- Gegevens

Belgisch Limburg promoot zich met de slogan 'Verrassend Limburg'. De vierjarige Flore ontdekt dat dit blijkbaar typisch Limburgs is want ook over de grens verrast deze provincie. Samen met oma en opa verkent ze Noord-Limburg.
Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.
Rond Venlo en Venray strekt zich van oudsher een weids agrarisch gebied uit met heel wat bos en natuurgebieden. Een inventieve bevolking maakt van ieder einde een nieuw begin. Schaalvergroting in de landbouw, leegloop in kloosters, … alles is goed om nieuwe attracties te bedenken.
Vakantieboerderij De Martiene Plats
De Martiene Plats is een Saksische hoeve uit 1640 in het buurtschap Weverslo bij Merselo, een dorp van de gemeente Venray aan de rand van het natuurgebied De Peel. De naam verwijst vermoedelijk naar de eerste eigenaar. De doening is sinds het begin van de vorige eeuw in handen van de familie van Piet, de echtgenoot van Leonore, die er nu haar Boertel B&B uitbaat. Toen de keuterboer eind negentienhonderd moest kiezen tussen uitbreiden of stoppen, werd het noodgedwongen deze laatste optie. Dit einde betekende een nieuw begin als logies, aangesloten bij de 'Vereniging Kampeerboeren' (VeKaBo). In 2013 werd De Martiene Plats uitgeroepen tot beste VeKaBo logeeraccommodatie van Nederland. In 't bakhuuske krijgt Flore een eigen kamer en stopt ze haar knuffels voor een middagslaapje in haar bedje onder een dekbed met olifantjes. Op het erf ontdekt ze een fietsje, waarmee ze naar de speeltuigen in de tuin rijdt alsof ze hier kind aan huis is. Oma en opa kunnen er een fiets huren om de vlakke, fietsvriendelijke omgeving te verkennen.
Jump XL
In het Party en Sportcentre De Riet in Horst aan de Maas opende Jump XL Trampoline Parken haar tiende vestiging in Nederland. Met ook al twee locaties in Duitsland en vier in Frankrijk is de trampoline uit de turnzaal op school – na een succesvolle carrière als kinderspeeltuig in talloze tuinen – aan een nieuwe rage toe. De mogelijkheden lijken eindeloos. Met discomuziek en flitsende lichten dansen jongeren op de matten. Onder leiding bewegen 50-plussers op muziek uit de tijd van toen soepeler op zo'n verende ondergrond. In combinatie met een verjaardagstaart geeft een uurtje springen een extra dimensie aan een kinderfeestje. Bezwete teambuilders kunnen er aansluitend een BBQ organiseren of een partijtje bowling spelen. Met bewondering kijkt Flore naar de 17-jarige Jasper, die er schijnbaar moeiteloos salto's draait en van een hoge toren op een luchtkussen springt. Met schuchtere pogingen verlegt ze haar grenzen en besluit ze met rood aangelopen gezicht en plakkerige haartjes van het zweet: 'Als ik groot ben kom ik terug'.
Het aardbeienland
Als in de Efteling de eerste sprookjes tot leven komen, wordt Hay geboren Hij groeit op met de aardbei, die heel zijn leven en dat van zijn zus beheerst. Om het familiebedrijfje rendabel te houden, begint hij in 1998 met zijn themapark dat inmiddels 6 van het 10 hectaren grote domein beslaat. Op een zomerdag telt Het Aardbeienland circa 600 bezoekers, die er door straatjes en hofjes dwalen tussen kabouters en sprookjesfiguren, die hier allemaal iets met aardbeien hebben. Telkens een speurtocht hen door een speeltuin loodst, vergeten kinderen eventjes hun opdrachten. In het museum en de apotheek vinden leergierigen een antwoord op al hun vragen. Fijnproevers mogen zelf plukken, kunnen in het winkeltje dagverse aardbeien kopen of gewoon op het terras van een gebakje of smoothie met aardbeien genieten. Haar schrik voor het verschrikkelijke aardbeienmonster is Flore al gauw vergeten, maar haar ontgoocheling omdat Sneeuwwitje hier niet echt leeft, moet ze later aan mama kwijt. Oma en opa betreuren vooral dat de Anton Pieck van Het aardbeienland (nog) geen opvolger heeft voor dit levenswerk.
