De lekkerste en meest innovatieve streek van Nederland blijft verrassen

 

Zit er iets het water van Noord-Brabant of in de genen van de Bosschenaar dat het creatief en innovatief talent aanwakkert? Telkens weer word ik er verrast door ondernemers die ‘out of the box’ denken. De toeristische dienst speelt daar dankbaar op in zodat elke trip in die regio een beleving is.

 

Klik hier voor de fotoserie van Miet Waes.

 

Maak kennis met het oerrund Tauros in Keent

De strijd tegen het water blijft een permanente uitdaging in Nederland. Doordat men de Maas de baas wilde blijven, werd de oude Maasarm opnieuw uitgegraven om te zorgen dat de rivier haar water kwijt kan bij hoge waterstanden. Zo ontstond Keent, een nieuw natuurgebied van 320 hectare, dat grotendeels in de gemeente Oss ligt. Taurossen verhinderen dat een groot deel hiervan niet dicht groeit met struiken en bomen. Het begroeide gedeelte is dan weer een paradijs voor veel vogelsoorten vlinders en insecten. Het is een uniek natuurgebied om met de fiets of te voet te verkennen en kennis te maken met de prachtige Taurossen, het meest verwant met het oerrund. Nieuwsgierig geworden, stoppen we aan ‘Het Brabants Landschap en Stichting Taurus’ waar we in een expositie op de benedenverdieping alles te weten komen over de geschiedenis van het oerrund. Oscar Campana, een telg van de vierde generatie van een Peruaanse familie die Taurossen kweekt, leidt ons graag rond en vertelt gepassioneerd en voltrots over zijn Taurossen. Benieuwd hoe zo’n oerrund smaakt? dan moet je naar het sterrenrestaurant Versaen in Ravenstein. Het proevertje dat ze ons aanbieden, smaakt alvast naar meer. Maar je kan ook via internet een pakket diepgevroren Taurossen vlees bestellen en zo de smaak beleven van vlees uit de tijd van toen.

 

De Verspillingsfabriek: Hoe Nederlandse zuinigheid uitgroeide tot een successtory

Jaarlijks wordt er wereldwijd voor minstens 5 miljard euro aan voedsel weggegooid, een doorn in het oog van zuinige en milieubewuste Nederlanders. Dat bracht Bob Hutten, een groot cateraar in Meierstad, op het idee om een soepfabriek op te richten, om de verspilde verse groenten en kruiden die bij het versnijden overblijven, te verwerken in lekkere soepen. Maar het bleef niet bij soepen. Ook andere verspilde voeding zoals fruit, zuivel en kaas... worden tot nieuwe producten verwerkt. Studenten die werken aan innovatieve oplossingen om alle mogelijke verspillingen tegen te gaan, krijgen hier een podium. Onder het motto: ‘Wij verspillen niets, geen groente, geen fruit en zeker geen mensen’, worden er mensen, die op de klassieke arbeidsmarkt geen kansen krijgen, tewerkgesteld. En dat het er vrolijk aan toe gaat, zien we bij een bezoekers-rondleiding achter de schermen waarbij ze vertellen over hun behaalde doelen en ambities voor de toekomst.

 

De Noordkade: Industrieel erfgoed wordt speeltuin voor creatievelingen

Wie een staaltje van coöperatief denken en samenwerking wil zien, moet de Noordkade bezoeken, The place to be voor jong en oud. Nochtans toen Stefan van den Ven tien jaar geleden het vervallen industrieel complex in Veghel opkocht en wilde vrijwaren voor de toekomst, verklaarde iedereen hem gek. De graansilo’s, het veevoederfabriek en de oude gebouwen werden met veel smaak en creativiteit omgevormd tot een multifunctionele en geliefde ontspanningsoord met theater, muziekopvoeringen, film, dans... In een café, waar de oude toestellen van het veevoederfabriek als relikwieën worden bewaard, zijn er gratiese muziekoptredens en evenementen. Voor de lekkerbekken is er de proeffabriek met creatieve handelaars zoals de koffieshop van Mark van Berkel, die in geuren en kleuren zijn zelf gemalen koffie aanprijst. In Hello Bier vind je dan weer meer dan 1500 verschillende bieren. Een chocoladefabriek organiseert workshops waar je chocolade leert maken. In een artisanale distellery vind je lekkere zelfgestookte donkere limoencello. Vanuit het motto ‘Van dichtbij verrijkt met een wereldse touch’, word je op de hoogste verdieping in het restaurant Sillyfox verwend door Chef Joppe Sprinkhuizen, die in 2021 werd verkozen tot Jeune Restaurateur van Nederland. Laat je verrassen door zijn originele combinaties en verwerkingen, goed voor een vermelding in de Guide Michelin en 14 punten in de Gault Millau.

