Oostende heeft niet alleen een weids strand, maar ook een waaier aan culturele highlights. Het is een walhalla voor shoppers, lekkerbekken en wie van originele eetadresjes en culinaire uitjes houdt. Bovendien is de ‘Koningin der badsteden’ vlot bereikbaar met de trein. Kortom een trendy, levendige stad met genoeg troeven voor een weekendje weg.

 

Klik hier voor de fotoserie van Frans Oyen.

 

The Crystal Ship: Eén van de belangrijkste street art evenementen ter wereld

Toen in 2016 street-art artiesten van overal ter wereld in Oostende neerstreken, werd kunst hét gespreksonderwerp van zowel kunstliefhebbers, als van inwoners en toeristen. Deze zomer heeft reeds de zevende editie plaats van The Crystal Ship, het grootste festival in Europa rond kunst in de openbare ruimte. Wereldbekende, zowel nationale als internationale, kunstenaars creëerden 72 gigantische muurschilderingen en fantastische kunstinterventies op zijkanten van flatgebouwen, sombere gevels en vervallen muren in de achterbuurten. In het toeristisch kantoor kan je het boekje ‘The crystal ship, kunstroute Oostende’ krijgen met achtergronden over de kunstenaars en hun werk en fiets- en wandelroutes.

 

Op bezoek bij Ensor

Eén van de bekendste Oostendenaars is James Ensor (1860-1949), een vernieuwer van de moderne schilderkunst. Na zijn dood richtten vrienden zijn woon- en werkruimte aan de Vlaanderenstraat in als museum. Nadat de onderhoudskosten voor de stad te hoog opliepen, redden Ensor-fans het van de sloophamer zodat je er vandaag op de verdiepingen een goed beeld krijgt hoe Ensor er met zijn trouwe huisknecht August leefde en werkte. Het gelijkvloers schelpen- en souvenirwinkeltje van zijn tante bewaarde hij als aandenken aan zijn moeder, die een gelijkaardig winkeltje had. In 2016 werd het aanpalend pand ingericht als een modern interactief belevingscentrum waar schilderijen van Ensor tot leven komen en waar je kan snuisteren in zijn spullen, zijn brieven lezen en foto’s bekijken.

Een Ensorwandeling leid je langs de belangrijkste locaties uit het leven van deze kunstenaar.

 

Astropolis – Space science center: boeiend voor groot én klein

 

Nabij de luchthaven van Oostende zie je van ver de grote koepel waar je op de vierde vrijdag van de maand onder deskundige leiding sterren en planeten kunt waarnemen. Maar Astropolis is zoveel meer en combineert sterrenkunde met ruimtevaart.

In de grote tentoonstellingsruimte beneden behandelen langdurende exposities niet alledaagse sterrenkundige, klimatologische en ruimtevaart gerichte thema’s. In de kleine tentoonstellingsruimte boven zijn er tijdelijke tentoonstellingen.

In het auditorium worden voordrachten gegeven en boeiende documentaires getoond die dit jaar in het teken staat van de 50ste verjaardag van de Apollo maanlandingen. Voor kinderen zijn er speciale vertoningen en voorleesmomenten.

Aan actie geen gebrek! Kinderen kunnen samen met hun (groot)ouders raketten bouwen, die ze nadien met veel spektakel buiten lanceren. Tijdens innovatieve workshops worden robots gebouwd en geprogrammeerd of leer je hoe je de maan moet schetsen.

Wie zijn slaapzak meebrengt, zal binnenkort buiten kunnen overnachten en genieten van de vallende sterren.

 

Fort Napoleon: Wat als de muren konden praten?

Tot 1990 was Fort Napoleon – het belangrijkste militair gebouw in ons land – een monumentale ruïne en het doelwit van vandalen en jongeren die er spannende afspraakjes maakten. Onlangs werd het met veel respect gerestaureerd en nu is het een boeiende toeristische attractie met een verhalenparcours over de geschiedenis van het fort. Een audiogids of boekje beschrijven elk punt van het parcours. Je hoort er bekende en minder bekende stemmen vertellen wat hier allemaal gebeurde: Bakkers wiens meel gepikt werd zodat de soldaten naar de meisjes van plezier konden gaan. De kille ellende van de winters in het fort. De geniepige dates van de Oostendenaars. Voor kinderen is er een aangepaste tocht.

