Het mooiste dat je kinderen kunt geven, is aandacht en tijd.  De schatjes puberen steeds vroeger en dan is hun kindertijd, waarin ouders, grootouders en suikertantes of -nonkels hun liefsten zijn, voorbij. Verjaardagen, communies en lentefeesten zijn daarom ideale gelegenheden voor een origineel cadeau: samen op reis.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

Met de 13-jarige Arne en zijn 11-jarige zus, Lone, toerden we tweemaal rond in de Nederlandse provincie Gelderland.

 

Op wereldreis in Arnhem en Nijmegen

 

Het aanbod aan attracties in deze regio is overweldigend. Vorig jaar trokken we met Arne en Lone reeds op wereldreis in Arnhem en Nijmegen. In het Nederlands Openluchtmuseum flitste een teletijdmachine ons 100 jaar terug in hun Bokrijk. In het Afrika museum bezochten we Afrikaanse dorpen waar de kids o.a. kokeneten speelden met de  pygmeeën. Indonesië verkenden we in domein Bronbeek en smulden nadien van heerlijke rijstgerechten. Na een bezoek aan het watermuseum waar Arne en Lone dijken bouwden en een riool verkenden, hadden ook de wereldwijde waterproblemen voor hen geen geheimen meer. Maar er was nog zoveel te beleven dat we dit jaar terugkeerden om onze ontdekkingstocht verder te zetten.

 

Burgers' Zoo, een topper in de wereldreis

 

Burgers' Zoo is een onbetwiste topper in die wereldreis. Deze 100 jaar oude attractie was destijds de pionier van het safaripark, waarin je per auto tussen de wilde dieren reed. Nu is Safari een replica van de Afrikaanse savanne, die we vanaf een 250 m lange loopbrug bezoeken. Dé revelatie is echter Bush, een overdekt tropisch regenwoud van anderhalve hectare, waar mens en dier vrij rondlopen. Via een mysterieuze gang belanden we in de Sonora- en Mojavewoestijn van Arizona en het noorden van Mexico. Voor opa's camera sleept een uitgedroogde Arne zich voort door deze Desert van 7.500m². In een denkbeeldige onderzeeër duiken we in Ocean, een aquarium van ruim acht miljoen liter water. We geraken niet uitgekeken op de betovering van honderden kleurrijke vissen, die er in de feeërieke flora van de oceaan van zuidoost Azië door elkaar wemelen. Terwijl de verzorgers de dieren al op stal zetten voor de nacht, verlaten wij als laatsten het park. Voor Rimba en Mangrove  ontbreekt de tijd. De meeste ecodisplays hebben een eigen restaurant met aangepaste exotische keuken. Het parkrestaurant, met binnen- en buitenspeeltuin, serveert Hollandse gerechten.

 

Orientalis, waar een Irakees ons Arabisch leert

 

Nadien reizen we door naar het Midden-Oosten. In het Museumpark Oriëntalis wordt de leefwereld van het christendom, het jodendom en de islam geëvoceerd. De omgeving waar Jezus opgroeide in zijn huis, zijn dorp en de tempel zijn er natuurgetrouw nagebootst. Evenals de straten waarlangs hij zijn kruis voortsleepte en de kruisiging op de calvarieberg Golgotha. In de Moorse wijk staat de islam centraal met de moskee en een prachtexemplaar van de Koran als blikvangers. Een Irakese vrijwilliger leert in het oude schooltje Arne en Lone hun naam in het Arabisch schrijven terwijl zijn vrouw ons trakteert op muntthee. Wat verder staat een Afghaan, samen met zijn zesjarig zoontje, brood te bakken op een houtvuur en roept dat we moeten komen proeven. Arne en Lone vinden het allemaal fantastisch zeker wanneer ze even later mogen uitproberen hoe je een huis kunt bouwen door klei nat te maken en op takken te wrijven. Smullen wordt het in de Romeinse herberg van authentieke Romeinse, Arabische en joodse gerechten, die nergens anders in de regio te krijgen zijn.

 

Op safari op de Veluwe en een ezelswandeling in Epe

 

Bij het bezoekerscentrum van Het Nationale Park De Hoge Veluwe wachten Suske en Wiske ons op. In 'Het verraad op de Veluwe' vertellen zij hun avontuur in dit natuurgebied van 5.400 ha. In Museonder, het eerste ondergrondse museum ter wereld, gaat het steeds dieper tot we uiteindelijk in een dieptekijker het gloeiende magma zien. Voor de verkenning vande immense stuifzandvlakte kiezen we voor een jeepsafari met Henk. Helaas zien we van de edelherten en moeflons enkel hun uitwerpselen. Overal staan gratis 'witte fietsen' waar we dankbaar gebruik van maken. In het 5000 hectare grote park zijn er aangeduide wandel- en fietsroutes van 1 tot 30 km. Ditmaal skippen we het prachtige Kröller-Müller-Museum dat we de vorige keer reeds bezochten. We schakelen over op de verkenning van, voor Arne en Lone, andere onbekende werelden te beginnen met het dierenrijk. In de Apeldoornse Apenheul leven 35 soorten apen in maximale vrijheid. Kijken mag, maar aankomen niet. Tijdens een ezelswandeling in Epe kan dat wel. Ard en Dianne kozen in 2000 voor een carrièreswitch, beschikken nu over 45 ezeltjes waarmee kinderen tot 50 kg een wandeltocht kunnen maken van 30 min tot een dagtocht van 8 uren waarin ook een picknick is voorzien.