 

De Bossche bol icoon van de stad

In 1938 creëerde Jan de Groot de sjekladebol, een grote chocoladesoes gevuld met pure slagroom. Het groeide uit tot een hype en dat bracht burgemeester Van Lanschot op het idee hem om te dopen tot Bossche bol. Sindsdien is hij zowat het uitgangsbord van de stad geworden. Wie Den Bosch bezoekt, moet er een Bossche bol eten ook al moet je daarvoor je volgende maaltijd, met een equivalent aan calorieën, skippen. En Den Bosch zou Den Bosch niet zijn, moest niet één of andere creatieveling er een (toeristische) attractie van maken. Zo kan je in Bakkerij Royal in een workshop leren hoe je échte Bossche bollen moet maken. Een ludieke one-manshow over de historie van de Bossche bol krijg je er gratis bij. Geen mysterieus gedoe over bakkersgeheimen, maar pure ingrediënten van de beste kwaliteit: 100% pure Belgische Callebaut chocolade en verse slagroom van het hoogste vetgehalte. Je kan er een zelfpakketje kopen of bij warm weer het Bosch ijsje proeven. Te gek is de Bossche bol tour, die je niet alleen langs bakkers die Bossche bollen verkopen of verkocht hebben leiden, de Barrique waar je een likeur vindt met de smaak van een Bossche bol, maar ook winkels met sokken en onderbroeken met Bossche bollen op.

 

Smikkelen en smullen maar

Vergeet je dieet want een culinaire wandeling in Den Bossch verleid je permanent en prikkelt al je smaakpapillen. Snoeperij Tum Tum, een walhalla voor de zoetekauw, katapulteert je naar je kinderjaren. Hier vind je zomaar eventjes 400 soorten snoep, ook oude snoepsoorten die je nergens anders nog vindt. Barrique is dan weer een uitzonderlijke delicatessenzaak met een enorme keuze aan excellente wijnen, azijnen, olijfolies, grappa’s en vers getapte likeuren. Een ‘truffel experience’ onthult al zijn geheimen in het breed assortiment aan producten waarin de truffel centraal staat. De artisanale brouwerij Kolleke, gevestigd in Bar le Duc met bistro en café, begonnen als een hobby, groeide uit tot de tweede grootste brouwerij in 's-Hertogenbosch. Ze brouwen er 5 vaste en 8 seizoensgebonden bieren en verwerken die ook in allerlei delicatessen zoals eigen bierkaas, bierbrood en bitterballen.

 

In Berne zeggen ze geen ‘schol’, maar ‘vier het leven’

Dat de Bosschenaars meer dan andere Nederlanders Bourgondiërs zijn, merken we opnieuw bij een bezoek aan Berne, de oudste abdij van Nederland waar nog steeds een 13-tal Norbertijnen wonen. Sinds 2015 wordt door ‘De Stichting Bern’ abdijbier gebrouwen in een bevriende abdij omdat hun oude brouwhuis werd afgebroken. Dagelijks wordt er om 14 uur een rondleiding in de abdij gegeven, die start vanuit het bierlokaal met een film waarin alle stappen van het brouwproces worden uitgelegd. Uiteraard eindigt de rondleiding, onder het motto ‘vier het leven’, met de degustatie van de Berne Abdijbieren: Norbertijn Blond, Prior Dubbel, Abt Tripel en Witheren wit.

 

De Bossche whisky is de meest duurzame ter wereld

Een volgende leuke ontdekking is een bezoek aan de Heische Hoeve. Wat ooit een varkensboerderij was, is nu een groot domein met o.a. een camping, een café, een restaurant, een boerderijwinkel met eigen streekproducten, een whiskystokerij waar de Bus Whisky wordt gestookt...Een attractie op zich is een rondleiding met Dennis, de eigenaar. Hij is niet alleen een echte stand-up comedian, maar ook een ondernemer ‘Pur sang’, die nooit bij de pakken blijft zitten en steeds nieuwe uitdagingen aangaat: kersenteelt, theeplantage, koffiebranderij, wijngaard, bierbrouwerij, voedselbos, mosterdfabriek, forellenvijver, olijfboomgaard om uiteindelijk bij zijn ultieme passie te belanden: whisky. Zijn doel is om met zijn bedrijf 100% duurzaam te zijn. Zo bakt hij met het restproduct biernostel brood, maakt er granola van en zijn laatste uitvinding is bierbostelbeton. Door het toevoegen van kalk aan bierbostel ontstaat een duurzame betonsoort, die tijdens het uitharden CO2 opneemt.

