Lommel in Belgisch Limburg

 

Het Kattenbos en de Sahara zijn twee groene recreatiegebieden van Lommel, een van de grootste gemeenten van België tegen de Nederlandse grens. Zij spelen een belangrijke rol in het gezamenlijk aanbod van de Limburgse gemeenten die zich verenigen in Bosland, het grootste avonturenbos van België. Samen met hun nichtje Lone (15) gaan Flore (6) en Anna (4) er op Sahara expeditie en ontdekken zij het zwemparadijs Dommelslag.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

Heel lang geleden lag Lommel in zee. Het wit zand dat er na de ijstijd achterbleef, kwam terug aan de oppervlakte toen in het begin van de vorige eeuw alle groen verdween door de uitwasemingen van een zinkfabriek. Intense zandwinning voor de glasindustrie en voor de bouw zorgde voor een groot meer. Omdat de stedelingen te veel hinder ondervonden van het opwaaiend zand startte na de WOII een herbebossing met naaldbomen. Deze windvangers deden hun werk zo goed dat ze nu – op hun kruinen na –- volledig onder het zand zitten en er rond het meer een duinlandschap van 193 ha. ontstond dat in 2005 werd uitgeroepen tot één van de allermooiste plekjes van Vlaanderen.

 

Sahara expeditie

Er zijn veel manieren om de Sahara in Lommel te verkennen: al wandelend, fietsend, met de mountainbike, te paard, in een rolstoel, via een oriëntatieloop … maar voor kinderen gaat er niets boven een in een leuk verhaaltje verpakte speurtocht.

Voor de gloednieuwe belevingswandeling van ongeveer 3,5 km gaat een boslandgids gedurende 3 uren met groepjes van minimum 4 tot maximaal 20 personen op stap in de wereld van Zeno, de zandloopkever. In de inkomhal van de evenementenhal ‘De Soeverein’ stelt onze gids Jan, Lone aan als secretaris, Flore wordt verkenner en Anna krijgt het kompas. In de ban van het verhaal lost ons trio onderweg alle problemen op en vindt het op het einde de schat.

 

Schatzoektochten

Hoewel zo’n gids niet enkel de kleintjes begeestert, maar onderweg ook heel wat interessante wist-je-datjes voor de groteren vertelt, kan je in de toeristische kantoren een boekje kopen met drie schatzoektochten, waarvan er één zich afspeelt in de Lommelse Sahara, één in het gebied van In den Brand in Hechtel-Eksel en één in Overpelt en omstreken.

In de Sahara leidt de speurtocht naar de verdwenen schat van kapitein Korrel – net zoals de Sahara expeditie – langs de Reus van Bosland, een 30 meter hoge uitkijktoren die het beklimmen van de 144 trappen beloont met een prachtig panorama. Verderop passeer je een natuurlijke speeltuin met unieke ontwerpen van land-art kunstenaar Will Beckers. Deze maakte uit natuurlijke materialen hutten, een tunnel, een stepping-stone pad met afgekapte boomstammen, een ringwerpspel en een speelveld voor balsporten.

 

Sport en spel

Door de verrekijker op het bovenste platform van de Reus is te zien dat tegenover De Soeverein een sportcentrum ligt met een skatepark voor beginnelingen en gevorderden, een stedelijk zwembad en tennisterreinen. Voor de kleinsten biedt de buitenspeeltuin Dolfijn in een rustige en bosrijke omgeving veel leuke speeltuigen zoals een kabelbaan, een reuzenschommel, verschillende speel- en klimcombinaties, een apart peuter- en kleutergedeelte. In het cafetaria kan je terecht voor een drankje en een hapje, maar tegen eigen picknick hebben de uitbaters geen bezwaar.

 

Lago Pelt Dommelslag

Omdat de weersvoorspelling de verwachting omschrijft als wisselvallig boeken wij een tafeltje in de cafetaria van het zwemparadijs Lago Pelt Dommelslag. Het drie gangen dagmenu biedt een voortreffelijke prijs-kwaliteitsverhouding en ook voor de kleinsten biedt de kaart een ruime keuze.

Voor Flore en Anna is het wat overweldigend. In afwachting van de bestelde chickenfingers met frietjes lonkt een kamer met een mysterieuze kist vol speelgoed en geven ramen een uitzicht op de 2.500 m² waterpret die hen na het eten te wachten staat. Een 25 m-bad met 6 banen, een unieke wildwaterbaan, een golfslagbad, een bandenglijbaan van 110 meter lang en een kleurrijke waterspeeltuin in een kinderbad.

Omdat de weersvoorspelling klopt, blijft het buitenbad ongevuld en de ligweide leeg. Het zwemmersterras met uitzicht op alle binnenbaden is op zo’n momenten bij wijlen te klein.

Als kers op de taart is het gebruik van het wellnesscomplex met watermassage, sauna en stoombad in de inkomprijs begrepen.

 

www.bosland.be

www.facebook.com/visitbosland

www.instagram.com/visitbosland

 

http://www.lago.be/pelt