Unieke ontdekking zet de Ardèche op wereldkaart

Idyllischedorpjesverscholentussenrivierkloven,rotsformatiesenbossen, lekkere wijnen, delicieuze restaurantjes, kastanjes vermomd in lekkernijen … de Ardèche blijft een populaire vakantiebestemming. Onlangs kwam daar nog een attractie van wereldformaat bij: La caverne du Pont-d’Arc, een replica van de grotten van Chauvet, met de oudste tekeningen en schilderijen van de mensheid, 36.000 jaar oud, dubbel zo oud als die Lascaux.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes.

 

De Gorges d’Ardèche

De Ardèche komt steeds dichterbij. Na amper vier uur treinen met de TGV komen we aan in Valences. De legendarische toeristische route waarbij je de rivier Ardèche volgt, laten we ditmaal links liggen. Niettemin is die duizelingwekkende bergpas, die 32 km langs de Gorges d’Ardèche slingert op 200 m boven het water, een must voor wie de Ardèche voor het eerst bezoekt. Vanaf de vele uitkijkpunten kan je genieten van het prachtig schouwspel van de zich voortslingerde Ardèche, die in het kalksteen van de rotsen, holen, grotten, karstpijpen en ravijnen heeft gegraven. Het levert spectaculaire vergezichten op met als orgelpunten het keteldal van Madeleine en de Pont d’Arc. Doorwinterde sportievelingen dalen de rivier af met kano of kajak. Wie schrik heeft overboord en kopje onder te gaan, beperkt zich best tot een klein, veilig parcours met weinig stroomversnellingen.

 

De kastanjes: Van varkensvoer tot culinaire delicatesse

Rijkelui gebruikten de vele kastanjes van de Ardèche als voer voor hun varkens. De overwegend arme bevolking overleefde veel hongerwinters dank zij de kastanjeboom, die de heel toepasselijke naam 'broodboom' kreeg. Wie te arm was om tarwe of gerst te verbouwen of te kopen, bakte zijn brood met kastanjemeel. Voor hen vervingen kastanjes eveneens de aardappelen. Met de bladen van de broodboom vulde de armelui kussens en matrassen, met het hout maakte ze wiegjes, doodskisten, tafels, stoelen, kasten...

Van de 60.000 hectare kastanjebossen uit 1860 schieten er nog 6.000 over. Toch blijft de streek, met meer dan 1.000 bedrijven, de grootste kastanjeproducent van Frankrijk. Hun Marron Glacé is trouwens een AOC-product dat wereldfaam geniet.

Omdat we wel eens wilde weten welke heerlijke producten je met kastanjes kan maken, stoppen we aan Biscuiterie les Châtaignettes in Privat. We worden er hartelijk ontvangen door Karin, die samen met haar man Philippe vijftien jaar geleden een winkeltje opende met zelfgemaakte heerlijkheden op basis van kastanjemeel. “Alles wordt artisanaal gemaakt met ons eigen recepten. Het kastanjemeel wordt niet behandeld en is volledig glutenvrij” weet Karin ons te vertellen. Het plezante aan het winkeltje is dat je vanachter glas het bakproces kunt volgen. Om geen kat in een zak te kopen, kan je er ook alles proeven alvorens een definitieve keuze te maken. Vooral hun dél souffles aux noisette et amandes, hun macarons aux myrtilles en hun taartla douceur de Marine zijn succesnummers.

 

Belg maakt Picondon

Een lekkernij die op geen enkele gastronomische tafel van de Ardèche ontbreekt, is de Picondon. De bekendste geitenboer uit de streek, wiens superieure geitenkaas een AOC-label kreeg, is echter geen Fransman maar een rasechte Antwerpenaar. Uiteraard willen die leren kennen. We worden er hartelijk ontvangen door Christian Moyersoen die met veel passie zijn succesverhaal vertelt.