 

Stijlvol Dineren in Huize Haanwijk

Wil je een uitzonderlijke avond beleven ? dan moet je je in Huize Haanwijk culinair laten verrassen door Mieke Lens. Een Chef kok, afgestudeerd aan de prestigieuze hotelschool Koksijde in België. Na lang zoeken, vond ze de ideale locatie voor haar restaurant in een karaktervol kasteel van 1649 midden het groen. Elk van de drie kamers op de gelijkvloers hebben een eigen kleur en stijl passend bij het gebouw. Hier organiseert Mieke haar privaat diners onder het motto ‘Eten onder elkaar’ omdat veel gasten het fijn vinden om zonder vreemden lekker onder elkaar te genieten van culinaire hoogstandjes. Mieke experimenteert graag in haar grote keuken, die ze haar atelier noemt. Vaak maakt ze iets met ingrediënten, die ze in het omliggend bos gesprokkeld heeft zoals de ‘Hen of the woods’, een wilde paddenstoel die naar kip smaakt. “Ik hou ervan iets te maken waardoor de mensen echt verrast zijn. Ik vind koken zalig, het geeft me rust”, zegt een begeesterde chef kok die duurzaamheid eveneens in het vaandel draagt en bij voorkeur met seizoensgebonden en biologische ingrediënten werkt.

 

In het groen verpozen in het land van Kien

Even de benen strekken doen we in het Land van Kien, twee eeuwen geleden opgericht door Jacob Kien als een ontspanningsplek waar mensen zich na het werk konden uitleven en tot rust komen. Na jaren van verwaarlozing komt die droom terug tot leven onder het motto: ‘Zelfvoorzienend, duurzaam en circulair’. Er is voor elk wat wils: Een grote pluktuin, een kinderboerderij, een taverne en een grote vijver waar je kan peddelen en bootje varen. Via het waagpad kan je op verkenning gaan door het water en er bestaan plannen voor een watermoestuin. Land van Kien wordt hoofdzakelijk gerund door vrijwilligers, ‘De helden van Kien’. Ook mensen die niet terecht kunnen in het normale arbeidscircuit kunnen hier hun talenten etaleren.

 

Wilhelminapark: De eerste herenboerderij in Nederland

Als afsluiter bezoeken we de Herenboerderij Wilhelminapark, een coöperatie waarvan de meeste leden uit de regio Boxtel en omgeving komen. Het idee is vrij eenvoudig: samen een stuk landbouwgrond kopen en leven van de opbrengsten. Het vergt echter heel wat passie, doorzettingsvermogen en organisatietalent om die droom waar te maken, weer een kolfje naar de hand van de Noord-Brabander. Het Wilhelminapark, 20 hectare grond groot, was ooit eigendom van de rijke advocatenfamilie Margraff, maar mocht enkel gebruikt worden voor een duurzaam project. 327 mensen die elk €2000 betaalden zijn nu mede-eigenaar van een gemengd landbouwbedrijf met koeien, varkens, kippen, groenten en fruit. Een boer en een halftijdse helper zijn aangesteld voor de dagelijkse werkzaamheden, de rest wordt gedaan door vrijwilligers. Elke week kunnen de herenboeren aan een zacht prijsje hun besteld pakketje groenten, fruit en vlees komen afhalen. Onder het motto ‘samen duurzaam voedsel produceren’, worden de regels van biologische teelt strikt toegepast. Wilhelmina park was de eerste herenboerderij in Nederland, maar ondertussen inspireerden ze 13 anderen. Regelmatig worden er rondleidingen gegeven. Het is het zoveelste project in de regio dat bulkt van creativiteit, ondernemingstalent en duurzaamheid. Benieuwd wat ze de volgende keer voor ons weer in petto zullen hebben want blijkbaar is er ook een kamelenmelkerij, die we wegens een coronabesmetting niet konden bezoeken en een boer die overschakelde op waterbuffels. Redenen genoeg om terug te komen.

 

Praktische info

 

Algemeen

 

www.denboschregion.nl

-

Slapen

Fletcher hotel: Ligt aan de Rosmalense plas op slechts 10 minuten rijden van het centrum.

www.fletcherhotelshertogenbosch.nl

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel: +31 73 521 9159

Klooster hotel de Soete Moeder: Een gerenoveerd klooster in het centrum van Den Bosch.

Www.desoetemoeder.nl

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel: +31(0)73 20408840

Eten

Bar Le Duc: Voor een snack kan je terecht in Bar le Duc verbonden aan de artisanale brouwerij Het Kolleke

www.cafebarleduc.nl

Tel: +31(0) 73 613 6915

Sillyfox in de Noordkaap

www.jre.eu/sillyfox

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel: +31 (0)413 78 21 82

Huize Haanwijk:

www.meal.nu

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel: 31 (0)6 306 44 300

De Barones: Gelegen in het koetshuis van Kasteel Heeswijk. Je kan er terecht voor een drankje, hapje, snack of volwaardige maaltijd.

www.kasteelheeswijk.nl

Tel: Tel: +31 (0)413 29 20 24 (kasteel)