Met de start van het nieuwe schooljaar worden al regelingen getroffen voor de opvang tijdens de herfstvakantie. Ook als de school omwille van een pedagogische studiedag gesloten is, klinkt SOS omaopa. Het najaar, met zijn vaak mooie herfstdagen is ideaal om op wereldreis te gaan in het Mechels dierenpark. Naast exotische en andere dieren spotten, kan je er ook op avonturenreis gaan met vlotten, prauwen of in de kruin van een boom klimmen.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen en Miet Waes.

 

De roots van ZOO Planckendael

Waarschijnlijk was Planckendael een Romeinse nederzetting in een waterrijk gebied. De naam van het landgoed en het Rococo-kasteel dateren van 1780. ZOO Antwerpse kocht het domein in 1956 als een verzorging- en bejaardentehuis voor dieren. Sinds 1985 is het echter een volwaardig, modern wandelpark met grote dierenverblijven en de perfecte aanvulling van de stadszoo nabij het centraal station in Antwerpen. ZOO Planckendael groeide uit tot een toeristische trekpleister, die jong en oud boeit.

 

Het dierenpark

Het dierenpark is ingedeeld in continenten, die je via een wandelroute kunt volgen. Vijf lussen vertrekken en eindigen allemaal vanuit een centraal punt bij de ingang. Om te vermijden dat sommige bedreigde diersoorten volledig van de aardbol zouden verdwijnen en ook omdat dierentuinen geen dieren meer uit de natuur mogen halen, worden er speciale kweekprogramma's opgezet. Per werelddeel is er een ambassadeur, een dier dat in het wild met uitsterven is bedreigd. De bekendste is ongetwijfeld de Aziatische olifant. Sedert 2012 , na de geboorte van Kai Mook in de Zoo van Antwerpen, kregen ze in ZOO Planckendael een nieuw super-de-luxe verblijf en en startte het kweekprogramma K-groeiplan.

 

Dierenpopulatie breidt uit

De tijd dat Planckendael een verzorgings- en bejaardentehuis was voor dieren uit Antwerpen is al heel lang verleden tijd. Elk jaar komen er nieuwe dieren bij. Enkele jaren geleden kregen reuzenmiereneters, een bedreigd dierensoort, er hun nieuwe thuis en werd er een internationaal kweekprogramma opgestart. Een glazen wand in één van hun binnenverblijven zorgt ervoor dat ze permanent zichtbaar zijn. In het buitenverblijf is een termietenheuvel gebouwd met kijkgaten zodat je hen pap kan zien likken met hun lange en dunne tong.

 

Lori's voederen in het Aziatisch regenwoud

Natuurgetrouwe imitaties van de biotopen waarin de dieren leven, maken de hedendaagse zoo's steeds attractiever. Sinds 2006 herbergt een immense serre in Planckendael een stukje Aziatisch regenwoud met een compleet jungledorp en indrukwekkende waterval. De tempelruïne en nagenoeg alle planten komen echt uit Azië. Het is een levensechte 3D-revelatie, aangevuld met geur en geluid. Computerconsoles geven antwoorden aan leergierige bezoekertjes. De lori's, kleine en kleurrijke papegaaitjes mag je zelf voederen. Er staat een voederautomaat waar je voor 2 euro een potje nectar koopt. Laat de lori zelf op je komen zitten, raak hem niet aan en houd hem dan je potje voor.

 

Dichter bij de dieren

Een uitkijkpunt in de vorm van een groot nest dat je via een houten loopbrug of een granieten trap bereikt, geeft je een panoramazicht over de prairie van bizons en wapiti’s. Wanneer je in de indianentipi’s kruipt, zorgt een glazen wand voor rechtstreeks oogcontact met de bewoners. De neusberen kunnen op wandel over de grenzen van hun perk heen. Een omgevallen boomstam vormt hun weg naar de bomen, boven de hoofden van de bezoekers. De mara’s of Patagonische hazen verhuisden naar een nieuw verblijf waar het bezoekerspad doorloopt.

 

Wandelen tussen de pinguïns

Hét succesnummer zijn de humboldtpinguïns, het paradepaardje van het continent Amerika, waar je als bezoeker gewoon door hun verblijf mag wandelen. Op vaste tijdstippen in de voor- en namiddag maken ze een wandelingetje over het bezoekerspad. Als een soort rattenvangers van Hamelen waggelen ze achter de verzorgers met hun visemmer aan tot aan hun voederplek. De verzorgers geven dan leuke en actuele info over deze grappige dieren en kinderen mogen al eens zelf een visje geven.

 

ZOO Planckendael, zoveel meer dan een dierenpark

Wat ZOO Planckendael zo attractief maakt, is dat naast dieren spotten er ook heel wat avonturen te beleven vallen: Tussen de bomen wandelen, met een vlot of prauw de rivier oversteken, wankele touwbruggen trotseren... of gewoon zich uitleven in één van de speeltuinen, strategisch gelegen zodat de oma's en opa's even op adem kunnen komen bij een tas koffie, fris pintje of één of andere snack. Er is heel wat horeca aanbod, maar omdat dat vaak wisselt, raadpleeg je best voordien het aanbod op hun website.

 

Familie- en kinderfeestjes

Het management-team van ZOO Planckendael heeft zich in de loop der jaren aangepast aan de moderne noden. Druk bezette ouders, die er tegen opzien om een verjaardagsfeestje thuis te organiseren en over de financiële mogelijkheden beschikken, kunnen zo'n kinderpartij met alles erop en eraan laten organiseren in het dierenpark. Maar ook voor familiefeestjes, bedrijfs- en andere bijeenkomsten kan men er terecht.

 

B-dagtrips en beestige shuttles

Voor wie met de wagen komt, zijn er ruime parkings voorzien (dagprijs €8).Maar je kan ook met de trein tot Mechelen komen. De NMBS verkoopt B-dagtrips die de treinreis heen en terug vanuit je station van vertrek, de shuttle naar en van het park en de toegang tot ZOO Planckendael omvatten. Tijdens de zomer- en andere schoolvakanties en de weekends vanaf de paasvakantie tot eind september kan je de jungle-bus nemen die het station van Mechelen verbindt met ZOO Planckendael. Zij rijdt tijdens de zomer- en andere schoolvakanties alle dagen en in de weekends vanaf de paasvakantie tot eind september. De shuttle vertrekt elke 20 minuten aan de achterzijde van Mechelen station en voert je in 10 minuutjes tot aan de ingang. Een host geeft tekst en uitleg en begeleidt je op het traject. De eerste shuttle vertrekt om 9u45 in Mechelen. De laatste rit vanuit ZOO Planckendael vertrekt een kwartier na het sluitingsuur van het park. Twee shuttles rijden af en aan en kunnen telkens 140 bezoekers vervoeren. Grote groepen (scholen, bedrijven) kunnen elke dag van het jaar, ook buiten de vaste rijtijden, de shuttles reserveren via 070/233 354. Abonnees die van een dagje ZOO Planckendael willen genieten, kunnen tegen een voordeeltarief dezelfde shuttle nemen voor hun ritje tot aan de poort.

 

Praktische info
Dierenpark ZOO Planckendael |
Leuvensesteenweg 582 |
2812 Muizen (Mechelen) |
Tel: + 32 (0) 15 41 49 21
www.planckendael.be