Grootouders kunnen er niet onderuit. Het hedendaagse kleine grut is nu eenmaal opgegroeid met Bumba, kabouter Plop, Maya de Bij, Samson en Gert, Kaatje Tralalaatje, Piet Piraat en K3 zodat een bezoek aan Plopsaland in de Panne het obligate geschenk is aan de kleinkinderen. Om het fileleed en de lange afstand er naartoe wat te verzachten, kozen we voor een overnachting in de glamping aan de Vleterbeke. Dat vonden Joaquin en Evora helemaal de kers op de taart.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

Naast een bezoek aan Plopsaland stond ook kamperen met de kleinkinderen op ons To-do lijstje. Omdat we kamperen toch een heel gesleur en gedoe vinden, zeker voor één enkele nacht, kozen we voor een glamping in het West-Vlaamse Vleteren. “Nee, je hoeft helemaal niks mee te nemen buiten je bagage en badhanddoeken”, verzekert Evy ons aan de telefoon, “De rest is er. De bedden zijn opgemaakt met lakens en een dekbed. In de keuken is alles voorzien, ook keukenhanddoeken en afwasgerief.” De verwachtingen zijn hoog gespannen als we het erf van Gerdy en Evy en hun drie kinderen: Emma, Gust en Marie oprijden. Het is een echte boerderij met koeien, varkens, konijntjes, kippen, honden, poezen en snoezige alpaca’s. We worden er hartelijk ontvangen door Evy en Joaquin en Evora zijn direct in de ban van de vele go-karts. “Ja, die mogen ze hier komen ophalen om er mee rond te toeren”, zegt Evy “maar eerst gaan we de tent verkennen”.  Op een wei naast de boerderij met zicht op de velden, staan vier grote safaritenten. Wat een verschil met de tent waarin we vroeger sliepen op kamp !!! Er is een volledig ingerichte keuken met grote koelkast, een badkamer met toilet, lavabo en douche, kasten, tafels, stoelen en een petroleumkacheltje.

 

De Westhoek KD’s

Dat de Westhoek een hart heeft voor kinderen getuigt hun actie Westhoek KD’s dat we vorig jaar ontdekten. Hier heten kinderen trouwens KD’s (uitgesproken als kadee) wat sloeber of kleine deugniet betekent. De twee Westhoek KD’s Jaek en Nink (d.i. het West-Vlaams dialect voor ja-ik en neen-ik) nemen gezinnen met kinderen mee op sleeptouw door de Westhoek en tonen er hun favoriete plekjes. Bij heel wat logies ligt het boek op hen te wachten of je kan het vooraf aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er zijn 6 kindvriendelijke fietstochten, wandeltochten met pleisterplekken waar de kleine spruiten even kunnen ravotten of leuke recepten uit oma’s kookboek meekrijgen, die ze thuis kunnen uitproberen. Maar daarvoor zal dit jaar helaas geen tijd zijn.

 

In Zonnegloed red je mee verwaarloosde dieren

Met dieren scoort je altijd goed bij kinderen ondervonden we vorig jaar bij onze trip door de Westhoek. Zonnegloed is echter allesbehalve een gewone Zoo. Twee idealisten, Karel en Lieve, konden het niet langer aanzien hoe eigenaars hun exotische zoogdieren zomaar harteloos dumpten, hoe circussen hun dieren martelen en hoe dierenparken hun dieren misbruiken als commercieel goed, ze laten kweken en er zich dan vanaf maken. Daarom begonnen ze verwaarloosde dieren op te vangen. Gelukkig beschikken ze over heel wat grond en breiden dan ook nog regelmatig uit. Zonnegloed is nu uitgegroeid tot een professioneel opvangcentrum met een volwaardig team. Met een bezoek aan hun Zoo beleef je niet alleen een heel fijne dag tussen al die dieren in een mooie omgeving, maar je steunt en helpt hiermee Lieve en Karel, die hun vroegere jobs opgaven om zich volledig in te zetten voor deze minder fortuinlijke dieren.

 

Op ontdekking met ridder Arthur

Kasteel Beauvoorde is één van de best bewaarde geheimen in de Westhoek. Het kasteel ligt in het dorpje Wulveringem, nabij Veurne. Eind 19de eeuw kocht de excentrieke edelman Arthur Merghelynck het kasteel. Hij liet het restaureren naar 17de-eeuwse normen, met een prachtig kasteelpark. Dertig jaar later bepaalt hij in zijn testament dat de tijd hier moet blijven stilstaan. En zo geschiedde. Het kasteel is te bezoeken met een audiogids, maar kinderen tussen zes en twaalf jaar kunnen er op ontdekkingstocht gaan. Er valt van alles te beleven: tekenen, iets zoeken, bouwen ….om te eindigen met tot boven in de toren te klimmen. Na het kasteelbezoek is er de mogelijkheid voor een prettig familiespel en/of een heerlijke picknick in het kasteelpark. Picknickdekens en verschillende familiespelen zijn gratis (voor de tickethouders) verkrijgbaar aan de balie van het bezoekerscentrum. Buiten brood vind je voor de picknick heel wat streekproducten voor een heerlijke picknick (vooraf reserveren bij de stad Veurne).

 

Met Plopsaland scoor je altijd

Dit jaar wordt het een dagje Plopsaland, dé successtory van de kust. In 2020 bestaat het park – het vroegere Meli-Park uit mijn kinderjaren – twintig jaar en het is nog steeds aan het uitbreiden. Het is een prachtige dag, dus vrezen we dat het filerijden zal worden. Maar Evy tekent een alternatieve weg voor ons uit langs de kleine wegen zodat we ook kunnen genieten van de uitgestrekte landelijke omgeving. Eenmaal aangekomen in het land van de kinderhelden wordt het goed uitkienen om alles gedaan te krijgen op één dag. De kinderen willen immers de verschillende verhalenfiguren ontmoeten, alle attracties uitproberen, met het treintje rondtoeren, de shows zien maar ook wat ravotten in de waterspeeltuin. Uiteraard mogen we als apotheose de parade op het einde van de dag niet missen. Voor Plopsaqua zullen we een aparte dag moeten uittrekken, want dat is onmogelijk te combineren. Vanaf volgend jaar wordt het hopelijk geen op- en afrijden meer want dan komt er een hotel met 127 kamers bij, waarvan enkelen vol studio 100–details zijn ingericht. Er worden ook volop plannen gemaakt om op de nabijgelegen opgekochte camping een vakantiepark te bouwen met huisjes en misschien ook boomhutten waar plaats zal zijn voor 1000 mensen. Het verhaal Plopsaland wordt dus duidelijk vervolgd.

 

Praktische informatie