“Omdat ik als geitenboer geen toekomst zag in België laadde ik al mijn hebben en houden, inclusief mijn kudde geiten, op een vrachtwagen en verhuisde naar Joyeuse. Hier voelde ik mij, te midden van die mooie weidse natuur, onmiddellijk thuis. Geleidelijkaan kreeg ik ook het vertrouwen van de plaatselijke bevolking en voel me nu op en top Fransman alhoewel ik het heel leuk vind om landgenoten te ontmoeten. Het was mijn ambitie om de lekkerste Picondon van de streek te maken. Zelf heb ik 120 geiten, maar omdat mijn bedrijf steeds groter werd, richtte ik een collectief op en koop de geitenmelk op van een 15-tal boeren uit de omgeving. Omdat mensen regelmatig langskwamen om het bedrijf te bezoeken, heb ik het bezoekerscentrum ‘Terra Cabra’ opgericht waar mensen het productieproces achter glas kunnen volgen, maar ook alles via film en interactieve toestanden te weten komen over de Picondon.

 

Wereldberoemde grotten

La Cité de la Préhistoireen de prachtige grotten van l'Aven d'Orgnac die ernaast liggen en tot de indrukwekkendste van de wereld behoren, hadden we vroeger reeds bezocht.

Een aanrader want de grot, die in 2000 officieel werd erkend als een Grand Site de France, geldt als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk.

Het orgelpunt van onze reis is echter een bezoek aan de replica van de grotten van Chauvet, met de oudste tekeningen en schilderijen van de mensheid. Omdat de hoofdingang bij een aardbeving was ingestort, werd de grot puur toevallig ontdekt toen drie speleologen in 1994  tijdens een wandeling op de klif van de Cirque d'Estre een licht briesje waarnamen dat uit een smalle opening kwam, die uitmondde in een dieperliggende grot. Ze komen terug met de nodige touwladers en wat ze ontdekten, tart elke verbeelding: meer dan 1000 prachtige, gekleurde schetsen van dieren en andere tekeningen, waaronder afdrukken van menselijke handen in rode okerverf. De bodem is bedekt met meer dan 4000 botresten van de holenbeer en ze vinden er ook nog resten van verlichtingshaarden.

 

De oudste meesterwerken ter wereld

Door de kwaliteit van de tekeningen, de plastische en grafische hoogstandjes, de evocaties van bewegende dieren, een kennis van perspectief nooit gezien bij die periode van de mensheid, beseffen ze onmiddellijk dat ze een ontdekking van wereldformaat hebben gedaan. Ze schermen het parcours af met plastieken zeilen en verwittigen de autoriteiten. Men besefte gelukkig onmiddellijk, dat men omwille van de grote waarde en kwetsbaarheid van die ontdekking, het grote publiek niet kon toelaten. De grot wordt met een stalen deur, die alleen met een code kan geopend worden, afgesloten en met veiligheidscamera's bewaakt. Alleen wetenschapsmensen mogen er met mondjesmaat binnen. Ook dat is beperkt tot 60 uren per jaar omwille van de radio-activiteit. Maar de vondst is té belangrijk om niet iedereen te laten meegenieten.

 

