- Gegevens

Met de eerste warme zonnedagen begint het te kriebelen. Ouders, oma’s en opa’s maken plannen om er enkele dagen met hun ukkies op uit te trekken. Exotisch hoeft dat niet te zijn, ook kortbij valt er veel te beleven. Vorige zomer verkenden we met Joaquin (7) en zijn zusje Evora (3) het pompoendorp Kasterlee en gingen er op zoek naar de kabouters.
Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.
KkaZz krijgt de kriebels
Dat Kasterlee met zijn tijd meegaat, merken we meteen als Inge van de Toeristische Dienst de kinderen voor de keuze stelt: De Gps-zoektocht ‘kKaZz krijgt de kriebels’ of ‘De grote kabouterverhuiswandeling’ met een tablet. Joaquin kiest de GPS en Evora de tablet.
Probleemloos leidt Joaquin ons van de parking naar het eerste zoekpunt. kKaZz en zijn BFF Tia Mia kamperen in de Witte Bergen in Lichtaart. Als ze ‘s morgens wakker worden, kruipen er heel gekke kriebeldiertjes rond hun tent. Tia Mia vindt ze wel grappig en wil graag het bos ingaan om meer over de diertjes te leren. ‘Brrr, hier krijg ik de kriebels van’ zegt kKaZz. Maar hij is dapper en gaat toch mee op ontdekking. Het wordt zoeken naar de opdrachtplaatjes die goed verstopt zijn, tegoed soms voor onze min 8-jarigen. Maar eind goed, al goed bij het inleveren van de GPS vinden Joaquin en Evora het verborgen woord.
Het Gps-toestel bestel je twee dagen op voorhand bij Toerisme Kasterlee (15 euro huur, 50 euro waarborg).
De grote kabouterverhuiswandeling
Opmerkelijk hoe een driejarige omspringt met de hedendaagse technologie. Bij elk genummerd kaboutertje langs het parcours glijden de kleine vingertjes over het scherm en luisteren Joaquin en Evora geboeid naar het verhaal hoe de kabouters op de Kabouterberg terecht zijn gekomen en er nu leven. Enthousiast voeren ze de opdrachtjes uit en spelen ze de spelletjes. Ondertussen genieten we van een uniek stukje natuur. De kabouterberg is een bosrijke plek met zandvlakten, duinenruggen en grillige luchtwortels die niet alleen voor een sprookjesachtige decor zorgen, maar de kinderen ook uitdagen om er naar hartenlust op, door en over te klimmen
Ook de tablet moet twee dagen op voorhand gereserveerd worden (10 euro huur, 50 euro waarborg).
Op zoek naar het Kabouterhuisje
Hét succesnummer van Kasterlee zijn de kabouterwandelingen op de Kabouterberg, die in de paas-, herfst- en zomervakantie dagelijks en in september en oktober op zondag plaatsvinden. De wandeling, voor kinderen tussen 3 en 7 jaar, start om 14 uur in de Kabouterstraat en duurt ongeveer twee uur. Met een vertelster gaan ze op zoek naar het kabouterhuisje. Onderweg vertelt ze boeiende verhalen en weetjes over de kabouters, er worden liedjes gezongen, spelletjes gespeeld en opdrachten uitgevoerd. Je kan je ter plaatse vanaf 13u.30 inschrijven zonder op voorhand te reserveren. De kinderen betalen 3,5 euro en de volwassenen mogen gratis meewandelen.
In de ban van de pompoen
Kasterlee is niet alleen bekend omwille van haar kabouters, maar geniet ook naam en faam als pompoendorp. Hun spotnaam ‘Pompoeneters’, dateert uit de tijd dat het gewone volk overleefde op pompoenen als de aardappeloogst mislukte. De pompoengekte gaat in het najaar gepaard met talrijke activiteiten bedacht door een creatief pompoengenootschap. Het dorp wordt dan versierd met pompoenstandbeelden, 90 brasseries en restaurants bieden heerlijke pompoengerechten aan, er zijn begeleide pompoenwandelingen en er worden wedstrijden pompoenenschieten georganiseerd. Maar het meest originele is de pompoenenregatta op de Nete. Om ter snelst wordt er gevaren in de uitgeholde pompoenen, nee niet met kabouters maar met echte mensen van vlees en bloed.
