In de Kunsthal Helmond, net over de Belgische grens, loopt er tot en met 4 maart een internationale tentoonstelling over het werk van Constant Meunier (1831-1905), één van de grootste Belgische beeldhouwer en schilder, onder het motto  ‘Ode aan de arbeider’. Ook werken van tijdgenoten komen er aan bod.

 

Klik hier voor meer foto’s.

 

De Rodin van België

 

Tot ongeveer zijn vijftigste levensjaar was Constant Meunier één van de vele kunstenaars die zijn brood verdiende met schilderijen over historische en religieuze thema’s. Tijdens het maken van enkele illustraties voor tijdschriftartikelen over het harde leven van de Belgische mijnwerkers, ontdekte Meunier de Belgische mijnstreek. Hij werd er zo door aangegrepen dat hij besloot om nog enkel mijnwerkers en industriearbeiders te schilderen én te beeldhouwen. De ‘Rodin van België’ zoals hij wordt genoemd, was een echte trendsetter. Veel kunstenaars, niet alleen in Europa maar ook in de Verenigde Staten, volgden zijn voorbeeld.

 

De arbeider verheerlijkt als een koning

 

In die tijd werden er alleen beelden gemaakt van koningen, wetenschappers, grote kunstenaars of oorlogshelden. Constant Meunier maakt als eerste levensgrote bronzen sculpturen van arbeid(st)ers: De Kolenraapster, de ploeger, de buildrager… De tentoonstelling, waar ook werken te zien zijn van andere Belgische en Nederlandse kunstenaars zoals Jan en Charley Toorop, Herman Heijenbrock, Eugeen Van Mieghem, Charles Octave Levy .. geven een heel mooi tijdsbeeld weer van de arbeids-  en levensomstandigheden, hoofdzakelijk in België en Nederland, eind  negentiende en begin twintigste eeuw.

In een speciale filmzaal worden films en documentaires vertoond , die een beeld geven van de werk- en leefomstandigheden van de mijnwerkers in de Borinage zoals Misère au Borinage (1934) van Joris Ivens.

 

Goed bereikbaar

 

De Kunsthal in Helmond ligt net over de Belgische grens, is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers en goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Het station Helmond ligt op 10 minuten wandelen van de Kunsthal (Frans Joseph van Thielpark 7).

Wie er een daguitstap wil van maken, combineer het met een bezoek aan het kasteel Helmond dat ook volledig is aangepast voor rolstoelgebruikers.

 

Meer informatie www.museumhelmond.nl