Een natuurgetrouwe replica

Met onder andere financiële steun van Europa krijgt het bedrijf Kléber Rossillon, dé expert in culturele sites, de moeilijke opdracht om dit Unesco Werelderfgoed –  grot en de tekeningen – zo natuurlijk mogelijk na te bootsen. Op een oppervlakte van 3000 m² bouwden ze, niet ver van de oorspronkelijke grot, de grootste namaakgrot ter wereld. Het resultaat is verbluffend. De temperatuur, de sfeer, zelfs de geur is dezelfde als die in de echte grot. De gids vertelt ons dat met scanners, meer dan 6000 foto’s en 3D-aparatuur de oorspronkelijke grot eerst tot op de millimeter in kaart werd gebracht vooraleer ze werd nagebouwd. Kunstenaars en wetenschappers van overal ter wereld werden erbij betrokken om 90% van de eerste meesterwerken van de mensheid zo exact mogelijk na te bootsen. Naast de replica van de grot liggen een ontdekkings- en een educatieve ruimte, een restaurant en een winkel. Uit respect voor deze unieke vondst, wilde men geen commerciële Disney-toestanden en ziet de site er heel sereen, sober en minimalistisch uit. Er werd 28 hectaren bosgebied aangekocht om de omgeving te voorzien van dezelfde natuurlijke begroeiing als die van de echte grot. Als je met eigen ogen hebt aanschouwd over welke talenten sommige mensen, die 36.000 jaar geleden hebben geleefd, reeds beschikten, keer je heel nederig huiswaarts.

 

 

PRAKTISCHE INFO

Hoe er naartoe?

Met de TGV is het vier uren treinen tot Valences

 

Waar logeren?

Grand Hôtel de Lyon(***)  in Vals Les Bains, lid van Logis de France. Het sympathieke familiehotel ligt in het centrum van het thermale stadje Vals Les Bains op enkele passen van het kuuroord. Het is omgeven met groen onder andere een 4-hectare groot natuurpark met casino, een olympisch zwembad, mini-golf, Italiaans theater en bronnen.

Het hotel beschikt over een eigen zwembad en een uitstekend restaurant Les Arcades

www.grandhoteldelyon.frmet typische Ardèche gerechten gebaseerd op traditionele producten

–  Auberge de Bannein Banne. Een stijlvol gezellige hotelletje dat over een uitstekend restaurant beschikt.

www.aubergedebanne.fr

Lodge du Pont d’Arcin Vallo Pont d’Arc is een éco-lodge waarbij je slaapt in een grote luxetent voorzien van alle comfort. Mooi gelegen aan de oevers van de Ardèche.

www.prehistoriclodge.com

 

Lekkere eetadresjes

Les Arcades, restaurant van Grand Hôtel de Lyon in Vals Les Bains (beschrijving zie Grand Hôtel de Lyon)

Le Bec Figuein Labeaume (village de caractère)

Hedendaagse versie van grootmoeders keuken

La Boriain Privas

www.facebook.com/restaurantlaboria07/

 

Te Doen

Kokkerellen met Edith: Geïnteresseerd om te leren koken met al het lekkere dat de Ardèche te bieden heeft? Dan moet je bij La Cuisine d’Edith zijn. Je kookt samen met Edith in haar eigen keuken, ze leert je allerlei kneepjes van het vak en nadien wordt er heerlijk getafeld op haar lommerrijk terras. Kan reeds vanaf 2 personen.

Www.lacuisinededith.com

La Caverne du Pont d’Arc: Replica van de wereldberoemde grotten van Chauvet

www.cavernedupontarc.fr

–  Aven d'Orgnac

www.orgnac.com

Musée de la Lavande

www.ardechevandes.com

Cave ‘La Cévenole’in Rosières: Kleine wijnboer produceert er de sublieme Chatuswijn

www.cavelacevenole.com

Train de l’Ardèche: een ritje met een oude stoomtrein

www.trainardeche.fr

Biscuiterie Châtaignettes

www.les-chataignettes.fr

Néovinum: Nieuwe toeristische site waar je alles te weten komt over de wijn van de Ardèche en ook alle soorten kunt kopen.

Www.neovinum.fr

L’Olivier de Vincent: Geïnteresseerd in de geheimen van de olijfolie? Dan moet je bij Olivier de Vincent zijn

www.olivierdevincent.fr

Terra Cabra:Museum en informatiecentrum rond de Picondon

Terracabra.com

 

Algemene info

www.ardèche-guide.com

Gratis info in België te verkrijgen bij :

Jessy Van Den Rym- Verbruggen

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel:  00 32 3 272 32 86