Nu meer en meer mensen omwille van de veiligheid Turkije en Tunesië mijden, zijn de Griekse eilanden meer dan hot. Wie naast zon en zee ook van gevarieerde landschappen en cultuurschatten houdt, is Rhodos –  de voormalige poort tot de antieke beschaving –  alvast een topper.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes.

 

Rhodos-stad: Flaneren in een middeleeuws decor

 

We starten onze ontdekkingstocht in het noordelijkste puntje van het eiland met een bezoek aan de indrukwekkende hoofdstad Rhodos, terecht geklasseerd als Werelderfgoed. De oude binnenstad, omringd door een vier km lange muur met verrassende doorkijkjes en oude steegjes, werd in de middeleeuwen als een versterkte stad gebouwd door de Ridders van de Heilige Johannes. Er wonen nog altijd zo’n 3000 mensen en de wirwar van straatjes en steegjes geven onderdak aan talloze winkeltjes, restaurants en cafés. Het is er heerlijk wandelen en verdwalen in de labyrint van steegjes, schaduwrijke pleintjes en doorsteekstraatjes. Op het hoogste punt ligt het monumentale Paleis van Grootmeester van de orde, een soort versterkte burcht met hoge ronde torens en dikke muren. De vloeren zijn versierd met prachtige mozaïeken uit de Hellenistische en Romeinse periode. Vandaar dalen we af naar de nabijgelegen haven en bewonderen er de kolossale cruiseschepen. Nadien flaneren we door de jachthaven en de oude haven Mandraki. Bij de ingang hiervan stond ooit het 32m hoge beeld van de ‘Kolossus’ – één van de zeven wereldwonderen – die wijdbeens de toegang tot de oude haven zou hebben bewaakt. In de nieuwe stad tegenover de Mandraki-haven bruist het van leven in de talrijke restaurants, discotheken en cafés. Een heerlijke avondmaal op het terras van restaurant Ronda met zicht op zee, is een goede keuze om de dag af te sluiten. 

 

De archeologische site Kamiros

 

Rhodos is maar een kleine 80 km lang en 38 km breed. Wie geïnteresseerd is in haar geschiedenis en cultuur kan dus in een paar dagen tijd de voornaamste sites bezoeken. Na Rhodos-stad verkennen we de Westkust. De noordelijke helft is vrij toeristisch, maar hoe zuidelijker we afzakken hoe rustiger en mooier het wordt. We gaan er op zoek naar de ruïnes van Kamiros, die in de Griekse oudheid samen met Ialyssos en Lindos, één van de drie belangrijke steden op Rhodos was. Als gevolg van enkele grote aardbevingen werd Kamiros volledig verwoest en bedolven. Toen in de jaren twintig het bestaan ervan toevallig werd ontdekt, groeide het uit tot het walhalla van de archeologen. De stad, gebouwd op een berg en omringd door wijngaarden, was voorzien van heel wat luxe zoals waterleidingen en badhuizen. De huizen waren gebouwd in atriumstijl en i.p.v. ramen gebruikten ze het vel van een jong schaap. Ze beschikten trouwens over heel wat know how. Toen ze ontdekten dat de loden buizen het water vergiftigden, vervingen ze die door keramieken.  Drie vierde van wat hier werd opgegraven, staat in het Archeologisch Museum of Rhodos. Vanop de ruïnes genieten we van een prachtig zicht op de zee en Turkije, die slechts 23 km hiervandaan ligt.

Na een ritje door een bosrijk landschap ligt, in de Middle of Nowhere op de Profhet Elisaberg naast een Byzantijns klooster, het legendarische Elafos hotel, dat in 1929 gebouwd werd voor de happy few. Het hotel werd volledig gerestaureerd met respect voor de sfeer van weleer en is een uitgelezen plek voor wie van rust en wandelen houdt. In de omgeving zijn er meer dan 50 km wandelpaden, die langs rotsen en over grote boomwortels gaan terwijl je onderweg heel wat wilde bloemen kunt spotten. Tegenover het hotel ligt de taverne Elafaki. Zowel het interieur als de gerechten die ze klaarmaken in hun traditionele houten ovens brengen je in de sfeer van het Rhodos van weleer.

