Onlangs opende Martin’s hotels, die er haar handelsmerk van gemaakt heeft om historische sites om te toveren in luxueuze logies, De Rentmeesterij in de landcommanderij Alden Biesen in Belgisch Limburg. Dit dertiende hotel van de Martin’s groep is centraal gelegen kortbij Maastricht, Luik, Tongeren en Hasselt, op anderhalfuur auto rijden van Keulen, Bonn, Düsseldorf of Eindhoven.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

Symbiose tussen oud en nieuw

Net zoals het Martin’s Kloosterhotel in Leuven is Martin’s Rentmeesterij een succesvolle symbiose tussen oude en hedendaagse architectuur, gerealiseerd door Delta Vander Avort Architecten. De waarschijnlijk in de 17de eeuw gebouwde Rentmeesterij was ooit de woning van de rentmeesters van Alden Biesen, de echte managers van deze enorme balije en vormde één geheel met het immense domein van Alden Biesen zelf. De herenhoeve, met aangename binnenkoer, werd prachtig gerestaureerd en biedt onderdak aan drie junior suites, een vergaderzaal, een bar, verschillende salons en een evenementen- en banketzaal. Het is het ideale decor voor bedrijfsfeestjes, recepties en trouwfeesten. Het hotel zelf met zijn 69 kamers, het klasserestaurant AKKO met terras en een wellnessoase met zwembad, bevindt zich in de nieuwe vleugel. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht op een kleurrijke wildtuin en een uitgestrekte groene omgeving.

 

Het klasserestaurant AKKO

In tegenstelling tot veel andere Martin’s hotels kan de Martin’s Rentmeesterij prat gaan op een eigen klasvol restaurant dat de naam Akko kreeg. Het is geen lukraak gekozen naam want bij de belegering van de havenstad Akko (huidige Israël) werden met de stichting van een veldhospitaal de grondslagen van de Duitse Orde, stichters van Alden Biesen, gelegd. In de open keuken zwaait chef kok Kevin Bonnano de plak. Hij verwent zijn gasten met culinaire hoogstandjes hoofdzakelijk geïnspireerd op de Franse keuken, maar toch met dat tikkeltje meer. Aan zijn bordschikking, waarop elk detail van belang is, herken je dat hij o.a. gewerkt heeft bij Gusto, het gerenommeerde restaurant van het Carbonhotel in Genk.

 

Moderne wellnessruimte

Martin’s Rentmeesterij opteerde voor een moderne wellnessruimte waar de hedendaagse gestresseerde mens volledig tot rust kan komen. Alles is er om hun gasten uitgebreid in de watten te leggen: een groot zwembad, sauna, hamman, drie massagecabines, een ontspanningsruimte en een terras met zicht op de prachtige tuinen. Je kan er kiezen tussen een uurtje massage of een compleet wellnessverblijf. Voor de massages, gezichts- en lichaamsverzorging wordt gebruik gemaakt van gerenommeerde merken als Cinq Mondes en Reveel.

 

De Landcommanderij Alden Biesen, hét uithangbord van Zuid-Limburg

De Landcommanderij Alden Biezen is een architecturaal pareltje, dat tussen de 13de en 18de eeuw werd gebouwd door een Duitse ridderorde. De oorspronkelijke taak van die orde bestond erin om gewonde kruisvaarders te verzorgen. De Landcommanderij, die nadien ook militair actief werd, kende haar glorietijd tussen de 16de en 18de eeuw. Ze was de Hoofdcommanderij in de streek en overzag 12 andere Commanderijen. Tijdens de Franse Revolutie werd de Duitse Orde verdreven en het gebouwencomplex verkocht aan een privépersoon. Na een grote brand in 1971 kocht de Belgische staat het domein. De Vlaamse overheid renoveerde de gebouwen, die sinds 2000 geklasseerd werden als beschermde erfgoed en maakte er een cultureel, toeristisch en conferentiecentrum van. De Waterburcht en de verschillende gebouwen liggen op wandelafstand van Martin’s Rentmeesterij en zijn eenvoudig te bereiken via de tuinen of via een nieuw wandelpad. Voor wie moeilijk te been is, staat er een golfkarretje ter beschikking.

 

Te doen

  • Wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de vele omringende natuurparken en boomgaarden. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes in de onmiddellijke omgeving.
  • Shoppers kunnen terecht in Bilzen, een gezellig winkelstadje met veel cafeetjes, restaurants en terrasjes. Maar ook Maastricht en Maasmechelen liggen op een boogscheut.
  • Er is de antiekmarkt in Tongeren.
  • Cultuurliefhebbers worden verwend in de Landcommanderij waar regelmatig tentoonstellingen, concerten en opera’s plaatsvinden. Vooral AlbaNova, het jaarlijks midzomerfestival, de muziekprogrammatie van Organum, de Bachacademie en de Zomeropera trekken muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland.

Het vertelkasteel Alden Biesen ontwikkelde zich tot steunpunt en expertisecentrum voor de vertelkunst in Vlaanderen en Europa. Activiteiten in dit verband zijn o.a. verhalen in het Park en het Internationaal Vertelfestival. Dit is met zijn veelheid aan vreemde talen (zonder vertaling) uniek in de wereld.

Tot 10 maart 2019 kan je er de prestigieuze tentoonstelling ‘Limburg tussen staf en troon: 1000 jaar graafschap Loon’ bezoeken. Tijdens het graafschap Loon en het prinsbisdom Luik kende Limburg immers een unieke geschiedenis los van Vlaanderen. De nadruk ligt op het internationaal karakter dat het graafschap Loon 1000 jaar geleden al uitstraalde: van de Euregio tot in Noord-Frankrijk en Beieren. Om een aantrekkelijk beeld te kunnen geven van deze unieke geschiedenis van Limburg werden vanuit talrijke musea uit binnen- en buitenland topstukken ontleend.

  •  De nieuwe speurtocht ‘Het Complot’ van Bilzen Mysteries is een interactief misdaadspel voor jong en oud. Gewapend met een tablet en een flinke portie speurderstalent ontrafel je stukje bij beetje de oplossing van het mysterie

Martin’s Rentmeesterij
Kasteelstraat 2
3740 Bilzen
Tel: +32(0)89 44 21 21
www.martinshotel.com