 

Paleis Het Loo: een reis naar een koninklijk verleden

 

Welk klein meisje droomt er niet van een prinses te zijn? Op Paleis Het Loo in Apeldoorn kunnen kinderen speuren en spelen als echte prinsen en prinsessen. Meer dan 300 jaar woonden en werkten er koningen en koninginnen op Paleis Het Loo. Ze lieten een prachtige tuin aanleggen waarin ze flaneerden tussen de exotische bloemen en planten en organiseerden er vele feestjes en diners, geserveerd op prachtige serviezen. In het paleis is te zien hoe de Oranjes er door de eeuwen heen leefden. Met de speurtocht ontdek je leuke weetjes en leer je van alles over het verleden van de Koninklijke Familie. Ook kun je een audiotour volgen. Willem Nul, het paleisspook, neemt je dan mee op een spannende reis door het paleis. Bekijk in de tuin ook de vele mooie fonteinen. Vooral de Koningssprong achterin de tuin kent een leuk verhaal. Deze fontein is speciaal daar aangelegd zodat deze net iets hoger kon spuiten dan de fonteinen in Frankrijk. Als je alles hebt gezien bij het paleis en de tuinen, is Speelplaats Het Loo de plek om even uit te razen. In deze speeltuin bij de stallen kunnen kinderen klimmen, glijden en poseren voor een koninklijke foto op het balkon. Paleis Het Loo organiseert in de zomervakantie op vier dinsdagen voor de jonge museumbezoekers de 'Prinsen-& Prinsessendagen'. Kom verkleed naar Paleis Het Loo, laat je schminken, versier je eigen kroon met edelstenen of maak een medaille. Ontmoet het koningspaar Willem III en Mary en hun hofhouding en neem plaats op een koninklijke troon.  

 

In het MuZIEum begeleiden blinden je in hun wereld

 

Het MuZIEum, in de kelders en de foyer van de stadsschouwburg in Nijmegen, is een belevingsmuseum in de donkere wereld van blinden en slechtzienden. In het doe-museum in de foyer leren we eerst stoklopen. Als Lone dit onder de knie heeft, trekt een speciale typemachine haar aandacht. Op een kaartje tikt ze een boodschap in die wordt omgezet in braille en die we opsturen naar de thuisblijvers. Arne test de verschillende brillen waarmee hij ervaart wat het is slechtziend te zijn en het opticum visualiseert wat hij op school over optica leerde. In het retrospectrum is Lone gefascineerd door de geschiedenis van de blindheid van de Romeinse Tijd tot nu. De verhalen van blinden en slechtzienden die ze beluistert met een koptelefoon ontroeren haar. Tijd om de vele spelletjes uit te testen, die speciaal ontworpen zijn voor visueel gehandicapten, is er niet want Linda komt ons ophalen voor de rondleiding: 'Een dag uit het leven van...'. Ook al weten we dat er niks kan gebeuren toch is het beangstigend wanneer we van alle kanten straatgeluiden horen, tegen vuilbakken en fietsen op de stoep aanlopen en een drukke straat moeten oversteken. Linda nodigt ons uit om mee inkopen te doen in de supermarkt: worteltjes, diepvrieserwten, rijst. Alledaagse handelingen worden plots een immense opgave. Zelfs een rustig cafébezoek zorgt voor stress wanneer we bij het betalen niet weten of we nu met een briefje van vijf dan wel met een van vijftig betalen. Zelfs in haar aangepast huis lijkt elke handeling en verplaatsing een nachtmerrie. Het is een beklijvende ervaring waarover Arne en Lone nog lang blijven doorbomen. Wie het MuZIEum wil bezoeken, moet op voorhand reserveren. Je kan ook kiezen voor de rondleiding 'Op vakantie met...'. Onlangs kwam er de 'Expeditie ribbelroute' bij, een anderhalf durende wandeling begeleidt door een slechtziende gids, door het stadscentrum van Nijmegen. Met behulp van een virtual realitybril ervaar je hoe de wereld van mensen met een visuele handicap eruit ziet. 