 

De witte stad Lindos

 

De derde dag trekken we naar Lindos, de belangrijkste toeristische site van het eiland. Wanneer we van ver de vele witte huisjes, die tegen de bergflank opklimmen, zien opdoemen begrijpen we waarom Lindos ‘de witte stad’ wordt genoemd. Op een 116meter hoge heuvel ligt de wereldberoemde acropolis, in de middeleeuwen herbouwd tot een ridderkasteel en de tempel van de godin Athina Lindia, die er in de oudheid werd vereerd. Die eeuwenoude kunstschatten worden goed beschermd. Bouwkundig mag er niks aan de stad worden veranderd, grote hotels worden verbannen en ook de toeristenbussen mogen de stad niet in. Een shuttle brengt ons tot in de stadskern waar we ons klaarmaken voor de stevige klim naar de top. Ook al is het al oktober, zonnecrème, een zonnepet en een flesje water zijn geen overbodige luxe. Terecht raadde het hotelpersoneel ons aan om goede schoenen aan te trekken want het plaveisel is erg steil en glad. Afgeschrikt? Doe dan zoals enkele ouderen in de groep en huurt een ezeltje. Genietend van de smalle steegjes, oude huizen, een kerkje, winkeltjes en de vele verkopers die er hun waren aanbieden, trekken we  langzaam naar boven.  De laatste klim naar de poort die toegang biedt tot het kasteel en de archeologische  site is het steilst. Brede trappen leiden naar wat overblijft van de tempel, die in de 4de eeuw door een aardbeving werden verwoest. Hier werden offers gebracht aan de godin van de wijsheid. De beloning en voldoening na de vermoeiende klim is enorm. Vanop het grote plein op de Acropolis genieten we van de mooie galerij met twintig indrukwekkende Dorische zuilen en het adembenemend zicht op de baai van Lindos en de twee natuurlijke havens.

 

Luieren in  Prasonisi

 

Na die leerrijke archeologische sites snakken we naar wat strand- en zeeplezier. Daarom trekken we de laatste dag naar Prasonisi, het zuidelijkste punt van het eiland, één van de absolute toppers in Rhodos en een paradijs voor kite- en windsurfers. Prasonisi is een schiereiland met links de golven van de Egeïsche Zee en rechts het kalme water van de Middellandse Zee. Dat zorgt voor een vreemde ervaring: links zie je surfers vechtend tegen windstoten die hen boven het water uittillen en rechts een groot strand en een rimpelloze zee. Onze keuze is vlug gemaakt: zwemmen in het kalme water van de middellandse zee.

 

Rhodos voor de lekkerbekken

 

Melekouni

 

 

Generatieslang worden de genodigden op bruiloften en doopvieringen getrakteerd op Melekouni’s, de bekendste zoetigheid in Rhodos. De koekjes, waarmee de hotels graag hun gasten verwelkomen, zijn gemaakt met o.m. thymhoning, sesamzaadjes, amandelnoten en de schil van een citroen of sinaasappel. Hoe je ze moet maken, zie je bij Nikos Melissourgos die niet alleen de grootste producent is van deze koekjes, maar die ook een heel interessant bijenmuseum (op 5 km van de luchthaven) heeft opgericht. In het aanpalend winkeltje kan je niet alleen alle variaties van melekouni’s kopen, maar ook allerlei producten gemaakt van de beste honingsoorten.

Www.mel.gr

 

 

Lekkere Rhodose wijnen

 

 

Rhodos produceert enkele heel lekkere wijnen. Geïnteresseerd? Bezoek dan zeker Emery Winery in Embonas, gekend als één van de grootste producenten van kwaliteitswijnen in Griekenland. Het begon heel kleinschalig in 1923 en is reeds drie generaties in handen van dezelfde familie.