Kindermenu’s met streken
Dirk van restaurant ‘Potiron’ (het Frans voor pompoen) bedacht destijds de pompoenregatta en won vorig jaar de wedstrijd ‘Kindermenu’s met streken’ ter promotie van streekproducten.
Dirk: “Ik wil kinderen leren smaken ontdekken en ervan genieten. Om ze te verleiden teel ik zelf originele groenten zoals een Lollipop tomaat met zeer aantrekkelijke kleurschakeringen. Mijn als frietjes gesneden worteltjes hebben geen frietvet gezien. De vulling van de blinde vink bestaat uit gemalen courgettes. Hier vind je geen speelhoekje want het eten is een spel op zich. Bij mijn kinderdessert: ‘Kaboutermuts ’ vertelt Steven Goegebeur , via individuele oortjes, een Kastels sprookje. Naarmate het verhaal vordert, mogen ze telkens een stuk van hun dessert opsmullen met als laatste de heerlijke kaboutermuts.
Slapen in een kabouterhuisje
Om optimaal van onze uitstap te genieten en omdat we de volgende dag Herentals willen verkennen, overnachten we in de streek. In de bossen van de Antwerpse kempen bouwden Jan en Chris eigenhandig drie bos- en één kabouterhuisje. Dit laatste past perfect in de sfeer van onze uitstap. Het comfortabel ingerichte houten ronde huisje, heeft een knusse living met open keuken, vier slaapkamers, twee badkamers en een kelder vol speelgoed. In het tuintje er rond staan houten speeltuigen en een huisje waarin de kinderen hun fantasie kunnen botvieren. De huismascot kabouter Toontje uit de speelgoedkast, mag delen in de pret.
“Ik weet waarom kabouter Toontje in de kast woont”, zegt Joaquin met een ernstig gezichtje, “tijdens de kabouterwandeling vertelde onze juf dat de kaboutertjes in bomen wonen. Maar mensen kappen bomen om kasten te maken, dus zo komt Toontje hier in de kast terecht.”
Koninklijk ontbijt
In het kabouterhuisje is alles aanwezig om zelf een maaltijd of een ontbijt te bereiden. Maar je kan je ook lekker laten verwennen door via Chris of de toeristische dienst een koninklijk ontbijt te bestellen, dat dan ‘s morgens vroeg geleverd wordt door Pain Matin.
Eén dagje Kasterlee was veel te kort om al die leuke initiatieven, die het creatief team van de Toeristische Dienst Kasterlee bedacht, uit te testen. Hun aanbod gaat van culinaire en andere wandel- en fietstochten, thematische geleide wandelingen, een bezoek aan merkwaardige en historische gebouwen en plaatsen, allerhande spannende Gps-tochten enz. Wie Kasterlee wil bezoeken, raadpleeg dan best vooraf hun website of neem contact met de toeristische dienst.
Waterpret in Hidrodoe
De volgende dag worden we verwacht in Herentals, want ook daar valt er enorm veel te beleven. We beginnen met de kinderzoektocht, waarbij we het centrum van Herentals en de groene omgeving er rond al spelend ontdekken. Het is een spannende zoektocht waarbij het jonge volkje allerlei leuke opdrachten krijgt die hun kennis over de stad bijbrengt via allerlei leuke weetjes. In de zak zit ook knuselmateriaal voor de doe-opdrachten zodat ze geen kans krijgen zich te vervelen.
Als apotheose bezoeken we het waterDOE centrum Hidrodoe. Het is snikheet zodat de spelletjes zoals onder de waterparaplu lopen en experimenten met water zowel binnen als buiten voor de nodige verfrissing zorgen. Joaquin en Evora kiezen voor de spelletjes die het best bij hun leeftijd aanleunen, maar de max is toch wel de 4D-film waarbij het water om hun oren spat en ze verwonderd ontdekken dat ze er niet nat van worden.
Praktische info
– Toerisme Kasterlee
Markt 13,
Kasterlee
Tel: 014/84 85 19
– Het Kabouterhuisje
– Restaurant de Potiron
– Toerisme Herentals
Haanheuvel 7
2200 Herentals
–Hidrodoe