 

Terug naar het verleden: Bakstenen maken

 

Nadien bezoeken we De Panoven, een oude dakpan- en steenfabriek met een unieke zigzagtoren, de laatste van Europa die nog intact is. Wim, nu 78, heeft er heel zijn leven gewerkt . Het was zwaar labeur, vaak in helse hete temperaturen. Op latere leeftijd is hij gehuwd met Erna, een joviale dame van 63 jaar die ons hartelijk ontvangt. Ze kregen drie kinderen, maar omdat een ambachtelijke steenbakkerij niet meer rendeert, doofden de ovens en verkommerde het familiedomein. Toen de gemeente de 27 hectaren wilden overkopen om er o.a. een parking van te maken, schoot Erna in actie want dat kon en mocht niet gebeuren. Zo'n uniek stuk erfgoed gelegen in een het prachtig rivierenlandschap, waar je eindeloos kunt wandelen en fietsen, mocht niet verdwijnen. Na tien jaar heeft ze haar droom kunnen waarmaken. De unieke zigzagoven is nu te bezoeken. Je krijgt er de verhalen bij hoe men er vroeger leefde, werkte en in de oorlog mensen in verstopte. Ze bouwde vakantiehuisjes voor families en groepen en in het restaurant kan je heerlijke dagschotels krijgen (wel op voorhand reserveren). Creatieve Erna ontwierp natuurtochten waar je bevers spot, eetbare planten zoekt, culinaire fietsroutes en organiseert workshops waar je o.m. bakstenen leert maken. Arne en Lone mogen het uitproberen en geven hun baksteen een persoonlijk toets. Voor een rondrit door het domein met het oude treintje, dat vroeger de stenen vervoerden, is er jammer genoeg geen tijd meer, want de stoomtrein wacht op ons.

 

Met de stoomtrein en het stoomgemaal terug in de tijd

 

Een groepje enthousiaste en vakbekwame vrijwilligers stichtten in 1975 De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Ze verzamelden een grote collectie stoom- en diesellocomotieven en historische rijtuigen waarmee je een treinrit kunt maken op de oude spoorlijn tussen Appeldoorn en Dieren met tussenstops in Beekbergen, Loenen en Eerbeek. Alles is er zoals vroeger. Je kaartje koop je in het oude stationsgebouw bij stationschef Wolter Wiersma, die veertig jaar bij de spoorwegen werkte en nu één van de 200 vrijwilligers is.

Hetzelfde vrijwilligers -enthousiasme zien we bij het Stoomgemaal in Nijkerk die, sedert het werd vervangen door een elektrische versie, nu een toeristische attractie is. Kees kreeg als 13 jarige de microbe te pakken en het stoomgemaal werd zijn tweede thuis waar hij al zijn vrije tijd doorbracht. Op zijn 18de volgde hij de opleiding tot stoker en legt nu met veel plezier uit hoe het stoomgemaal functioneert. Onze wereldreis beëindigen we met een heerlijke maaltijd in de nabijgelegen Orangerie bij Cindy.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

 

LOGEREN

 

– Buitengoed De Panoven

Panovenweg 18, 6905 DW Zeveraar

Een bungalowpark met afzonderlijke huisjes

www.panoven.nl

 

Stadsboerderij de Teerplaats

Zijpendaalseweg 40, 6814 CL Arnhem

Een leuke B&B in een gerestaureerde oude hoeve

www.stadsboerderij-de-teerplaats.nl

 

Hotel Van Der Valk Apeldoorn

Van Golsteinlaan 20

7339 Apeldoorn

Een aan te bevelen hotel met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Biedt interessante arrangementen aan, beschikt over een goede keuken en is centraal gelegen als uitvalbasis om de streek te verkennen.

www.vandervalkapeldoorn.nl

 

ETEN EN DRINKEN

 

Café Van Buren

Molenstraat 89, 65141 HC Nijmegen

Mooi terras, een uitgebreide en gevarieerde lunchkaart met op ambachtelijke wijze gebakken mini-broodjes, salades, burger- of clubsandwiches.

Www.cafeburen.nl

 

– Dudok

Koningsstraat 40, 6811 DH Arnhem

Een verzorgde eigentijdse keuken. Bij mooi weer kan men in de binnentuin lunchen of dineren

www.dudok.nl

 

– Café de Paris

 

Een café/restaurant die beschikt over het grootste terras in het centrum van Apeldoorn. Frans stijl en sfeer en een goede prijs/kwaliteitsverhouding.

Www.paris.nl

 

– Orangerie Nijkerk aan Zee

Zeedijk 1, 3861 MD Nijkerk

Een culinaire topper. Alles is huisbereid met regionale kwaliteitsproducten

producten. Een verrassende, goed verzorgde keuken met originele recepten.

Www.nijkerkaanzee.nl

 

INFO

 

 www.regioarnhemnijmegen.nl

 www.visitveluwe.nl