Gastendonk
De Gastendonk is een begrip in de regio. Al vijf generaties lang is het toverwoord 'Diversificatie'. In het vroegere gastenverblijf van de heren van Horst verkoopt moeder Henny de akkerbouwproducten van haar vader. Gesneden groenten, soep en bereidde maaltijden gaan er vlot over de toonbank. Met hun horeca-achtergrond maken dochter Lieke en haar man er nu een echte smaakboerderij van. Op een mezzanine boven de winkelrekken nodigt het mooie meubilair van een plaatselijke ebenist uit om er te lunchen of te dineren. In de gloednieuwe warme en koude keuken organiseert Joep ook kookworkshops. Een menukaart is er niet. De oogst van het moment inspireert Joep tot mooie eigentijdse creaties. Omdat Lieke als jonge moeder weet dat kleine kinderen niet graag te lang aan tafel zitten, verrast ze Flore met een emmer vol duploblokken. Aan de telefoon vernemen papa en mam dat Flore plots wel asperges lust.
Akkies tuin
Sinds Henk zijn professionele reizen moest stoppen, beoefenen hij en Ans hun hobby beroepshalve. Onder het motto: 'Gezond eten moet wel lekker zijn' verwerken ze eigen producten tot lekkernijen. In hun naar de bijnaam van zijn vrouw genoemde wildtuin leeft pluimvee en groeien zowat alle inheemse fruitsoorten en kruiden. Bijen zorgen voor verse honing en de bestuiving van de gewassen.
Wij komen voor deze bijenkolonie maar de herinnering aan een recente wespensteek schrikt Flore af. Geen nood! In een mini-imkerpak voelt ze zich veilig en luistert ze geboeid naar de verhalen van Henk over het leven en het werk van deze nuttige diertjes, dat ze met een plastieken Maya en bijenkoningin in de auto naspeelt.
Smokkelaarspad bij Jagersrust
In de bossen aan de Nederlands-Duitse grens ligt in Velden het pannenkoekenhuis Jagersrust. Ooit zaten hier 10.000 kippen en stonden er paarden. Vandaag is deze oase van rust het vertrekpunt van een 2,6 km lang bewegwijzerd grensoverschrijdend smokkelaarspad. Onderweg wachten heel wat uitdagingen en moeten tal van hindernissen overwonnen worden. Quizzers kunnen een prijs winnen. Flore raadt alvast stevig, gesloten schoeisel dat tegen water kan aan.
Ruim 30 jaar bakt Jagersrust pannenkoeken op traditionele ambachtelijke wijze. Flore is echter veel meer gefascineerd door de speeltuin. Om een moeilijke keuze uit 18 belegde en 10 gevulde pannenkoeken te omzeilen, bestelt opa de seizoenspannenkoek die alle hoge verwachtingen ruimschoots inlost. Sinds de opening van het smokkelaarspad is er bovendien een speciale smokkel en smulkaart.
Het 'Grenzfest' dat Jagersrust jaarlijks met de collega's van Bauerncafé Jacobs organiseert, gaat in 2016 door op 3 juli.
Wereldpaviljoen
In 1875 stichtte pater Arnold Janssen aan de oevers van de Maas nabij Venlo het kloosterdorp Steyl. Toen er nog missionarissen werden gevormd, functioneerde dit dorp als een volkomen zelfstandige gemeenschap.
Vandaag biedt de gewezen drukkerij onderdak aan het wereldpaviljoen, waar het beleven van een andere cultuur centraal staat. Na een gesimuleerde vlucht met een Fokker 50 landt Flore in het fictieve Nicaraguaans dorpje San Pedro. In de nagebouwde aankomsthal, het gemeentehuis, de bank, de school, de kerk, het fabriek, de cacaoplantage, enz. spelen vrijwilligers op overtuigende wijze hun rol en vertellen ze elk hun deel van het verhaal over het leven in dit verre land.
In het atelier kan ze nadien zelf onder leiding van begeesterende medewerkers aan slag en maakt ze een geschenkje voor haar kleiner zusje Anna, dat bij haar thuiskomst blij was om het weerzien.
Liefde voor Limburg
Wie zonder of met al iets oudere kinderen Noord-Limburg wil verkennen, vindt aangepaste suggesties op de site van 'Liefde voor Limburg'. Deze organisatie houdt voortdurend de vinger aan de pols van deze provincie en weet als geen ander wat er leeft en te beleven valt.
Praktisch
https://www.liefdevoorlimburg.nl/
http://www.martieneplats.nl/nl/
http://jump-xl.com/nl/horst/jump-xl-horst/
http://www.jagersrustvelden.nl/
http://www.wereldpaviljoen.com/pages/nl/home.php