op een lederen schort schoof de mijnwerker naar beneden om het zware labeurwerk te verrichten. Meer geluk hadden de muntkloppers want die verdiende op één dag het maandloon van een mijnwerker. In het museum, waar de oudste Tsjechische munten te zien zijn, kan je als toerist aan de lijve ervaren dat een zilveren munt kloppen met een loodzware hamer ook geen sinecure was. De geldmakers moesten strikte wetten naleven die bijna 500 jaar lang  onveranderd bleven. Hier werd de Koninklijke Luntwaar dePrager Groschen geslagen, een munt die in heel Europa hoog aangeschreven stond.

Drinkwater was een probleem want het was vergiftigd door het zilver in de grond en moest van ver worden aangebracht. Het werd verzameld in een groot waterreservoir die voorzien was van heel wat pompen en die nog altijd in het stadscentrum staat.

Schrik om je dagelijks lekker biertje te moeten missen? Geen probleem, Tsjechië is het bierland bij uitstek, zelfs in hun wellness toestanden wordt bier gebruikt om in te baden. Verslaafd aan chocolade? In Kutná vonden we een klein chocolademuseum waar ze chocolade verkopen die reeds menig internationale prijzen kreeg en waar je de allerlekkerste chocolademelk kunt drinken.

 

Meer informatie

www.czechtourism.com

www.kromeriz.eu

www.tourism.olomouc.eu

www.middleczech.cz/en