Www.emery.gr

 

 

Souma

 

 

Souma is een lokale drank in de Sianna streek, te vergelijken met ouzo en raki, maar gemaakt met vijgen. Kleine, ambachtelijke bedrijfjes, produceren er de souma en verkopen die in flessen zonder etiket op.

 

 

Tzatziki

 

 

De Griekse yoghurt is met geen andere te vergelijken. Proef zeker eens Tzatziki, dat is yoghurt met komkommer en knoflook.

 

 

Praktisch

 

 

– Waar gelegen?

 

 

Rhodos ligt aan de zuidoostelijke rand van Griekenland kortbij de Turkse kust. Het is een van de vele eilanden in de Egeïsche Zee en behoort tot de eilandengroep van de Dodekanesos.

 

 

Hoe er naartoe?

 

 

Met TUI fly

Tijdens het zomerseizoen biedt de luchtvaartmaatschappij TUI fly vluchten naar Rhodos aan vanaf    Brussel, Charleroi, Luik en Oostende

Prijs: Vanaf 29 tot 90 euro per traject, inclusief alle belastingen

 

 www.tuifly.be

 

 

Logeren in Best Western

Omdat de tarieven van de vluchten van TUI fly vaak heel goedkoop zijn, vertrekken de vliegtuigen soms heel vroeg in de ochtend.

Ons vliegtuig vertrok om 6u.30 vanop Charleroi Airport.

Om toch te kunnen genieten van wat nachtrust boekten we een kamer in Hotel Best western Plus Aero44 in Gosselies op 5 min. rijden van de luchthaven. Er is een shuttle vanaf 3,5 euro per rit per persoon

 

www.aero44hotel.com

 

 

– All-in vakanties met TUI

 

We logeerden in het Atlantica Aegean Blue ***** in Kolymbia, een all-inclusieve Family Life hotel van TUI. De hotels met dit label beschikken over ruime en comfortabele kamers en organiseren tal van animaties voor klein en groot met afzonderlijke clubs voor kinderen volgens leeftijd en een specifieke ruimte voor tieners. Voor de ouders is er diverse sportinfrastructuur en wellness. Er zijn verschillende zwembaden, restaurants met menu’s à la carte maar ook een kinderbuffet.

Om dit label te bekomen, moet het hotel beantwoorden aan een reeks voorwaarden die door de internationale toerismegroep TUI zijn vastgelegd. Tui werkt al 25 jaar samen met de Cypriotische hotelketen Atlantica.

Info en boekingen in de reisagentschappen

 

www.tui.be

 

 

– 5x lekker eten

Restaurant

 

RONDA

 

 

Gelegen aan de oude haven Mandraki van Rhodos-stad

Sfeervol restaurant, mooi terras met zicht op zee. Bieden eigentijdse versies van traditionele     gerechten aan.

 

Www.ronda.gr

 

 

Restaurant Elafaki

 

 

Een traditionele taverne gelegen tegenover Hotel Elafos.

 

www.elafoshotel.gr

 

 

Restaurant Blue Bay

 

 

Atlantica Imperial Resort en Spa in Kolymbias

Gastronomisch restaurant, dat ambieert om sterrenrestaurant te worden.

Van ons krijgt die alvast een ster

 

 

Restaurant Mavrikos in Lindos

 

 

Zoals in alle drukke toeristische sites is het vaak zoeken naar een kwalitatief goed restaurant.

In Mavrikos krijg je gegarandeerd een (h)eerlijke regionale keuken

 

www.facebook.com/MavrikosRestaurantLindos

 

 

Restaurant Kiotariin hotel Miralouna

 

 

Eten op het strand aan de Kiotari-bay kort bij de zee is een aparte ervaring

 

 

 

– Info over Griekenland

 

 

Nationaal Grieks Verkeersbureau

 

www.grieksverkeersbureau.nl