Waar kids prinsessen en prinsen zijn

 

Als drukbezette ouder ben je dringend toe aan rust en vakantie. Je kroost weer eens dumpen bij oma, opa of de oppas is geen optie. Je wilt immers ontstressen, maar ook genieten van je kinderen die ondertussen zorgeloos spelen en zich amuseren. In een gewoon hotel of restaurant is dat onmogelijk, in een kinderhotel kan het wel. En als dat hotel dan nog eens gelegen is in Tirol, waar families met kinderen extra worden verwend, is het tweemaal bingo.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Tinne Oyen en kinderhotel Galtenberg.

 

Kinderhotels: een successtory

 

Herr Winderwirt (meneer luier) is de bijnaam van Siggi Neuschitzer, die 32 jaar geleden het eerste kinderhotel oprichtte in Tresbesing Bad (Oostenrijk). Door de plotse dood van zijn moeder moest hij als 23-jarige, samen met zijn vader, het Kurhotel verder draaiende houden. Niet zo’n opwindende bezigheid voor een twintiger als je weet dat de gemiddelde leeftijd van de kuurgasten toen rond de zeventig draaide. Een vriend van hem was op jonge leeftijd vader geworden en beklaagde zich erover dat hij met zijn spruit niet meer welkom was in een hotel of restaurant. Zo kwam Siggi Neuschitzer op het idee om het eerste kinderhotel in Europa op te richten. Het was meteen een schot in de roos en het groeide uit tot een keten van kinderhotels in Oostenrijk. Duitsland, Italië en Kroatië volgden. De hotels moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen die heel streng worden gecontroleerd.

Siggi Neuschitzer: “We werken niet met sterren, maar met lachende gezichtjes. Zowel in de zomer als in de winter hebben deze hotels heel veel aantrek bij jonge ouders. Velen liggen vlakbij een skipiste en beschikken over een skischool waar peuters vanaf twee jaar terecht kunnen. Ik heb hier mijn eigen sneeuwkanonnen zodat sneeuwpret gegarandeerd is. Naast meneer Luier noemen mijn gasten me nu ook meneer Holle naar het sprookje: 'Vrouwtje Holle'.

 

Vijf lachende gezichtjes voor kinderhotel Galtenberg in Tirol

 

Tresbesing Bad is een echt babyhotel met reserve-fopspenen in de badkamer, een beveiligingshekje voor elke trap, een goed afgesloten zwembad, veel kinderverzorgers en een voorbehouden hoekje in het restaurant waar moeders in alle rust borstvoeding kunnen geven. Dit jaar, omdat de kinderen ondertussen 1,5 en 3,5 jaar zijn, kiezen we voor het kinderhotel Galtenberg in Tirol, dat meer attracties aanbiedt voor iets grotere kinderen. Bovendien voert Tirol een politiek om gezinnen met kinderen, tijdens de zomermaanden, te verwennen met allerlei (gratis) attracties. Het familiehotel Galtenberg, gelegen in Alpbachtal, bestaat veertig jaar. Tijd voor vernieuwing en een echte facelift vond de familie Kostner. Toen wij er vorige zomer van een schitterende vakantie genoten, waren ambachtslui volop bezig met de constructie van het nieuwe gedeelte, dat vorige winter open ging. Sindsdien pronkt het hotel met vijf (de top) in plaats van vier lachende gezichtjes. Wie er deze zomer naartoe trekt, kan dus – alhoewel we het toen al de max vonden – nog veel meer verwachten.

 

Regenweer? Geen enkel probleem!

 

De vermoeidheid van een dag autorijden is vlug voorbij wanneer Anna en Flore het hotel binnenrennen en meteen doorhebben dat er hier veel te beleven valt.  Een vriendelijke garçon biedt hen een kinderdrankje en ons een welkomstcocktail aan. De kinderkoets hadden we niet hoeven mee te nemen, want er staat een lange rij buggy's en kinderwagens klaar waaruit we kunnen kiezen om op uitstap in de buurt te gaan. Het is druilerig weer, zodat de grote buitenspeeltuin met zijn immense springkastelen – nog nat van de vorige regenbui – er verlaten bijligt. Geen probleem, binnen is er een keuze aan indoorspeelplaatsen aangepast aan elke leeftijd. Dat het jonge, vriendelijke animatieteam enkel Duits praat, is geen enkel probleem. Anna en Flore duiken onder in het ballenbad, verkennen het miniatuurkeukentje met alles erop en eraan om tenslotte alle poppenwagentjes uit te testen en hun favoriete pop uit te kiezen.