Fort Napoleon is nu ook een gloednieuw infopunt van Toerisme Oostende met een gezellige cafetaria. Je kunt er terecht voor allerhande toeristische informatie en tickets voor evenementen en voorstellingen.

 

Lekker en Bourgondisch Oostende

 

Bij een uitje hoort natuurlijk lekker eten en drinken en ook op dat vlak scoort Oostende.

Nabij het Casino Kursaal ligt de stadsbrouwerij ‘t Koelschip. Beneden brouwen Ive Mostrey en Sandy Major Tank-bieren en stellen ze hun installaties ter beschikking van andere brouwers. Na een workshop bierbrouwen kan je je eigen creatie op flessen laten trekken. Boven in hun beershop presenteren ze 400 bieren van bevriende brouwerijen. De vrijgekomen drab bij het brouwen verkopen ze om te verwerken in brood, paneermeel of granola.

Café, hotel en restaurant Botteltje op 2 minuten van het strand is een aanrader. Deze mix van een typisch Vlaams bruin café met een Engelse gentleman’s pub is één van de oudste horecazaken in Oostende en nog steeds in handen van de familie Desimpelaere. Vader Jean-Pierre gaat prat op zijn grootste selectie bieren en jenevers van de hele Belgische kust waaronder 16 bieren op tap. Zoon James verzorgt culinaire maaltijden en specialiseerde zich in visgerechten en fingerfoods die zich goed laten combineren met hun zelfgebrouwen bieren waaronder de ‘Oostendse Strever’.

Een overtocht met de veerboot naar Oosterover is een attractie op zich. .

 

Oosteroever is een nieuw trendy stadsdeel in de historische vissershaven van Oostende met o.m. drie hoge flatgebouwen als blikvanger. De Cierk in de authentieke ruimtes van de gewezen vismijn is een gloednieuw en uniek concept. Het is een Fish Food & Meet Market met vooral lokale producten waar je ook terecht kunt voor een etentje, een evenement, een intieme vergadering, een conferentie of bedrijfsreceptie.

Ernaast biedt het Streekgerechtenmuseum erkende streekproducten uit heel Vlaanderen aan. In een heel aantrekkelijk winkeltje – met dat ‘ietsje’ meer – kan je een drankje en een selectie producten kopen om buiten op het terras te degusteren als aperitief of picknick.

Het begon allemaal met de zelfgemaakte charcuterie van vader Willy Deschildre, die nog steeds workshops organiseert over het maken van droge worsten. Zoon Karel bouwde het origineel concept verder uit.

Zoetekauwen vinden hun gading bij de chocolatier Olivier Willems, die in 2021 door Gault &Millau werd verkozen tot de chocolatier van het jaar. Vanuit de winkel heb je een inkijk in zijn werkatelier.

 

Budgetvriendelijk logeren in Vayamundo

 

Ouderen zullen zich misschien vakanties in Ravellingen en de Kinkhoorn in Mariakerke herinneren. Voor heel wat families was het de enige betaalbare vakantieformule. Het hele complex heeft nu een hele metamorfose en naamswijziging ondergaan en is nu een hedendaagse vakantieclub met luxueuze hotelkamers, maar ook kleine en grote appartementen voorzien van alle moderne comfort. Een indoorzwembad met sauna, een fitness, een sporthal, een reuze speeltuin, een uitgebreid animatieteam maken van het hotel een vakantieclub. Drie buffetrestaurants bieden regionale vis- en vleesgerechten aan met aandacht voor gezonde voeding. In de loungebar met zeezicht speelt op sommige avonden livemuziek. De budgetvriendelijke prijzen zijn gelukkig gebleven waardoor ze zich nog steeds profileren als aanbieder van betaalbare vakanties. Vayamundo wil niet alleen haar gasten een deugddoend verblijf aanbieden, maar ook impact hebben op onze samenleving en het milieu. Ze streven naar de realisatie van de 17 duurzame ontwikkelings doelstellingen van de Verenigde Naties en zijn houder van de Green Key en de Fair Trade Award.

Meer info:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.vayamundo.eu/oostende

www.thecrystalship.be

www.astropolis.be

www.ensorstad.be

www.fort-napoleon.be

www.cafebotteltje.be

www.deschildre-streekproducten.be

www.decierck.be

www.olivierwillems.be