Lazarus brengt samen met Robin Rooze een verrassende combinatie van theater en film

Blijkbaar heeft Corona de artistieke sector een enorme boost gegeven. Ook nu weer komt theatercollectief Lazarus, ditmaal in samenwerking met de filmmaker Robin Rooze, met de verrassende productie ‘Iemand moet het doen’. Het is een originele combinatie van theater en film vertolkt door ras acteurs. Hun speelplezier, na maanden van lockdown , spat ervan af in vaak hilarische scènes goed voor een heel ontspannende avond.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Raymond Mallentjer.

 

Een waar gebeurd verhaal

De ploeg liet zich inspireren door een waar gebeurd verhaal. Op 23 september 1971 laat Mario Roymans zich opsluiten in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Tussen twee passages van de nachtsuppoosten door, snijdt hij het doek ‘De Liefdesbrief’ van Johannes Vermeer uit het kader. Via de pers eist hij 200 miljoen Belgische frank, te schenken aan de slachtoffers van de hongersnood in Bangladesh.


In ‘Iemand moet het doen’ is het Mona, een jonge vrouw van 23, werkzaam in een café waar drie blanke veertigers, scenaristen van beroep, vaak vertoeven. Mona hoort hen regelmatig gedreven gesprekken voeren, waarbij ze al te vaak opmerkt dat ze hun daden nooit bij hun woorden voegen. Op een avond besluit ze er zelf iets aan te doen, rooft een waardevol kunstwerk en brengt zo het drietal in een situatie waar ze niet meer onderuit kunnen.

 

Kunstroven voor het goede doel, misdaad of heldendaad

In een spannende vertelling worden vragen gesteld over de reële waarde van kunst en de grenzen van de goede bedoelingen. Met ‘Iemand moet het doen’ spelen ze op de scheidingslijn tussen waarheid en fictie en tussen woord en beeld. Hierbij wordt de vraag gesteld: “Wat kunnen wij als theatermakers doen om de wereld te verbeteren? Is het genoeg om louter schoonheid te maken? Of moeten we theater maken waarbij we mensen ook zodanig inspireren dat ze iets willen ondernemen?
Vragen die echter met veel humor worden vertolkt.

 

Meer informatie

Na de speelreeks in eigen zaal volgt een uitgebreide tournee van meer dan 30 voorstellingen.
Meer informatie op: www.arsenaallazarus.be