“De kindjes zijn op elk uur van de dag welkom en we organiseren ook allerlei activiteiten en uitstappen”, legt de vriendelijke verantwoordelijke ons uit. “Rond zes uur bieden we een avondmaal aan met favoriete kindermenu's, maar uiteraard kunnen de kindjes ook samen met de ouders dineren in het restaurant waar ook speciale buffetten, kinderstoelen, vochtige servietjes en slabbetjes, zijn voorzien voor onze kleine gasten. Wanneer een kindje weent en naar zijn ouders vraagt, proberen we het te troosten. Lukt dat niet en blijft het kind na twintig minuten nog wenen dan bellen we de ouders en vragen we beleefd het kind terug op te halen.”

 Na ook het binnen- en verwarmd buitenzwembad, het veilige en attractieve kinderzwembadje voor de allerkleinsten en de wellnessruimtes verkend te hebben, weten we dat we ons hier niet zullen vervelen ook al blijft het pijpenstelen regenen. Ook die waterdichte zwempampers voor Anna, de kindershampoo en hydraterende lotion hadden we niet hoeven mee te nemen want die liggen hier beschikbaar.

 

Een indrukwekkend aanbod aan activiteiten

 

Elke morgen ligt op onze gereserveerde ontbijttafel de 'Morgenpost' klaar. Het is een krantje met de weersvoorspellingen, leuke weetjes, mopjes en alle informatie tussen welke activiteiten volwassenen en kinderen die dag kunnen kiezen. Het aanbod is heel gevarieerd en gaat van een ochtendwandeling in de bergen, een avondwandeling met fakkels, segwaytours, pilates, yoga en andere lessen, uitstappen en activiteiten voor de kinderen, disco-avonden voor de tieners tot het leren melken van koeien. Op bepaalde uren worden er zwemlessen aangeboden en op sommige namiddagen kunnen kinderen leren pony rijden. Ook in de omgeving is er, naast prachtige wandel- en fietsroutes, van alles te beleven en te bezoeken: het schilderachtige Rattenberg bekend voor zijn glazenblazers en zijn Augustinustorte, het dorp Kramsach, het openluchtmuseum Trabsach...Heel mooi zijn ook de in hout uitgewerkte speelplaatsen, die je onderweg op verschillende wandelwegen tegenkomt. Het is een extra motivatie om ook de kleinsten enthousiast te maken voor een kilometerslange wandeling.

 

Familie vriendelijk Tirol

 

De toeristische diensten doen er alles aan om families, ook tijdens de zomermaanden, naar Tirol te lokken. Zo krijgt elke vakantieganger, die minimaal één overnachting in de regio logeert, een gratis Card Tirol Pas. Hiermee kan je gratis het openbaar vervoer nemen, de streek verkennen met een sighseeingbus, de kabelbaan naar hoger gelegen gebieden nemen (dé attractie voor Anna en Flore), wandelingen met een berggids meemaken, gratis toegang tot heel wat musea en zwembaden, prijsvermindering op boottochten, huifkartochten, het huren van een elektrische- en andere fietsen, toeristentreintjes, kastelen, restaurants, cafés, sportactiviteiten zoals tandemvliegen, rafting, tennis, mini-golf ...   

 

All inclusive

 

Iedereen weet dat met kinderen op stap gaan vaak een financiële aderlating is. Op de meest onverwachte momenten hebben ze honger, dorst of zeuren voor een ijsje, zodat je dan toch maar weer een terrasje doet ook al heb je daar helemaal geen zin in. Ook daar zorgt een kinderhotel voor dé oplossing. Permanent kan je met kleurrijke bekertjes, water, verschillende fruitsappen, limonade of cola , tappen. Aan de ijskar is het dag en nacht selfservice. Trouwens het middagbuffet is pas afgeruimd of het taartenbuffet voor een vieruurtje lonkt reeds. Koffie, thee, sommige cocktails en allerlei versnaperingen zijn de hele dag door gratis te krijgen. Ook wijn en bier tijdens de maaltijden is begrepen in de prijs. Eenmaal het arrangement betaald, kan men dus volop genieten zonder nog te moeten rekenen of stressen. 

 

Www.galtenberg.com

Www.alpachtal.at

www.kinderhotels.com